MAINOS

Koneellinen ilmanvaihto tehostaa energian käyttöä ja poistaa kosteutta

Lämmitys

Ihminen tarvitsee hyvää ja raikasta sisäilmaa voidakseen hyvin. Kodin ilmanvaihdolla on suuri merkitys sekä asukkaiden että rakennuksen hyvinvoinnille. Kun koneellinen ilmavaihto sisältää lämmöntalteenoton, energiaa säästyy.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kaupallinen yhteistyö: Vallox Oy

Ihminen viettää suurimman osana ajastaan sisätiloissa ja hengittää noin 15 000 litraa ilmaa vuorokaudessa. Sisäilman laadulla on siis suuri vaikutus ihmisen hyvinvoinnille, kun taas huono sisäilma aiheuttaa päänsärkyä ja väsymystä. Koneellinen ilmanvaihto on varma tapa huolehtia, että hyvää ilmaa riittää koko perheelle.

Sisäilman laatuun vaikuttaa se, miten rakennuksen ilmanvaihto on järjestetty. Nykyaikainen talo rakennetaan tai remontoidaan tiiviiksi, jotta se olisi energiatehokas. Tiivis talo tarvitsee koneellisen ilmanvaihdon, jotta ilma vaihtuu hallitusti ja elämisestä syntyvä kosteus poistuu rakennuksesta.

koneellinen ilmanvaihto

Kun talossa on hyvä ilmanvaihto, sekä rakennus että ihmiset sen sisällä voivat hyvin.

Koneellinen ilmanvaihto tehostaa energian käyttöä

Ilmanvaihdon energiankulutus muodostuu kahdesta asiasta: poistettavan ilman tilalle tuotavan korvausilman lämmittämisestä ja puhaltimien sähkönkulutuksesta.

Puhaltimien sähkönkulutus on hyvin pientä verrattuna korvausilman lämmittämiseen. Siksi on tärkeää, että ilmanvaihtokoneeksi valitaan sellainen, jossa on tehokas lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde ja automatiikkaa, joka mahdollistaa tarpeenmukaisen ilmanvaihdon.

Tarpeen mukaan toimiva ilmanvaihto tarkoittaa käytännössä, että kun asunto jää tyhjilleen, ilmanvaihdon voi pienentää hyvinkin pienelle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ilmanvaihtoa ei saa koskaan sammuttaa.

Koneellinen ilmanvaihto poistaa kosteutta

Kun taas ollaan kotona, ilmanvaihtoa tarvitaan enemmän, koska elämisestä syntyy hiilidioksidia ja kosteutta. Mikäli ilmanvaihtokoneessa on kosteus- ja/tai hiilidioksidianturit, ne säätävät ilmanvaihdon tehoa tarpeen mukaan automaattisesti. Automaattisesti säätyvä ilmanvaihto myös säästää energiaa, sillä kun ilmanvaihto pienennetään puoleen, sen kuluttama energia pienenee alle puoleen.

Lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihtokone lämmittää tuloilmaa talvella poistoilman lämmöllä ja tarvittaessa jälkilämmityspatterilla. Mitä tehokkaampi lämmöntalteenotto on, sitä vähemmän jälkilämmityspatteri kuluttaa energiaa.

Lämmön talteenoton tehokkuuden näkee parhaiten siitä, kuinka paljon viileämpää jäteilma on poistoilmaan verrattuna. Tehokkaalla lämmöntalteenotolla asunnon muu lämmitystarve siis pienenee – ilmanvaihdolla on siis mahdollista säästää lämmitysenergiaa.

Asumismukavuutta ilmanvaihdolla

Lämmöntalteenotolla on myös merkitystä asumismukavuuteen: kun poistettavasta ilmasta otetaan lämpö talteen ja siirretään se tuloilmaan, tuloilma on aina halutun lämpöistä. Toisin sanoen kylminäkään ajanjaksoina ilmanvaihdosta ei synny ikävää vedon tunnetta.

Vastaavasti lämpimään vuodenaikaan ilmanvaihtokone ottaa talteen kylmää, jota puhalletaan rakennukseen esimerkiksi ilmalämpöpumpulla, ja siirtää sen tuloilmaan.

Ilmanvaihtokoneet myös suodattavat ulkoilman epäpuhtaudet, eivätkä päästä esimerkiksi siitepölyjä ilmanvaihdon mukana sisäilmaan. Tähän ominaisuuteen voi vaikuttaa parhaiten vaihtamalla ilmanvaihdon suodattimet säännöllisesti.

koneellinen ilmanvaihto

MyVallox-ilmanvaihtokoneet voi myös yhdistää taloautomaatioon.

Helppoja ja monipuolisia ohjaustapoja

Ilmanvaihtokoneissa on erilaisia ohjaustapoja.

MyVallox-tuoteperhen ilmanvaihtokoneissa on monipuolisimmat vaihtoehdot ilmanvaihdon ohjaukseen:

  • voit jättää ohjauksen täysin sisäänrakennettujen antureiden varaan
  • voit ohjata itse konetta ohjaimella
  • voit ohjata konetta etänä esimerkiksi tietokoneella.

MyVallox-koneiden sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit tunnistavat kodin sisäilman kosteus- ja hiilidioksidipitoisuudet sekä tehostavat ilmanvaihdon tehoa tarpeen mukaan. Kun haluttu taso on taas saavutettu, ilmanvaihto palautuu pienemmälle teholle. Automatiikan ansiosta ilmanvaihtoa ei tarvitse tehostaa itse esimerkiksi sen jälkeen, kun on käynyt suihkussa.

Jos ilmanvaihtoa haluaa ohjata itse, se onnistuu taloautomaation, maksuttoman pilvipalvelun tai seinälle kiinnitetyt ohjaimen kautta. Ohjaus perustuu kätevään tilavalintaan: valitse tilanteeseen sopivasti joko Kotona, Poissa tai Tehostus -tila.

Valitse luotettava kotimainen ilmanvaihtokone

Rakentajan ja remontoijan on tärkeä vertailla ilmanvaihtokoneiden erilaisia ominaisuuksia.

Tärkeimmät ilmanvaihtokoneiden ominaisuuden ovat

  • lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde
  • helppokäyttöisyys
  • huomaamattoman luotettava toiminta
  • kotimaisuus.

Valitsemalla MyVallox-ilmanvaihtokoneen, ostat kotimaista laatua. Avainlippu-merkillä varustetut Vallox ilmanvaihtokoneet suunnitellaan ja valmistetaan kotimaisena työnä Loimaalla, Varsinais-Suomessa.

MyVallox-Ilmanvaihtokoneista löytyy sopiva tuote eri kokoisiin koteihin ja erilaisiin asennuspaikkoihin, kuten tekniseen tilaan, kylpyhuoneeseen ja keittiöön.

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hiilidioksidianturi ilmanvaihto ilmanvaihtokoneet koneellinen ilmanvaihto kosteusanturi lämmöntalteenotto MyVallox MyValloxCloud-pilvipalvelu

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.vallox.com/

Valloxin tuottamaan korkealaatuiseen ilmanvaihtoteknologiaan on yhdistetty yksinkertainen tyylikäs muotoilu ja helppokäyttöisyys. Yritys on satsannut erityisesti ilmanvaihtolaitteidensa energiatehokkuuteen ja hiljaisuuteen. Se tarjoaa asiakkailleen myös varaosia ja laadukkaan teknisen tuen tuotteidensa koko elinkaaren ajaksi.

Vallox on valmistanut ilmanvaihtojärjestelmiä jo lähes 50 vuotta. Tehdas sijaitsee Loimaalla, ja sen yhteydessä ovat kaikki toiminnot tuotekehityksestä tekniseen tukeen.

 

Lue lisää: Vallox Oy