MAINOS

Suojaa havut ahavalta – niksit siemenkylvöihin

Piha

Aurinkoiset pakkaspäivät tuovat mukanaan myös kevätahavan riskin, joten arat havut ja rodot kannattaa suojata. Puutarhuri vinkkaa myös, miten onnistut hyvin – ja vielä paremmin – siemenkylvöissä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aurinkoiset pakkaspäivät tekevät nyt sen, että kevätahavan kuivattava vaikutus on pahimmillaan. Kannattaa suojata nuoret havupuut ja rodot sekä muutkin aremmat kasvit suojakankailla. Käytä vaaleita kankaita, jotta aurinko ei kuumenna sitä suotta. Kiedo kangas niin, että ylös jää tuuletusaukko, josta auringon lämmittämä ilma poistuueikä kuivata kasvia turhaan. Kevätahavassa kyse on siitä, että aurinko herättää kasvin kasvuun ja kun maa on jäässä, kasvi kuivuu ja pahimmillaan jopa kuolee kuivuuteen.

Oikea kylvö oikeaan aikaan

Yläkuun aika on hyvää kylvöaikaa. Liian aikaisin ei pidä kylvää, sillä silloin on helposti ongelmissa ennen kuin kasveja pääsee jatkoistuttamaan. Luota niihin kylvöaikoihin, joita kasville suositellaan (toki jos siemenet tulevat ulkomailta, pitää osata lukea kylvöaikataulukkoa soveltaen meidän olosuhteisiimme).

Näin onnistut:

 1. Puhtaat astiat ja multa on ehdottoman tärkeitä.
 2. Kylvömultana kannattaa käyttää vain kylvö- tai kaktusmultaa.
 3. Tarkista siemenkohtaisesti niiden kylvösyvyys. Se vaihtelee pinnasta aina muutamankin sentin syvyyteen.
 4. Kylvön jälkeen kevyt sumutus (tällä sumuttimella onnistuu helposti) ja muovikelmu päälle (tai vastaava viritelmä).
 5. Kun siemenet itävät, aloita tuuletus ja totuta taimet huoneilmaan hiljalleen, mutta ajoissa.
 6. Kouli taimet ajoissa! Tässä käy helposti niin, että vartutaan muutama päivä liikaa ja sitten ollaankin ongelmissa.

Näin onnistut vielä paremmin:

 1. Mullanpinta ei homehdu, jos sumutat pinnan kevyesti kylvön jälkeen Atamon-liuoksella: sekoita 1 litraan vettä 1 tl Atamon-säilöntäainetta.
 2. Lämpömatolla saat tasaisen ja onnistuneen itämistuloksen.
 3. Kunnolliset kasvatusnapit ovat ”must”, kun taimia koulii ja isompia siemeniä idättää. Ei nämä suotta ole käytössä meillä ja tuhansilla ammattiviljelijöillä.
 4. Minikasvihuoneet ovat käteviä, etenkin jos niissä on ajateltu kastelu- ja tuuletusasiat oikein (kuten näissä).
 5. Merkkaustikkuina toimivat kertakäyttölusikat hyvin. Kirjoita teksti sisäpinnalle, niin se ei häviä kastelun yhteydessä tai auringonvalossa.
 6. Oikeanlainen valo takaa tasaisen itävyyden ja napakat taimet, jotka on helppo koulia. Hajavalo on yleensä luonnonvalosta suositeltavin. Ei suoraa valoa eikä liian vähän valoa, sillä molemmat tuottavat huonon lopputuloksen. Parasta on käyttää LED-valoa. Itse säädän ajastimella taimille 18 tuntia valoa. Lampun voi laittaa hyvin lähelle kylvöastiaa, koska se ei kuumene.

Kylvölautta on kätevä vanhojen siemenien testauksessa

Siemenet säilyttävät yleensä itävyyden hyvin useita vuosia. Toki oman sielunrauhan kannalta on hyvä ottaa esimerkiksi 10 siementä ja koeidättää ne, jotta näkee, että ne varmasti kasvavat. Hyvien siementen hinnat on nykyään jo aika korkeita, joten vanhat siemenet kannattaa aina testata ennemmin kuin ostaa uusia. Jos siemenet itävät, ne kasvavat ihan normaalisti, olivat ne sitten olleet säilössä minkä aikaa vain.

Kylvölautta on tuohon hommaan kätevä vaihtoehto. Helppo tehdä ja yhdelle pienellekin lautalle mahtuu paljon eri testi-idätyksiä. Katso video, miten helppoa kylvölautan tekeminen on.

Keijunmekon kysyntä on kovaa

Keijunmekoista on ollut kova kysyntä ja muutamia tiedusteluja on tullut myös siemenistä ja miksei niitä ole, kun taimia on. Minulla ei ole keijunmekon siemeniä ns. pikkupakkauksissa, ja koko tukkuerä on varattu taimikasvatuksiin. Jos siis haluat keijunmekkoa kasvamaan, kannattaa varata taimet ajoissa.

Keijunmekko 6 kpl -> 7,90 € löytyy täältä.

Samoin tämän ihanan uutuuden, pinkin mustasilmäsusanna ’Arizona Pinkin’ saatavuus tulee olemaan kovan kysynnän vuoksi rajallinen, ja sitäkin suosittelen varaamaan ajoissa. Tämä on yksi halutuimmista uutuuksista tänä vuonna, ja siksi sen kysyntä on jo nyt kovaa koko Euroopassa.

Arizona Pink 3 kpl -> 9,95 € saat varattua täältä.

Hennon pinkin valkoinen ”sisko” ’Arizona white’ on myös haluttujen listalla. Puhtaanvalkeat kukat yhdessä tumman silmän kanssa tekee tästä eksoottisen kauniin ja tyylikkään. Runsaasti kukkiva ja kovasti kasvavia lajikkeita molemmat!

Arizona White 3 kpl -> 9.95 € taas löytyy täältä.

 

Moni on ihastunut istuttamaan näitä sisaruksia samaan amppeliin, parvekelaatikkoon tai piharuukkuun, joten tein yhteistarjouksen eli ”sisaruspakkauksen” 3 kpl molempia (yht. 6 kpl) -> 15,95 € (ovh 19,90) ja saat varattua täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.