Suojaa rungot – huonekasvit lepoon ja lamppujen alle

Piha
Suojaa rungot – huonekasvit lepoon ja lamppujen alle
Talvi on tuloillaan, joten on aika suojata puiden rungot, siirtää huonekasvit kasvulamppujen alle ja istuttaa kukkasipuleita. Haravoinnista ei kannata stressata liikaa, mutta muumio-omenapuiden lehdet on hyvä hävittää kokonaan.

Runkosuojat paikoilleen

Talvi koputtelee siihen tahtiin, että runkosuojat kannattaa laittaa viimeistään nyt paikoilleen. Ne ovat sitten valmiina eikä tarvitse miettiä, milloin pihapupulle tulee nälkä. Itse suosin vähintään 1 metrin korkuisia runkosuojia. Näin ne toimivat, vaikka lunta tulisi reilummin – ja jänis yltää yllättävän korkealle, kun se seisoo takajaloillaan.

Penkkiensuojahavuja ym. suojauksia en laita vielä. Pikkupakkaset eivät haittaa kasveja, mutta suojien kanssa maa saattaa lämmetä ja kasvit lähteä kasvamaan jo nyt. Myös homeet ja muut kasvitaudit muhivat lämpimässä suotta. Laitan ne vasta, kun maa on kunnolla jäässä ja ilmat muutenkin pakkasen puolella. Jos lunta tulee paljon, en laita suojia ollenkaan, koska lumi on kuitenkin se paras suoja. Kun suojausten aika tulee, suojakankaan päälle voi laittaa muovipressun, joka estää suojakelien aikana suojakankaan kastumisen. Kun kangas kastuu, sen kyky eristää häviää käytännössä saman tien.

Vihannekset talteen ennen kuin pakkaset nipistävät

Etenkin kurpitsat, mutta monet muutkin vihannekset, kestävät varastointia huomattavasti huonommin, jos pakkanen on niitä päässyt nipistämään. Ulkovihannekset kannattaa kerätä talteen nyt, kun mittari painuu pikkupakkaselle öisin.

Huonekasvit siirtyvät lepoon ja lamppujen alle

Luonnonvalon määrä alkaa olla siinä määrin vähissä, että huonekasvien kanssa siirryn jo nyt ”talviaikaan”. Ilman kasvuvaloja olevien kasvien kastelua vähennän reilusti, mutta sumuttelua lisään. Lannoitteet saavat odottaa kevättä. Kasvit saavat olla valossa, mutta ei ihan lämmityspatterien vieressä. Tosin näitä kasveja minulla ei montaa ole, ainoastaan muutamassa huoneessa niitä, jotka muutenkin viihtyvät vähässä valossa. Kaikki muut siirrän kasvuvalojen alle ja siellä ne voivatkin vallan hienosti. Niiden alla oleville annan jopa silloin tällöin lannoitettakin. Kun sain nämä kunnolliset led-kasvulamput jokunen aika sitten käyttöön, niin johan loppuivat ongelmat. Huonekasvit viihtyvät yhtä hyvin kuin kesällä, ja taimikasvatuksen apuna nämä ovat vähintään yhtä tarpeellisia. Yksi parhaimpia asioita, joita viime vuosina on tapahtunut, on led-kasvuvalojen kehitys. Valo on miellyttävä itsellekin, jopa niin, että en muita valoja olohuoneessa juuri pidäkään päällä. Ne eivät kuumene, ja sähkönkulutus on ihan pennosia päivässä. Kasvit kiittävät ja talvihävikki on loppunut käytännössä kokonaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ammattilaisten lamppu, johon olen saanut Philipsiltä erikoisluvan myydä niitä myös koteihin. Lampun ja siihen sopivan johdon löydät täältä.

Muumio-omenista ja puunlehdistä

Vaikka haravoidessa ei kannatakaan liian tarkasti poistaa lehtiä, kannattaa tehdä poikkeus muumiotautisten omenapuiden kohdalla. Jos puussa on esiintynyt muumiotautia, kannattaa lehdet haravoida tarkasti pois ja hävittää mieluiten polttamalla. Itiöt saattaavat elää myös lehdissä.

Tolu on hyvä pesuaine kasvihuoneeseen

Sitä mukaa kun kasvihuoneet tyhjenevät, pesen ne talvikuntoon. Kaikki kasvit ja mullat pois ja pesu Tolulla, niin keväällä on mukava aloittaa viljely varmasti taudeista ja tuholaista puhtaassa huoneessa. Minulta kysytään usein, että mitä ”myrkkyä” me ammattiviljelijät käytämme huoneiden puhdistukseen. Onhan niitä toki vaikka mitä, mutta itse olen kokemuksesta päätynyt käyttämään ihan tavallista Tolua ja lämmintä vettä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nyt istutetaan!

Maan lämpö ja kaikki olosuhteet ovat lähiviikkojen ajan ihan täydelliset kukkasipuleiden istuttamiseen. Valkosipuleita istutan tosin vasta viikon kahden päästä, mutta näitä muita menee nyt maahan niin, että suhina käy!

100 kukkasipulin tarjouspakkaus (-50 %) löytyy täältä.

Koko sipulivalikoima lajikkeittain löytyy täältä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

”Saulin ja Jennin” valkoista tulppaania tuli lisää, sitä löytyy taas täältä.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay

MAINOS
MAINOS LOPPUU