MAINOS

Styroksi saamassa ympäristöä säästävän biomuovisen vaihtoehdon

Lämmitys

Pakkaus- ja eristemateriaali styroksi on maailmanlaajuinen jäteongelma. VTT on kehittämässä PLA-biomuovista edullisen ja ympäristöä säästävän vaihtoehdon styroksille. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Styroksia eli EPS-polystyreeniä tuotetaan 5−6 miljoonaa tonnia vuodessa. Maailmalla tämä luonnossa hajoamaton materiaali päätyy yleensä kaatopaikoille tai hävitetään polttamalla, jolloin syntyy terveydelle haitallisia yhdisteitä.

VTT on nyt kehittämässä vaahdotetusta, biopohjaisesta PLA-biomuovista edullisen ja ympäristöä säästävän vaihtoehdon.

Styroksi ei hajoa luonnossa

PLA (polylaktidi) on uusiutuvista raaka-aineista maitohapon avulla valmistettu biomuovi. VTT tutkii menetelmiä, joissa biopohjainen muovi vaahdotetaan helmiksi ja niistä edelleen esimerkiksi eristelevyiksi käyttäen EPS:n valmistusprosesseille tyypillisiä menetelmiä.

Biomuovin paisuttaminen vaahdottamalla toteutetaan ympäristöä säästäen hiilidioksidin avulla. Tiheydeltään ja lämmöneristysominaisuuksiltaan uusi biomateriaali vastaavanlaatuinen kuin styroksi. VTT:n kehitystyö on tarkoitus viedä lähemmäksi teollista prosessointia ja siirtää laboratorioasteelta koetehdasvaiheeseen. Tähän kehitystyöhön haetaan mukaan alalla toimivia yrityksiä.

Lämmöneristysominaisuuksiltaan uusi biomateriaali vastaa styroksia

Markkinoilla on jo styroksia vastaavia PLA-tuotteita, mutta niiden ongelmana on korkea hinta. Tähän VTT:n hakee yhdessä alan yritysten kanssa uusia, tehokkaampia tuotantomenetelmiä, jotka antavat mahdollisuuksia edullisten tuotteiden valmistukseen.

VTT kehittää PLA:lle myös suulakepuristukseen perustuvaa prosessia korvaamaan polystyreenin käyttöä esimerkiksi liikenteen ja pakkausteollisuuden sovelluksissa.

styroksi saa vaihtoedon PLA-biomuovista

Lämmöneristysominaisuuksiltaan uusi biomateriaali vastaa styroksia

 

Lisätietoja: www.vtt.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

biomuovi lämmöneriste styroksi