MAINOS

Ilma-vesilämpöpumppu tuo lämmityksen nykypäivään

Lämmitys

Toimivan öljykattilan rinnalle asennettava ilma-vesilämpöpumppu johdattaa lämmitysjärjestelmän nykypäivään. Uusiutuvan energian hyödyntäminen on taloudellista ja älykästä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kaupallinen yhteistyö: Jäspi/Kaukora

Jos talossa on toimiva öljylämmitysjärjestelmä, sitä ei välttämättä kannata laittaa kokonaan uusiksi, vaikka öljyn käyttöä haluttaisiin vähentää. Yksi vaihtoehto on tuoda rinnalle ilma-vesilämpöpumppu.

Öljylämmityksen rinnalle saatetaan valita myös aurinkolämpöä tai muita lämpöpumppuja. Uusiutuva energia pienenentää öljynkulutuksen lisäksi lämmityskuluja, mutta öljy varmistaa talon lämpimänä pysymisen myös pakkaskautena.

Lämmitystekniikan valinta vaikuttaa paljon asumiseen ja asumiskustannuksiin. Omaan taloon sopivimman vaihtoehdon löytää helpoiten ammattilaisen avulla.

Ilma-vesilämpöpumppu öljylämmityksen rinnalle

Ilma-vesilämpöpumppu lämmittää taloa ja käyttövettä ulkoilmasta ottamallaan lämpöenergialla. Se on hyvä ratkaisu täydentämään öljylämmitystä, jos öljykattilalla on vielä teknistä käyttöikää jäljellä tai kattilanvaihdon yhteydessä on mahdollista käyttää uusiutuvaa energiaa.

Ilma-vesilämpöpumppu kannattaa hankkia erityisesti silloin, jos lämmitettäviä neliöitä on paljon, sillä se pienentää lämmityskustannuksia huomattavasti, vuosittain noin 40–60 prosenttia. Lämpimänä aikana ilma-vesilämpöpumppu voi olla talon ainoa lämmönlähde.

Eniten pumpusta on hyötyä silloin, kun pakkasta on korkeintaan -15 astetta. Tällöin lämpöpumppu pystyy tuottamaan tarpeeksi lämmintä vettä vanhoihin patteri- ja käyttövesiverkostoihin.

Pakkasilla ilma-vesilämpöpumpun COP-kerroin eli lämmöntuotto suhteessa sen käyttämään energiaan pienenee ja yli -20 asteen pakkasilla lämmöntuotto loppuu kokonaan. Tällöin lämpöpumpun automatiikka ottaa automaattisesti öljyllä tuotettua lämpöä avuksi.

Jäspi Basic Split -ilma-vesilämpöpumppu on edullinen vaihtoehto vanhan öljykattilan rinnalle.

Kysy apua laitteen valinnassa

Öljylämmityksen rinnalle hankittu ilma-vesilämpöpumppu maksaa noin 8 000–12 000 euroa, joten se on edullisempi ratkaisu kuin maalämpö. Lisäksi se on joskus ainoa vaihtoehto, jos maalämpöä ei voida asentaa esimerkiksi maan savisuuden takia. 

Pumppuvalikoima on laaja, ja eroja on tekniikan lisäksi laadussa. Ensin pitää selvittää muun muassa käyttötarpeet ja talon energiankulutus. Pumpun teholuokan valintaan vaikuttavat monet muutkin asiat kuin neliöiden määrät. Oikeanlainen mitoitus on tärkeää, sillä väärä teholuokka vaikuttaa muun muassa COP-hyötysuhteeseen, melutasoon, laitteen kestävyyteen ja sulatusten toimintaan.

LVI-asiantuntijat auttavat selvittämään, millainen on lämmityksen huipputehontarve ja mitkä ovat lämmönjaon meno- ja paluuveden maksimilämpötilat. Energiansäästö on sitä suurempi, mitä alhaisemmalla menoveden lämpötilalla tullaan toimeen. Vesikiertoisessa lattialämmityksessä öljylämmityksen osuus on patteriverkostotaloa pienempi, mutta molemmilla lämmönjakotavoilla päästään huomattaviin säästöihin energialaskussa.

Kaksi eri perustyyppiä

Tekniikan puolesta pumput jaetaan kahteen perustyyppiin:

  • Split-laitteissa kylmäkoneisto on jaettu ulko- ja sisäyksikköön, joiden välillä kiertää kylmäaine.
  • Mono block -malleissa puolestaan kaikki tekniikka on ulkoyksikössä, ja vesi kiertää varaajan ja ulkoyksikön välillä. Molemmat sopivat öljylämmityksen rinnalle käytettäväksi.

Myös kytkentäteknisesti on tarjolla kaksi ratkaisua:

  • käyttövesi lämmitetään aina öljykattilalla
  • järjestelmään liitetään lämminvesivaraaja.

Pumppu lämmittää sekä kattila- että käyttövettä, ja pumpun esilämmittämä käyttövesi nostetaan lopulliseen lämpötilaan varaajan kuumalla vedellä.

Kun hankinta ja asennus tehdään ammattilaisen avulla, ovat laitteet luotettavia ja vaivattomia käyttää. Talvella kannattaa varmistaa, ettei pumpun ulkopuhallussäleikköön tai laitteen pohjaan pääse kertymään jäätä, mutta muuta huoltoa pumput eivät juurikaan kaipaa.

Lue lisää täältä >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilma-vesilämpöpumppu ilmalämpöpumppu Kaukora lämmitys lämmitysjärjestelmä lämpöpumppu öljykattila öljylämmitys

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.jaspi.fi/

Kaukora Oy on LVIS-alan johtavia laitevalmistajia Suomessa. Yritys on perustettu vuonna 1976, ja tähän päivään mennessä Kaukora Oy on valmistanut yli 500 000 Jäspi-lämmityslaitetta.

Jäspi-tuotteet valmistetaan Kaukora Oy:n tehtailla Raisiossa ja Turussa, ja niille on myönnetty kotimaisen tuotannon Avainlippu-tunnus.

Lue lisää: Jäspi/Kaukora