MAINOS

Suojaa ensiheränneille – pääsiäiskukat ilahduttavat

Piha

Muun muassa raparperit heräilevät, laita niiden suojaksi vielä ämpäri tai harso. Paju taipuu moneen, rakenna vaikkapa pajuaita! Tee kevätruiskutukset ennen silmujen puhkeamista. Lue myös vinkit, miten saat pääsiäisen kukista enemmän iloa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ihastuttavat pääsiäiskukat vaativat suojaa

Kevät tekee kovasti tuloaan. Pääsiäiskukat – ainakin lumikellot, krookukset, sinivuokot ja muut aikaiset pikkusipulikukat ovat jo monin paikoin ilahduttaneet kukillaan. Nyt taas ennusteet lupaavat, että ilmat hiukan viilenevät ja lisää luntakin saatetaan saada pääsiäisen aikaan. Mikäli monivuotiset kasvit ovat alkaneet nostella päitään, niitä olisi hyvä suojata. Jos lunta on vielä, sen lapioiminen kasvien päälle on hyvä keino jäähdyttää ja suojata kasveja. Lumen sulamisvesi myös sulattaa roudan. Toki havut ja harsotkin ovat hyviä suojia, jos ilmat menevät oikein kylmiksi.

Rapapaperipenkissäkin alkaa olla eloa, joten taidan heittää sen päälle ämpärin tai harson. Se suojaa ja lämmittää niitä mukavasti sekä aikaistaa satoakin. Kun eihän sitä millään malttaisi odottaa, että saa kesän ensimmäistä raparperipiirakkaa, joten kaikki keinot on sallittuja…

Vanhan kansan ”Suwi-päivä” on 14.4. ja vanhan kansan mukaan vasta sen jälkeen ilmat muuttuvat pysyvästi kesäisempään suuntaan.

Paju – harmista hyödyksi ja iloksi

Paju, tuo ilon ja harmin kasvi. Tottahan se on, että monin paikon se on ns. ei toivottu kasvi, lähinnä kovan leviämisen ja hankalan hävitettävyytensä takia. Mutta siellä missä se saa vapaasti kasvaa, se on nätti ja hyvä pensas mm. monelle pikkulinnulle. Ei se suotta pajulintu nimeään ole saanut. Ja pajunkissathan kuuluvat aina pääsiäiseen ja virpomiseen nekin!

Pajusta voi rakentaa vaikka mitä. Pajupunontaa harrastavat tietää, että nyt on mitä parhain aika korjata tulevat punontapajut talteen. Nyt, ennen kuin lehdet tulevat, niistä irtoaa kuorikin helposti. Lisäksi pajusta saa nopeasti kasvavaa aitaa esim. kasvimaalle herneiden tueksi sekä tuulensuojaksi. Paju on helppo lähtemään kasvuun ja moni onkin perustanut hienoja pajuaitoja ihan vain laittamalla pistokkaat suoraan maahan ja ristiin, vähän kuin shakkiruudukon tapaan, ja ohjannut kasvua sitten myöhemmin niin, että aita muistuttaa shakkilautaa. Kivan näköinen ja helppo pitää siistinä, kun sitä pari kertaa kesän aikana hiukan parturoi. 

Vinkki: Kun otat pajun (tai minkä muunkin puuvartisen) pistokkaita useamman samasta varresta, niin leikkaa pistokkaan alapää aina vinoksi ja yläpää suoraksi. Näin on helppoa laittaa pistokas aina kasvuun oikeinpäin, eikä tarvitse miettiä, että kumpi oli tyvi ja kumpi latva.

Vieläkö osaat tehdä pajupillin? Minäpä osaan, kun pappa aikanaan opetti!

Kevätruiskutukset käyntiin

Ainakin tässä meillä alkaa olla kevätruiskutusten aika nyt. Kelit alkavat pysyä plussalla ja silmut ovat vielä kiinni. Kevätruiskutuksen ideahan on, että silmut peitetään vahamaisella aineella ja siellä talvehtivat tuholaiset tukehtuvat talvipesiinsä. Kyse ei siis ole ”myrkytyksestä” niin kuin usein väärin luullaan. Sitten kun silmut aukeavat, ruiskutusta ei kannata enää tehdä.

Mojitodrinkit aikuisille ja lapsille

”Raikkaan maukas ja tuoreista mintuista tehtynä aivan ylivertaisen hyvää”, sanoi Kirsikin.

Tarvitset:

  • 1 lime
  • 1–2 rkl fariini- tai ruokosokeria
  • 5–8 kpl mintunlehtiä
  • jäitä
  • Spriteä

 

Pese lime ja pilko 4 osaan. Murskaa lime ja mintunlehdet huhmareessa. Sekoita sokeri sekaan ja kaada lasiin. Täytä lasi jääkuutioilla. Lisää lopuksi Sprite. Alkoholiversiossa Sprite korvataan vaalealla rommilla, vodkalla tai muulla värittömällä viinalla.

Sain viime vuonna palautetta, että kyllähän se mansikkamargaritakin hyvä juoma on. Päätin, että mitä sitä suotta riitelemään vaan yhdistetään nämä tuoreet raaka-aineet komeaksi amppeliksi. Tämän kesän ehdoton kotibaarimestarin unelmayhdistelmä on siis saanut nimekseen ”mansikkamojito” ja siinä on siis 5 kpl jatkuvasatoisen Elan mansikantaimia ja 5 kpl viherminttu ’Moroccanin’ taimia.

Mansikkamojiton tarpeet eli ”Kippis kesälle” löytyy täältä.

Pääsiäiseen kukista enemmän iloa

Pääsiäiskukat ilahduttavat

Tulppaanit:

Leikkaa uusi imupinta terävällä veitsellä.

Laita maljakkoon viileää ja puhdasta vettä ja korkeintaan 10 cm, muuten varret venyvät liikaa.

Vie kukat yöksi viileään, saat näin kukat kestämään pidempään.

Vaihda uusi vesi ja tee uudet imupinnat vähintään joka toinen päivä.

Pääsiäiskukat ilahduttavat

Narsissit

Muuten samoin kuin tulppaanilla, mutta mielellään omassa astiassa, sillä niistä valuva neste tukkii helposti muiden kasvien solukot ja näin niiden vedensaanti vaikeutuu. Jos samassa maljakossa on muita kukkia, tulee uusi vesi vaihtaa päivittäin.

Pääsiäiskukat ilahduttavat

Ruukkunarsissit

Osta nuppuisia, saat nauttia pidempään.

Kastele maltillisesti ja vie yöksi viileään.

Älä heitä sipuleita pois kukinnan loputtua, vaan istuta ne ulos kukkimaan seuraavaksi kevääksi.

Iloisin pääsiäisterveisin,

Puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / Kodin Kukat Oy, Kauppapuutarhaliitto ry

Lue myös: Pientalon herkkusuut – pääsiäisen marenkikakkuPientalon herkkusuut – pääsiäisen täytetyt kananmunatKuu suosii ja pääsiäinen lähestyy – aurinko tekee ihmeitäänPääsiäinen lähestyy – mämmi maistuu keskisuomalaisillePääsiäismunien koristelu – 10 hauskinta ideaa!Pientalon herkkusuut – herkkusuiden karitsankare ja rosmariiniperunatSuojaa ensiheränneille – pääsiäiskukat ilahduttavatNäin hoidat pääsiäiskukat oikein ja Kiireisen kerrospasha

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

krookus narsissi narsissit paju pääsiäinen pääsiäiskukat pääsiäismunien koristelu pääsiäisruoho


Lisää samasta aiheesta