MAINOS

Spa-henkinen pihasauna

Kylpyhuone

Oululaisperheen pihasaunassa viettävät vuorollaan saunailtaa niin vanhemmat, heidän jo aikuiset lapset kuin lapsenlapsetkin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Spa-henkisessä pihasaunassa saunoo koko suku

Oululaisperheen pihasaunassa viettävät vuorollaan saunailtaa niin vanhemmat, heidän jo aikuiset lapset kuin lapsenlapsetkin.

Kiukaanpesästä kuuluu mukavaa kohinaa, kun Liisa Mattila heittää tulipesään lisää halkoja. Saunanlämpömittari näyttää 50 celsiusta. ”Kylvemme täällä ainakin kerran viikossa, heti jumppakerhon jälkeen.” Vaikka saunassa on sekä puu- että sähkökiuas, eivät Liisa tai Pauli sähkökiukaan löylyistä niin välitä. Ystäväporukan yhteinen kuntoprojekti huipentuu puusaunan pehmeisiin löylyihin. ”Mitäs saunomista se on, että painetaan napista kiuas päälle?” Liisa heittää ja naurahtaa. ”Saunomiseen kuuluu myös saunan lämmittäminen. Tämä lämpiää kylpykuntoon noin tunnissa.”

Rentouttavaa spa-tunnelmaa

Sauna sijaitsee vanhassa maalaistalon pihapiirissä. Aikaisemmin samalla paikalla ollut piharakennus oli rapistunut korjauskelvottomaksi. Oli ryhdyttävä uudisrakennustöihin. Uudesta pihasaunasta haluttiin tilava ja toimiva, ripauksella spa-tunnelmaa. Toivelistalla oli pieni pukuhuone ja pesuhuone, jossa olisi tilaa porealtaalle sekä tuplasuihkut.

Väljyyttä toivottiin myös saunaan. ”Uuteen saunaan haluttiin kokoa, jotta se palvelisi koko meidän perhettä. Minua ja Paulia, meidän kolmea jo aikuista lasta ja meidän yhteensä yhdeksää lastenlasta”, Liisa kertoo.

Jo ennen rakennustöihin ryhtymistä Mattilat pyysivät projektiin avukseen tutun sisustussuunnittelijan, Kirsi Luttisen Northern Bespoke Interiorsistä. ”Kirsi teki meille pari ehdotusta kylpytilojen materiaaleiksi. Puntaroin
laatta- ja kivilattian välillä. Lopulta päädyimme kivilattiaan
ja laatoitettuihin seiniin.” Monivärinen kivi nostettiin myös saunan päätyseinälle. Näin koko kylpyosaston ilmeestä
tuli ryhdikäs. ”Kivilattia on osoittautunut käytössä mukavaksi ja turvalliseksi. Se ei karheutensa ansiosta luista märkien ja paljaiden jalkojen alla.” Lattian alle asennettiin lattialämmitys. Saunan ja pesuhuoneen jakaa toisistaan yläosastaan lasinen seinä. Saunaosasto näyttää ja tuntuu avaralta pitkien näkymien ansiosta. Lasiseinä korostaa hienosti katon leveää panelointia, joka jatkuu saumattomasti löylyhuoneesta pesuhuoneeseen. Valaisimet ovat kattoon upotetut halogeenit. Pesuhuoneen valaistusta voi himmentää tilanteen mukaan.

Tilavassa löylyhuoneessa lauteet ovat vastakkaisilla seinillä. ”Täällä saunoo väljästi kuusi ja hiukan tiiviimmin kahdeksan henkeä. Jos saunomme Paulin kanssa kahdestaan on meille molemmille oma laude missä makoilla.” Saunan paraatipaikalla on puukiuas. Varalla olevan sähkökiukaan paikka on sivummalla.

Pesutilojen herkkupala on tilava kahden hengen poreallas, joka näyttää viimeistellyltä laatoitetussa kehyksessään. Allas on varsinkin lastenlasten suosiossa. ”Perheen pienimmille siinä on juhlaa kun altaaseen lasketaan vesi.” Onpa saunalla vietetty alakoululaislapsiporukan syntymä- päiväjuhlia saunoen ja altaassa pulikoiden.

Sauna kuumana kaikille

Sauna alkaa olemaan kylpykunnossa, kun mittari lähentelee 80 astetta. ”Pidämme saunomisesta. Tosin täällä kaupungissa ei tule kylvettyä niin pitkään kuin mökillä, jossa saunomiseen voi hujahtaa kolmekin tuntia.” Jälleen huomenna sauna on kuumana kun lapsenlapset, jo parikymppiset nuoret tulevat viettämään iltaa. ”Sauna on palvellut juuri niin kuin toivoimmekin. Tästä on tullut meidän kaikkien yhteinen juttu”.

Teksti ja kuvat Heikki Rautio.

Lisätietoja:

Northern Bespoke Interior

Kirsi Luttinen

0400 685439

info@bespokeinterior.fi

kh+amme_paakuva

Kahden henhen poreallas on laatoitettu sivuiltaan. Porealtaan viereen mahtuu pieni apupöytä. Saunaosaston katto ja saunan seinät ovat jättiläistuijaa.

kh+suihku

Seinien kookas 30×60 cm laatta on Terracasan Glass. Suihkusekoittajat Oras.

laatta

Monivärinen kivilaatta on pinnaltaan karhea.

Porealtaan ohjain

Poreammeen ohjaimella säädetään niin vedenlämpötilaa kuin laitteeseen sisäänrakennettua radiota ja cd-soitinta. Allas on tilattu Amerikkalaisesta nettikaupasta.

sauna

Lumilauteet lauteet ovat tervalepästä. IKI-kiukaan-puukiuas on ahkerassa käytössä. Nurkassa on saman valmistajan sähkökiuas.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.