MAINOS

Kiuas on saunan sielu – näin valitset sen oikein

Kylpyhuone

Laadukas kiuas kestää pitkään ja takaa täydelliset löylyt! Kiuas valitaan muun muassa saunan koon ja saunojan mieltymysten mukaan. Kiukaat eroavat paitsi teholtaan myös ulkonäöltään ja muilta ominaisuuksiltaan. Miltä kuulostaa esimerkiksi älykiuas, joka oppii lämmittämään saunasi energiatehokkaasti oikeaan lämpötilaan?

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kaupallinen yhteistyö: Premec Oy / Mondex

Kiukaan valintaan kannattaa satsata, sillä kyse ei ole mistään yhden kesän ihmeestä. Laadukas kiuas on pitkäikäinen hankinta. Suomessa kiukaansa valmistava Mondex tekee tuotteensa kestämään: ensiluokkaiset materiaalit, tuotteiden jatkuva testaaminen ja kehitystyö varmistavat kiukaiden laadun ja turvallisuuden.

Kiuas viimeistelee saunan sisustuksen, ja viime vuosina kiukaan ulkonäön merkitys onkin kasvanut kiuasta valitessa. Mondexin kiukaiden rouheat kivipinnat sopivat hienosti niin perinteiseen kuin moderniinkin saunaan.

Kalla E on ison kivimäärän kiuas, joka mahtuu pieneen tilaan. Seinään ei tarvitse lisävahvistuksia, koska kaikki on paino jaloilla. Kiuas voidaan asentaa suoraan paneeliseinään kiinni.

Saunan tilavuus ja kiukaan teho

Parhaat löylyt saa tarpeeksi tehokkaalla kiukaalla. Riittävän tehokkaan kiukaan valinnassa huomioidaan saunan koko ja huonosti eristävät seinä- ja lattiapinnat. Lasi-, kivi-, betoni-, hirsi- ja laattapinnat imevät lämpöä itseensä, joten ne lisäävät kiukaan tehontarvetta. Tehontarve lasketaan saunan tilavuuden mukaan, mutta yksi eristämätön neliömetri lisää reilun kuutiometrin verran saunan todellista tilavuutta.

Jos saunan tilavuus on kiukaan suorituskyvyn äärirajoilla, kannattaa aina valita isompitehoinen kiuas. Liian pienitehoinen kiuas lämmittää saunan hitaasti eikä siitä saa tarpeeksi hyviä löylyjä irti. Toisaalta liian tehokas kiuas lämmittää saunan liian kuumaksi, mutta kivet eivät kuitenkaan ehdi lämmetä tarpeeksi.

Kiukaan valinta kannattaa tehdä ammattilaisen kanssa. Myös kiuasvalitsin on erinomainen apu sopivan kiukaan löytämisessä. 

Millainen saunoja olet – kiuas valitaan saunan ja saunojan mukaan

Teno-seinäkiuas lämpenee nopeasti ja säästää energiaa. Värivaihtoehtoina harjattu RST ja grafiitinmusta.

Saunomistyyli vaikuttaa paljon kiukaan valintaan. Lämpiääkö saunasi kerran viikossa vai kenties joka ilta? Tarkoittaako saunominen pikaista lämmittelyä peseytymisen yhteydessä vai järjestätkö useamman hengen saunailtoja?

Jos sauna on vähällä käytöllä, voi edullinen pienen kivimäärän kiuas olla hyvä ratkaisu. Pieni koko ei tarkoita huonoja löylyjä. Esimerkiksi Mondexin Teno M -seinäkiukaan reilu 40 kilon kivimäärä antaa muhkean pehmeät ja kosteat löylyt. Kiukaan avoin rakenne jakaa hyvin lämpöä myös jaloille. Kalla E -kiukaassa on suuri kivimassa (80 kg), joka varaa tehokkaasti lämpöä. Kiuas voidaan asentaa suoraan paneeliseinään kiinni. Kaikki painorasitus on jaloilla eli kiuas ei tarvitse lisätukia seinään. Mondexin Teno- ja Kalla-kiukaat sopivat erityisen hyvin pieniin saunoihin.

Jos tila ei ole rajoite, kannattaa saunaan valita tyylikäs pilarikiuas. Suositut pilarikiukaat ovat hienosti muotoiltuja, mutta ne eivät ole haluttuja vain ulkoisen kauneuden takia: pilari- ja vuolukivikiukaissa on paljon kivipinta-alaa, joten niiden löylyt ovat pehmeät ja kosteat. Esimerkiksi massiivinen Rakka-lattiakiuas höyrystää veden niin, että löylyt ovat pitkät ja kosteat – kuten puukiukaassa. Rakka on kivistä koottu kiuas, jonka patentoitu rakenne korostaa kiven karheaa kauneutta.

modex_total_rock

Rakka sopii niin perinteiseen kuin moderniinkin saunaan.

Louhi lämpenee nopeasti, pitää kiven pinnan koko ajan lämpimänä ja antaa löylyä tasaisesti.

Pilarikiukaiden laajan kivipinta-alan ansiosta löylyn laatua on helppo säädellä. Pehmeimmät löylyt saa kiukaan sivuilta ja alhaalta. Jos löylyvettä heitetään kiukaan yläosaan, löylyt ovat kovemmat. Pidempikestoiset löylyt saadaan, kun kiukaan päälle valutetaan reilusti vettä.

Myös vuolukivikiukaissa on paljon kivipinta-alaa. Louhi-vuolukivikiuas on palkittu kiuas, jossa yhdistyvät kehittynyt tekniikka ja luonnollinen design. Kiitelty kiuas lämpenee nopeasti, pitää kiven pinnan koko ajan lämpimänä ja antaa löylyä tasaisesti. Löylyvesi valuu vuolukivipintaa alas ja höyrystyy pehmeiksi löylyiksi.

Mondexin lattiakiukaat voi sijoittaa seisomaan vapaana tai ne voidaan upottaa lauteisiin. Esimerkiksi Kaira-kiukaan rakenne mahdollistaa kiukaan upottamisen lauteisiin ilman lisävarusteita lähelle lauderakennetta, jolloin edes lauteiden reikä ei jää näkyviin.

mondex_integra_line

Kaira on tyylikäs, edullinen sekä monipuolinen kiuas.

Hukkaneliöiden hyödyntäjä

Aura-kulmakiuas säästää tilaa! Nurkkaseinään asennettava kiuas käyttää tehokkaasti hyödykseen neliöitä, jotka muuten jäisivät hukkatilaksi. Koska kiukaan paino on omilla jaloilla, voi kiukaan asentaa vaikka paneeliseinään. Aura-kiukaan voi myös upottaa lauderakenteisiin, jolloin laudetilaa jää entistä enemmän.

Kiukaan elektroninen erillisohjaus on helppokäyttöinen ja tarkka. Ohjaimen voi sijoittaa saunatilaan, pukuhuoneeseen tai vaikka valokytkinrasiaan.

Aura-kiukaan selkeä ja moderni muotoilu tuo saunaan tyylikkään ilmeen.

Ainutlaatuinen älykiuas

Tahko E on edullinen älykiuas, jonka ohjain lämmittää saunan energiatehokkaasti. Vuolukiviset löylykivet sopivat pintakiviksi. Ne pehmentävät ja kosteuttavat löylyjä sekä varaavat lämpöä.

Miltä kuulostaa kiuas, joka oppii ensimmäisen käyttökerran jälkeen ylläpitämään saunan lämpöä juuri oikealla tasolla? Mondexin älykiukaiden elektroniikka optimoi kiukaan parhaan toiminnan saunakohtaisesti. Saunassa on tasainen lämpötila ja löylynantokyky. Kaikissa Mondexin kiukaissa, joissa on ulkoinen elektroninen ohjain, on tällainen älykäs ominaisuus. Esimerkiksi Tahko E -pilarikiukaan älykäs ohjain tunnistaa saunasi ja oppii ylläpitämään lämpöä juuri oikealla tasolla. Kiuas lämmittää saunan energiatehokkaasti, joten sähkölaskutkin pysyvät kurissa.

Älykiukaan erillisohjaimen voit sijoittaa saunatilaan, pukuhuoneeseen tai valokytkinrasiaan. Kun ohjain on muualla kuin saunassa, lämpötilaa voi kätevästi seurata menemättä saunaan. Pieni ja huomaamaton lämpötila-anturi sijoitetaan laudeseinälle, jolloin se mittaa lämmön oikeasta paikasta – sieltä, missä saunojakin on.

Hyvän löylyn salaisuus

Tahko-kiukaan suojakaide sopii myös Kaira- ja Kalla-kiukaisiin.

Hyvät löylyt lähtevät tietenkin hyvästä kiukaasta. Lado kiuas täyteen kiuaskiviä, vastuspilarin sisäosia myöten. Kiviä ladotaan keskelle väljästi ja ulkoreunalle tiiviimmin. Pienemmän kivimäärän seinäkiukaissa saat pehmeämpää ja kosteampaa löylyä, kun käytät vuolukivisiä Mondex-löylykiviä pintakivinä. Lämpöä varaavat vuolukiviset kivet on tarkoitettu nimenomaan pintakiviksi sähkö- ja puukiukaisiin, sillä kivet murenevat vastusten välissä tai puukiukaissa suoraan tulipesän päällä.

Saunan tavoitelämpötilaksi riittää 60–70 astetta. Kun asetat Mondexin kiukaiden erillisanturin laudeseinälle, se mittaa lämpötilan sieltä, missä saunoja on. Saunaan voit mennä, kun lämpömittari näyttää 40–50 astetta. Tähän kuluu aikaa yleensä n. 35–50 minuuttia riippuen muun muassa saunan ilmanvaihdosta.

Kytke sähkökiuas pois päältä lopettaessasi saunomisen – näin säästät energiaa. Kiukaan kivimassaan varautunut lämpö riittää vielä kuivattamaan saunan.

Löylyvetenä kannattaa käyttää kädenlämpöistä vettä ja sitä on hyvä käyttää reilusti. Älä kuitenkaan heitä vettä kiukaalle kerralla suurta määrää. Vettä kannattaa mieluummin valuttaa kivien päälle hiljalleen, jotta kaikki vesi ehtii höyrystyä kunnolla. Löylyn laatua saat vaihdeltua heittämällä vettä eri puolille kiuasta. Kiukaan alaosasta saat pehmeät ja kosteat löylyt, päältä taas kovemmat.

Huolehdi löylyjen jälkeen, että poistoilmaventtiili on auki ja tila pääsee tuulettumaan. Mondexin kiukaiden kivimassaan varautunut jälkilämpö riittää kuivattamaan saunan.

Äänetön kivipatteri luovuttaa tasaista lämpöä

Kiukaiden lisäksi Mondexin valikoimassa on kotimaisia kivipattereita, jotka tuovat tyyliä kotiin. Kivipatterin massa varaa lämpöä tehokkaasti ja luovuttaa sitä tasaisesti, joten pattereiden tuottama lämpö on pehmeää.

Kiven pintalämpötila on alhaisempi kuin muissa pattereissa, mikä tekee siitä turvallisen. Peltipatteri voi helposti lämmetä esimerkiksi eteisessä tulikuumaksi, kun ovi avataan kylmällä ilmalla. Kivimassa puolestaan varaa lämpöä jonkin verran, joten kivipatteri ei välttämättä edes lähde päälle ovea avattaessa. Jos patteri lähtee lämpenemään, se ei kuumu niin paljoa, että siinä polttaisi itsensä tai vaikkapa sulattaisi muovisen kauppakassin. Rakenteensa ansiosta kivipatteri on myös täysin äänetön: elektroninen termostaatti ei naksu. Lisäksi peltipatterit ”paukkuvat” lämpötilanvaihtelun johdosta, mutta kivipattereiden kanssa tätä ongelmaa ei ole.

Luonnollinen kivipinta on myös hieno sisustuselementti. Pattereiden kivivaihtoehtoja on runsaasti: vuolukiven ja marmorin lisäksi graniitteja on kymmeniä vaihtoehtoja. Uusin trendi kivipattereissa on hieman epätasainen ja nahkamainen ”leather-pinta”.

Tärkeintä patterin valinnassa on oikea mitoitus. Tehoa hyvin eristetyn asunnon lämmittämiseen tarvitaan n. 25 W/m3. Jos seinämateriaalina on eristämätön hirsi, tehoa tarvitaan 40–50 W/m3. Pattereiden pituus vaihtelee tehon mukaan, mutta niiden korkeus on aina 30 cm, joten ne soveltuvat hyvin myös isojen ikkunoiden alle.

Kivipattereissa on vakiona kiinteä elektroninen termostaatti. Pattereissa on kiinteä seinäkiinnitysteline, ja ne kääntyvät yläosasta ulospäin, joten taustan pääsee imuroimaan tai pyyhkimään helposti.

mondex_kivipatterit

Kivipatteri on tyylikäs sisustuselementti ja turvallinen lämmönlähde.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kiuas kiuasvalitsin kiukaat kulmakiuas lattiakiuas Mondex pilarikiuas Premec Oy

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.mondex.fi/

Tunturipurot, kirkkaat kesäyöt, tyyni järven selkä, koivulehdon tuoksu ja mökit. Ne ovat kaikki osa suomalaista sielunmaisemaa – aivan kuten saunakin. Suomalaisuuden yksi syvimmistä olemuksista on meidän ikioma saunakulttuurimme. Olipa kyseessä sitten vaellus metsässä tai raskas työpäivä, molempien jälkeen käynti löylyissä rentouttaa ja virkistää. Saunominen on rituaalinomaista kehon ja mielen puhdistautumista ja jotain lähes pyhää meille suomalaisille. Saunomisesta löytyy paljon tarinoita – ja parhaimmat niistä kertoo Mondex.

Mondexin oma tarina sai alkunsa Kokkolassa yli 28 vuotta sitten. Ensimmäiset kiukaat olivat pehmeälöylyisiä vuolukivikiukaita, jotka mullistivat kotimaisten sähkökiukaiden markkinat. Vuosien saatossa Mondex on kehittänyt osaamistaan, panostanut joka vuosi enemmän kotimaisuuteen sekä suomalaisen saunakulttuurin kehittämiseen. Mondexissa katsotaan eteenpäin ja halutaan olla osana kehittyvää, modernia ja kotimaista saunaa myös tulevaisuudessa!

Mondexilla on tärkeää pitää tuotteiden kotimaisuusaste mahdollisimman korkeana. Kaikkien tuotteiden suunnittelu, valmistus ja kokoonpano tapahtuvat Suomen rajojen sisällä. Tästä kertoo myös tuotteiden avainlippu-merkki. Mondex yhdistyi osaksi Premec Oy:n konsernia alkuvuodesta 2016. Premec Oy:n tietotaito ja moderni tehdas yhdistettynä Mondexin brändiin ja osaamiseen kiuasvalmistajana takaavat luotettavien ja laadukkaiden kiukaiden valmistuksen myös tulevina vuosikymmeninä.

Lue lisää: Premec Oy / Mondex