Monet kesäkukat ja yrttien kukinnot ovat syötäviä ja sopivat hyvin esim. jälkiruokien ja salaattien koristeiksi. Kylvämällä touko–kesäkuussa pari pussillista nopeakasvuisten kesäkukkijoiden siemeniä saa nauttia somista kukista lautasellaan koko kesän.
Koristekrassien lajikkeita on paljon erilaisia, kaikki yhtä ihastuttavia. Krassia ei saa lannoittaa liikaa, muuten se innostuu tekemään lehtiä kukkien kustannuksella. Sekä kukissa että lehdissä on pirteän sinappinen maku, joten krassin kukka sopii parhaiten esim. salaatteihin ja voileipäkakkuihin. Krassin vihreistä siemenistä voi tehdä ihanan rapeita ”kapriksia” säilömällä ne etikkaliemeen.
Villinä kasvavat tai oman puutarhan orvokit sopivat vaikkapa kakun koristeiksi, kukkakaupan orvokit on varminta jättää vain silmänruoaksi, jos ei ole varma niiden kasvatusmenetelmistä. Orvokin kukan voi käyttää sellaisenaan tai sivellä munanvalkuaisella ja ripotella sille sokeria, näin kandeerattu kukka säilyy kakkujen ja jälki ruokien pinnalla pitempään hehkeänä.
Ruiskaunokit ja kehäkukat kukkivat jo muutaman viikon kuluttua kylvöstä, ja niiden terälehdet sopivat hyvin salaattien koristuksiksi. Ruiskaunokeissa riittää värejä valkoisesta eri punaisen ja sinisen sävyihin.
MAINOSRuusun terälehdet ovat suloisia, mutta käytä ruokiin vain puhtaasti kasvaneita ruusuja. Kaupan ruusut on käsitelty kasvinsuojeluainein. Mintuista, basilikoista ja monista muista yrteistä voi syödä kukat siinä missä lehdetkin. Kokeile myös värimintun, rohto ja kääpiösamettikukan sekä ruohosipulin kukkia.
Teksti: Sonja Lumme, kuvat Arne Nylander