Sonjan palsta – Syötävät kukat sopivat moneen

Keittiö Piha
Sonjan palsta – Syötävät kukat sopivat moneen
Syötävät kukat ovat suloisia koristuksia lautasella, ja itse kasvattaen saa luonnonmukaisesti viljeltyjä, puhtaita kukkia kesän juhlahetkien kakkujen, juomien ja salaattien kaunistajiksi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
14.5.2016

Monet kesäkukat ja yrttien kukinnot ovat syötäviä ja sopivat hyvin esim. jälkiruokien ja salaattien koristeiksi. Kylvämällä touko–kesäkuussa pari pussillista nopeakasvuisten kesäkukkijoiden siemeniä saa nauttia somista kukista lautasellaan koko kesän.

Syö krassista kukat, lehdet ja siemenet

Koristekrassien lajikkeita on paljon erilaisia, kaikki yhtä ihastuttavia. Krassia ei saa lannoit­taa liikaa, muuten se innostuu tekemään lehtiä kukkien kustannuksella. Sekä kukissa että lehdissä on pirteän sinappinen maku, joten krassin kukka sopii parhaiten esim. salaatteihin ja voileipäkakkuihin. Krassin vihreistä siemenis­tä voi tehdä ihanan rapeita ”kapriksia” säilömällä ne etikkaliemeen.

Orvokit kakkuun

Villinä kasvavat tai oman puutarhan orvokit so­pivat vaikkapa kakun koristeiksi, kukkakaupan orvokit on varminta jättää vain silmänruoaksi, jos ei ole varma niiden kasvatusmenetelmistä. Orvokin kukan voi käyttää sellaisenaan tai si­vellä munanvalkuaisella ja ripotella sille sokeria, näin kandeerattu kukka säilyy kakkujen ja jälki­ ruokien pinnalla pitempään hehkeänä.

Kehäkukkia ja ruiskaunokkeja

Ruiskaunokit ja kehäkukat kukkivat jo muu­taman viikon kuluttua kylvöstä, ja niiden terälehdet sopivat hyvin salaattien koristuksiksi. Ruiskaunokeissa riittää värejä valkoisesta eri punaisen ja sinisen sävyihin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tuoksua mintun ja ruusun

Ruusun terälehdet ovat suloisia, mutta käytä ruokiin vain puhtaasti kasvaneita ruusuja. Kaupan ruusut on käsitelty kasvinsuojeluainein. Mintuista, basilikoista ja monista muista yrteistä voi syödä kukat siinä missä lehdetkin. Kokeile myös värimintun, rohto­ ja kääpiösamettikukan sekä ruohosipulin kukkia.

Teksti: Sonja Lumme, kuvat Arne Nylander