MAINOS

Sonjan palsta – Parhaat vinkit syksyn sadonkorjuuseen

Piha

Eletään taas sadonkorjuun ihanaa aikaa. Syksy palkitsee puutarhurin aherruksen, ja nyt on aika säilöä kesä talteen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Syötävää on toki kerätty puutarhasta jo kesän aikana, mutta varsinaisen satonsa pulleat juurekset, napakat perunat, mehukkaat omenat ja auringon lämmöstä aromia keränneet yrtit antavat syyskesällä ja syksyllä.

Perunat

Perunan varret olisi hyvä niittää viikko-pari ennen varsinaista nostoa, jotta tuleentuminen alkaa ja talvenkestävyys paranee. Kuivana syyspäivänä perunat sitten nostetaan varoen vahingoittamasta niitä kuokalla, ja mukulat jätetään ilmavaan, viileähköön ja valottomaan tilaan vielä vahvistamaan kuortaan viikoksi tai pariksi ennen varastointia kellariin.

Omenat

Omenoista tulee satoa usein yli oman tarpeen, ja jos omenahillon keittely kyllästyttää, kannattaa pakata hedelmät laatikoihin ja suunnistaa tuoremehuasemalle. Siellä omenoista puristetaan mehu, jonka voi pakastaa muoviastiassa sellaisenaan tai pastöroida, jolloin se säilyy viileässä. Omenat voi myös kuivata renkaina terveellisiksi naposteltaviksi, se onnistuu kasviskuivurissa tai ilmavassa paikassa naruun pujotettuna.

Juurekset

Porkkanat, punajuuret, nauriit ja lantut säilyvät kellariviileydessä sellaisenaankin tai pakastamalla nopean ryöppäyksen jälkeen. Kuivaus on hyvä tapa säilöä juurekset, isokin määrä kuivuu vähän tilaa vieviksi, keittoon lisättäviksi lastuiksi. Kuivaus onnistuu kasvikuivurissa tai miedossa lämmössä uunissa. Uuninluukku on hyvä pitää raollaan. Erityistä herkkua ovat juuressipsit, ohjeet niiden tekoon saat palstan vinkkiosuudesta.

Tomaatti

Jos tomaatteja tulee yli oman tarpeen, valmista ihanaa omatekoista ketsuppia, tee uunikuivattuja tomaatteja miedossa lämmössä tai pakasta käytettäväksi keitoissa ja kastikkeissa. Pakastus onnistuu parhaiten joko murskana tai viipaleina, jolloin tarjottimella jäädytetyt tomaattisiivut pakataan rasioihin tai pusseihin. Niitä on kätevä ottaa käyttöön sopiva määrä esimerkiksi pizzan täytteeksi.

Yrtit

Muun muassa timjami, oregano, minttu ja lippia sopivat hyvin kuivattaviksi. Sido naru tiukasti yrttikimpun ympärille ja ripusta ilmavaan paikkaan, kuivatusta nipusta on sitten helppo ripistellä sopiva määrä yrttiä keitokseen. Pitempään säilytät kuivatut yrtit tiiviissä purkissa. Mm. tillille ja persiljalle sopii paremmin pakastus. Ne kannattaa silputa pieniin rasioihin, joista on helppo ottaa käyttöön sopiva määrä kerrallaan.

Tiesitkö?

Ruusupapu on yksivuotisena kasvatettava viehättävä koriste- ja hyötykasvi, jonka isot siemenet ovat valmiita kerättäviksi, kun palot ovat kuivia ja ruskeita.

Sonjan-palsta_8

Teksti: Sonja Lumme, kuvat Arne Nylander

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.