MAINOS

Suomalainen rivitalo – työväenasunnosta keskiluokan unelmaksi

Talo

Rivitalo edusti modernia kaupunkirakentamista, joka mahdollisti oman pihan pieneenkin asuntoon. Suomessa rivitaloja suunniteltiin aluksi erityisesti työväen asunnoiksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Riitta Nikulan uutuuskirja Suomalainen rivitalo kertoo yhden asumismuodon historian 1900-luvun alusta 1960-luvulle.

Mukana on tunnettujen arkkitehtien suunnittelemia asuntoja mutta myös huomiotta jääneitä mestareita ja idyllejä. Runsaasti kuvitettu teos esittelee yli 100 kohdetta eri puolella Suomea.

Suomessa rivitaloja suunniteltiin aluksi erityisesti työväen asunnoiksi, vaikka maamme ensimmäiset rivitalot nousivatkin Kulosaaren huvilakaupunkiin 1917. Ensimmäiset kunnalliset rivitalot valmistuivat Tampereelle Viinikan alueelle 1919. Rivitalo edusti modernia kaupunkirakentamista, joka mahdollisti oman pihan pieneenkin asuntoon. 1930-luvulla rivitalo oli osa arkkitehtuurin modernismia, jota Pohjoismaissa kutsuttiin funktionalismiksi. Hilding Ekelund ja Alvar Aalto kehittivät talotyyppeihin uusia, oivaltavia ratkaisuja.

Rivitalo yleistyi koko kansan asumismuotona sotien jälkeen

Koko kansan asumismuoto rivitaloista tuli vasta sotien jälkeen, jolloin syntyivät muun muassa Espoon Tapiola, Helsingin Herttoniemi, Lauttasaari ja Maunula, Joensuun Kanervala, Oulun Karjasilta, Jyväskylän Viitaniemi ja Rovaniemen Korkalorinne. Kymmenet arkkitehdit suunnittelivat erilaisiin maisemiin istuvia rivitaloja ja niihin Arava-lainojen tiukat ehdot täyttäviä koteja lapsiperheille. Rivitalosta tuli suosittu omistusasumisen muoto, keskiluokan unelma.

Suomalainen rivitalo -kirjassa arkkitehtuurin tarinaa taustoittaa katsaus asuntopolitiikan kehitykseen ja arkkitehtuurin eurooppalaisiin suuntauksiin, jotka vaikuttivat rivitaloarkkitehtuuriin Suomessa.

”Rivitaloa on kutsuttu köyhän miehen omakotitaloksi, mutta sillä on oma kiinnostava historiansa, jossa yhdistyvät kaupunkirakentamista koskevat käsitykset, asemakaavoitus, sosiaalipolitiikka ja arkkitehtuuri”, toteaa Riitta Nikula. Teoksen kirjoittaminen oli aihetta pitkään tutkineelle Nikulalle mieluinen työ ja monella tavalla antoisa kokemus: hän kiersi eri puolilla Suomea ja myös ulkomailla kuvaamassa kirjassa esiteltyjä kohteita.

Suomalaisen rivitalon vaiheista kertova näyttely

Riitta Nikula on Helsingin yliopiston taidehistorian professori emerita. Hän on julkaissut kirjoja ja artikkeleita erityisesti 1900-luvun arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja rakennussuojelun alueilta. Nikula on myös toiminut kuraattorina suomalaisen rivitalon vaiheista kertovassa näyttelyssä, joka on esillä Arkkitehtuurimuseossa Helsingissä 15.4–17.5.2015.

suomelalinen rivitalo

Uutuuskirja Suomalainen rivitalo kertoo rivitalon historian 1900-luvun alusta 1960-luvulle.

Suomalainen rivitalo – Työväenasunnosta keskiluokan unelmaksi

  • Suomalainen Kirjallisuuden Seura 2014
  • sidottu
  • 252 sivua
  • nelivärikuvitus

Lisätietoja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, kirjat.finlit.fi

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

asumismuodot riitta nikula rivitalo rivitalon historia