MAINOS

Autotalli muuntautuu tarpeiden mukaan

Piha

Autotalli on helppo räätälöidä omiin tarpeisiin sopivaksi, jos kaipaa säilytystilaa puutarhavälineille, lämpimän työpisteen nikkaroinnille tai vaikka varaston polttopuille. Tallin voi koota näppärästi pienelementeistä itse tai tilata valmiiden perustusten päältä asennettuna.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kaupallinen yhteistyö: Kymppitallit Oy

Autotalli kannattaa valita omiin tarpeisiin sopivaksi. Sen kokoon vaikuttavat luonnollisesti eniten autojen määrä ja niiden koko. (↑Kuvassa Autotalli/-katos + varasto KP62PAK muunnos)

Yleensä tilaa tarvitaan kahdelle autolle. Tällöin on päätettävä, halutaanko molemmat autot talliin vai säilytetäänkö toista autokatoksessa. On tärkeää miettiä, mitä muita toimintoja autotalliin tarvitaan, sillä usein autotallin yhteyteen halutaan myös varasto, harrastushuone tai työtila.

Olemme toimittaneet talleja, joissa on laajennettuja työtiloja ja jopa sauna puku- ja takkahuoneineen. Myös vierashuoneen voi rakentaa autotallin yhteyteen, Kymppitallien Harri Nokso kertoo.

Hyvä idea on myös puolittaa tallin takaosan varastotila kahteen eri käyttötarkoitukseen siten, että puolet varastosta on yhdistetty varsinaiseen autotallitilaan sisäpuolelle avoimeksi jatkeeksi ja toinen puoli on perinteisempään tyyliin omalla sisäänkäynnillään. Autotalli on näin suorakaiteen muotoinen, mutta sisällä autotallissa on muutaman neliön lisätila esimerkiksi työpisteeksi tai säilytystilaksi.

Kymppitallit autotalli malli KP48

Kymppitallien suosittu autotallimalli KP48 mahtuu hieman pienemmällekin tontille.

Tilaa harrastus- ja puutarhavälineille

Kymppitallien perusmalliston autotalleissa on aina mukana varasto, jonne mahtuvat niin sukset, pyörät kuin puutarhavälineetkin. Jos tarvitaan enemmän tilaa, on autotallia ja varastoa helppo laajentaa omiin tarpeisiin sopivaksi.

Ennakkosuunnittelussa pitää huomioida myös riittävä sähköistys ja miettiä valaistukseen, ilmastointiin ja lämmitykseen liittyviä asioita. Autotalli on usein uudisrakentamisen viimeisiä työvaiheita, eikä kaikilla aina riitä intoa paneutua riittävästi suunnitteluun tai rakentamiseen. Autotallintoimittajaan kannattaakin olla yhteydessä hyvissä ajoin. Joskus helpotusta rakennusajan varastointiongelmiin voi tuoda se, että autotalli rakennetaan jopa ennen taloa.

KP35P Autotalli, katos + varasto.

KP35P Autotalli, katos + varasto.

Yleisin virhe: liian pieni autotalli

Liian ahtaat autotallit ovat yllättävän yleisiä. Varaa siis tilaa riittävästi ja huomioi muun muassa renkaiden varastointi. Tiukka kääntymiskulma autotalliin ajettaessa vaatii hieman enemmän tilaa kuin jos auton voi ajaa suoraan talliin. Omat ajotaidot on myös hyvä huomioida autotallin leveyttä suunnitellessa. Yhdelle autolle riittää yleensä nelisen metriä leveä talli, kaksi autoa vaativat tilaa ainakin reilut seitsemän metriä. 

Oma auto kannattaa kuitenkin mitata peileineen ovet auki ja sen jälkeen suunnitella autotallin leveyttä. Autotallin pituus riippuu auton koosta ja tilantarpeesta yleensäkin: autotallissa varastoidaan usein esimerkiksi polkupyöriä, joten niillekin on hyvä varata oma tilansa. Varastot kannattaa kuitenkin rakentaa erikseen ja jättää autotalli vain autolle, Nokso vinkkaa.

Autotalli rakentuu moduuleista nopeasti

Nykytekniikalla autotalli valmistuu nopeallakin aikataululla. Nopein ja helpoin vaihtoehto on käyttää tehtaalla valmiiksi rakennettuja vakiokokoisia pienelementtejä. Elementtejä valmistetaan seinä-, ikkuna- ja ovimoduuleina. Talli suunnitellaan moduulijaon mukaan.

Kymppitalleilla yhden moduulin leveys on 1 200 mm ja peruskorkeus 2 075 mm. Autotallin normaali sisäkorkeus on 2 350 mm, ja sitä voidaan kasvattaa 300 mm:n jaolla aina noin neljään metriin saakka. Autotallin tai -katoksen voi muuntaa oman perheen tarpeiden mukaiseksi lisäämällä rakennuksen pituuteen tarvittava määrä elementtejä.

Pienelementit tuodaan rakennuspaikalle ja kootaan valmiiksi talliksi. Autotallin valmistajaan kannattaa olla yhteydessä jo ennen pohjan valamista.

Näin pohjan mitat varmasti täsmäävät, jotta elementit ovat asennettavissa. Lupakuvien mukana toimitamme perustuksen mittakuvan, jonka mukaan harkot muurataan, Nokso toteaa.

Autotallin voi tilata myös harkon päältä asennettuna. Kymppitallien valmiiksi asennetut tallit ovatkin yhä suositumpia. Ennen asennusta asiakas hoitaa maaperän kaivinkonetyöt, maamassojen vaihdot, perustukset ja niiden eristykset valmiiksi.

 

autotalli

Vuoden 2016 Seinäjoen asuntomessujen autokatos + varasto (Kymppitallit Oy).

Autotalli päärakennuksen mallin mukaan

Yleensä tallin ulkonäkö myötäilee päärakennuksen linjoja, ja silloin huomioidaan muun muassa päärakennuksen kattokaltevuus, katemateriaali ja ulkoseinien pintamateriaali. Mikäli autotallin pintaverhoiluksi on valittu pystylomalauta, elementit tulevat tehtaalta valmiiksi verhoiltuina.

Vaakalaudoitettu talli viimeistellään vasta paikan päällä pystytyksen jälkeen. Vaihtoehtoja pintaverhoiluun löytyy valmistajien valikoimista aina perinteisestä laudoituksesta hirsipanelointiin saakka.

Katso video, kuinka pienelementeistä pystytetään rakennus:

Kylmä vai lämmin autotalli?

Jos talliin on tulossa esimerkiksi työtiloja ja siitä haluaa lämpimän, vaatii autotalli luonnollisesti lämpöeristyksen.

Pienelementteihin saa valmiiksi seinäeristeet, mutta elementit voidaan tehdä myös lämmöneristysvarauksella, jolloin eritykset tehdään myöhemmin. Yläpohjan puhallusvillan asiakas hankkii itse. 

Turvallisuuden vuoksi kannattaa satsata riittävään valaistukseen ja ilmastointiin. Tehokas ilmanvaihto estää tallin homehtumisen. Ilmastoinniksi ei riitä muutama ilmastointiventtiili autotallinovessa.

KP62SPK kahden auton talli + tilava varasto pyöräkatoksella

KP62SPK kahden auton talli + tilava varasto pyöräkatoksella.

Nokson mukaan yksi autopaikka vaatii 1–2 loisteputkivalaisinta sekä vähintään yhden ulkovalon. Mikäli talliin tulee työtila, tarvitsee sekin oman valaistuksensa. Yhtä autopaikkaa kohden talliin on hyvä asentaa kaksi pistorasiaa. Lisäksi automaattista ovenavaajaa varten tarvitaan maadoitettu pistorasia, joka asennetaan tallin kattoon keskeltä oviaukkoa mitattuna 2,5 metriä autotallin takaosaa kohti. Mikäli talliin tulee vesipiste, pitää sähkötarvikkeiden olla vesisuojattuja.

Myös mahdollinen auton latauspisteen paikka ja siihen liittyvät kaapelivedot kannattaa ennakoida. Sähköurakkaa varten toimitamme tallista pohjakuvan dwg-versiona.

Talliin ei kuitenkaan ole pakko vetää erillisiä sähköjä, jos energianlähteenä käytetään katolle asennettuja aurinkopaneeleja. Ledit ovat energiaa säästävä ja pitkäikäinen ratkaisu autotallin valaistuksessa. Ledit sopivat sekä sisälle että ulos.

Tarvitsetko kesämökkiä tai kenties venevajaa?

Kymppitallit toimittaa autotallien lisäksi myös muita piharakennuksia.

Ota yhteyttä ja toteuta unelmasi!

kesämökki

Voisiko tämä olla unelmiesi punainen tupa kesämökiksi?

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

autokatos autotalli elementtitalli hevostalli Kymppitallit

Julkaisuun liitetty yritys

https://kymppitallit.fi/

Joko sinun autollasi on sateensuoja?

Kymppitalliin saat suojaan niin autot, polkupyörät, harrastevälineet kuin keskeneräiset projektisikin. Perusmalliston talleissa on aina mukana myös varasto, johon mahtuu hyvin niin sukset kuin puutarhavälineetkin. Mikäli tarvitset enemmän tilaa on autotallia ja varastoa helppo laajentaa. 

Etkö löydä sopivaa autotallia tai autokatosta vakiotalleista?

Autotallia tai autokatosta on mahdollista jatkaa tai lyhentää 1,2 metriä moduuleina: ikkunamoduuli, ovimoduuli tai seinämoduuli.

Autotallipaketit saa myös tuulensuojapintaisena, jolloin on mahdollisuus erilaisiin ulkoverhousvaihtoehtoihin.

Talleista voi räätälöidä pulpetti- tai kaksoispulpettiversioita. Meiltä saa myös varastorakennuksia, aittoja, venevajoja, hevostalleja sekä muita piharakennuksia.

Tuo ideasi meille, niin etsitään yhdessä sinulle autotalli-, katos- tai varastoratkaisu!

Lue lisää: Kymppitallit Oy