MAINOS

Sonjan palsta – taimikasvatus on hauskaa!

Piha

Taimikasvatus on hauskaa puuhaa, ja siinä voi myös säästää pitkän pennin. Kasvinsa siemenestä kasvattava pääsee testaamaan erikoisuuksiakin, sillä siemenissä on valinnanvaraa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Keväisin puutarhamyymälät ovat täynnä esikasvatettuja taimia, mutta mitäpä jos tänä vuonna kasvattaisit osan taimista itse? Siemenissä on valinnanvaraa, joten itse kasvattava pääsee kokeilemaan erikoisuuksiakin. Taimikasvatus on hauskaa puuhaa ja siinä voi myös säästää pitkän pennin.

Käytä puhdasta multaa

Käytä aina puhdasta, kylvöön ja taimikasvatukseen tarkoitettua multaa ja puhtaita ruukkuja. Näin vältyt taudeilta, jotka voivat estää itämisen tai nitistää taimesi jo alkuvaiheessa. Pese käytetyt ruukut saippuavedellä, hanki kokonaan uusia tai hyödynnä käytetyt jogurtti- ja viilipurkit. Monet taimikasvattajat suosivat turvepellettejä, jotka turpoavat vedessä ja toimivat sellaisenaan kasvatusalustana. Ruukuntekijällä teet maatuvat ruukut sanomalehtipaperista.

Siemenpussista tietoa

Siemenpussista löytyvät kasvien kylvöajat. Juuri nyt on aika kylvää monet yrtit, tomaatit ja kesäkukkijat kuten mustasilmäsusanna ja päivänsini. Myöhemmin keväällä on mm. kurkkujen, kesäkurpitsojen ja maissin aika. Kylvä 1-2 siementä ruukkuun ja nyppää taimista heikompi pois. Voit myös tehdä hajakylvön ja koulia taimet myöhemmin omiin ruukkuihinsa. Kylvösyvyys on yleensä 2-3 kertaa siemenen oma koko, mutta poikkeuksiakin on, tarkista asia siemenpussista. Kasteltu kylvös peitetään läpinäkyvällä reijitetyllä muovilla, se säilyttää kosteuden ja nopeuttaa itämistä. Saatavana on myös kannellisia minikasvihuoneita. Useimmat siemenet itävät paremmin lämmössä, joten kylvöksen sijoittaminen esimerkiksi lattialämmityksen päälle jouduttaa taimettumista. Itämisen jälkeen taimet siirretään valoisaan ja viileämpään.

Muista myös ravinteet

Aloita lannoitus, kun taimiin ovat ilmestyneet ensimmäiset varsinaiset lehdet. Multaan painettu pieni ravinnepuikko tai nokare lannoiterakeita on sopiva annos pikkutaimelle, kastelulannoitekin sopii.

Taimien kasvaessa istuta ne tarvittaessa isompiin ruukkuihin. Tomaatintaimi istutetaan aina entistä syvempään, sillä se tekee juuria mullan alle jäävään runkoon ja saa näin syvän ja elinvoimaisen juuriston.

Ulkoiluta kasvatteja

Kun taimet ovat vankistuneet, pitää niitä karaista, jotta ne tottuvat ulkoilmaan. Vie taimet lämpimällä säällä ulos suojaiseen paikkaan päiväksi, mutta varo suoraa auringonpaistetta, se voi olla taimille alkuun liian polttava. Ilmojen lämmettyä tarpeeksi istuta taimet lopullisille kasvupaikoilleen.

 Teksti: Sonja Lumme, Kuvat: Arne Nylander

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Sonjan palsta taimikasvatus


Lisää samasta aiheesta