Sonjan palsta – Syötävät kukat sopivat moneen

Syötävät kukat ovat suloisia koristuksia lautasella, ja itse kasvattaen saa luonnonmukaisesti viljeltyjä, puhtaita kukkia kesän juhlahetkien kakkujen, juomien ja salaattien kaunistajiksi.
Monet kesäkukat ja yrttien kukinnot ovat syötäviä ja sopivat hyvin esim. jälkiruokien ja salaattien koristeiksi. Kylvämällä touko–kesäkuussa pari pussillista nopeakasvuisten kesäkukkijoiden siemeniä saa nauttia somista kukista lautasellaan koko kesän.
Syö krassista kukat, lehdet ja siemenet
Koristekrassien lajikkeita on paljon erilaisia, kaikki yhtä ihastuttavia. Krassia ei saa lannoittaa liikaa, muuten se innostuu tekemään lehtiä kukkien kustannuksella. Sekä kukissa että lehdissä on pirteän sinappinen maku, joten krassin kukka sopii parhaiten esim. salaatteihin ja voileipäkakkuihin. Krassin vihreistä siemenistä voi tehdä ihanan rapeita ”kapriksia” säilömällä ne etikkaliemeen.
Orvokit kakkuun
Villinä kasvavat tai oman puutarhan orvokit sopivat vaikkapa kakun koristeiksi, kukkakaupan orvokit on varminta jättää vain silmänruoaksi, jos ei ole varma niiden kasvatusmenetelmistä. Orvokin kukan voi käyttää sellaisenaan tai sivellä munanvalkuaisella ja ripotella sille sokeria, näin kandeerattu kukka säilyy kakkujen ja jälki ruokien pinnalla pitempään hehkeänä.
Kehäkukkia ja ruiskaunokkeja
Ruiskaunokit ja kehäkukat kukkivat jo muutaman viikon kuluttua kylvöstä, ja niiden terälehdet sopivat hyvin salaattien koristuksiksi. Ruiskaunokeissa riittää värejä valkoisesta eri punaisen ja sinisen sävyihin.
Tuoksua mintun ja ruusun
Ruusun terälehdet ovat suloisia, mutta käytä ruokiin vain puhtaasti kasvaneita ruusuja. Kaupan ruusut on käsitelty kasvinsuojeluainein. Mintuista, basilikoista ja monista muista yrteistä voi syödä kukat siinä missä lehdetkin. Kokeile myös värimintun, rohto ja kääpiösamettikukan sekä ruohosipulin kukkia.
Teksti: Sonja Lumme, kuvat Arne Nylander