MAINOS

Maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu – huoletonta lämmittämistä

Lämmitys

Ilma-lämpöpumpun tai maalämmön hankinta on iso investointi, joka maksaa itsensä takaisin lämmityskuluissa kohtuullisessa ajassa. Lue kaksi kokemusta siitä, miten ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpö uudistivat kodin lämmitysjärjestelmän ja toivat myös säästöä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kaupallinen yhteistyö: LämpöYkkönen

Mika Leiviskä muutti nelisen vuotta sitten omakotitaloon, jossa oli vanhastaan öljylämmitys ja vesikiertoiset patterit. Vaikka öljylaitteet eivät olleet vielä käyttöikänsä päässä, Leiviskä halusi eroon öljylämmityksestä.

– Halusin lämmitysjärjestelmän, jota ei tarvitse käydä koko ajan tarkistelemassa. Öljyä pitää kuitenkin muistaa tilata säännöllisesti. Aloin myös laskea, että säästöäkin voisi saada.

– Harkitsin myös maalämpöpumppua, mutta päädyin lopulta ilma-vesilämpöpumppuun, koska sen asennus onnistuu ilman porailua.

Leiviskä valitsi ilma-vesilämpöpumpun asentajaksi LämpöYkkösen, koska halusi yrityksen, johon voi luottaa ja joka tulee paikalle tarpeen mukaan vuosienkin päästä. Ilma-vesilämpöpumpuksi LämpöYkkösen asiantuntija valitsi johtavan laitevalmistajan Viessmann 222-S:n.

– Myyjä tuli paikalle, katsoi talon läpi, ehdotti sopivaa laitetta ja teki tarjouksen. Löimme kättä päälle.

– Sopimuksen teosta meni noin kuukausi, ja minulla oli uusi lämmitysjärjestelmä. Öljyjärjestelmän purkamiseen ja uuden laitteen asennukseen meni pitkä työpäivä, ja kaikki sujui erittäin pätevällä tavalla.

Koska Leiviskä haki tukirahaa ARAlta, hänen piti teettää energialaskelmat ennen ja jälkeen asennuksen todistaakseen talon energiatehokkuuden parantuneet riittävästi.

– Myin vanhat öljylaitteet, koska ne eivät olleet vielä lähelläkään elinkaarensa päätä, mutta sain 4 000 euron avustuksen siitä huolimatta. Energia-asiantuntijalle piti toki maksaa, mutta se ei haitannut, koska avustus tuli nopeasti.

↑Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö asennettiin Mika Leiviskän talossa katoksen alle, jolloin se pysyy paremmin puhtaana lehdistä ja lumesta. Pääkuvassa jutun alussa näkyy ilma-vesilämpöpumpun sisäyksikkö, josta säädetään esimerkiksi kodin lämpötila. (Kuva: Mika Leiviskä)

Ilma-vesilämpöpumppu oli oikea ratkaisu

Leiviskä asuu Siikalatvan kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla, joten kylmimpään aikaan lämpötilat voivat pudota hyvin alas.

– Viime talvena oli välillä jopa 30 astetta pakkasta. Kaksi kertaa pumppu sammui, ja vuorokauden talo pysyi lämpiminä sähkövastuksella, mutta sitten pumppu alkoi taas hurista.

Leiviskä tietää, että jos jotain ongelmia ilmenisi, hän saisi apua LämpöYkköseltä yhdellä puhelinsoitolla. Asiakkuus nimittäin jatkuu läpi laitteiston koko eliniän, koska kaupanteon yhteydessä tehtiin huolenpitosopimus.

Hänelle itselleen jää ulkoyksikön puhtaanapito ja sisäyksikön hiekkasihdin puhdistaminen muutaman kuukauden välein.

– Hienosti ilma-vesilämpöpumppu on toiminut, eikä ole ilmennyt mitään ongelmia. Lämpöä ja lämmintä vettä on riittänyt.

Leiviskän toivomaa säästöäkin on tullut.

– Öljylämmitys maksoi vuositasolla noin 2 000 euroa kaikkineen, mutta nyt lämmitykseen menee vain noin 1 000 euroa vuodessa. Laskin, että avustuksien kanssa laite on maksanut itsensä takaisin noin kahdeksassa vuodessa.

↑Janne ja Maria eivät halunneet pihalleen näkyvää ulkoyksikköä mutta silti edullisen ja luotettavan lämmitysjärjestelmän. Siksi he päätyivät hankkimaan maalämmön. (Kuva: Janne Käpylehto)

Maalämpö kaukolämmön tilalle

Janne Käpylehto osti puolisonsa Marian kanssa vuonna 1939 rakennetun talon, jota piti remontoida ja korjata melkoisesti. Uurastus kannatti, sillä nyt Helsingin Käpylän korkeimmalla kohdalla seisoo upea rakennus, jossa kaikki on tehty luonnonmateriaalein ja läpensä hengittäväksi.

Taloa lisäeristettiin ja korkeisiin ja leveisiin ikkunoihinkin toteutettiin täydellinen kunnostus. 250-neliöinen rakennus kaipasi myös lämmitysjärjestelmän remontin, koska Käpylehto halusi ehdottomasti eroon kaukolämmöstä.

– Lämmitysenergian pitää olla edullista. Harkitsimme myös ilma-vesilämpöpumppua, mutta kovilla pakkasilla maalämpöpumppu tulee edullisemmaksi, koska sen suorituskerroin säilyy silloinkin korkeana, toteaa energia-alalla työskentelevä Käpylehto.

– Lisäksi ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö näkyisi talon ulkopuolella, mutta maalämpöpumppua ei näy. Sekin vaikutti hieman ratkaisuumme.

↑Janne Käpylehto esittelee maalämpöpumppua ja aurinkovoimalan verkkoinvertteriä. (Kuva: Janne Käpylehto)

Kokonaisprojektina alusta loppuun

LämpöYkkösen asennuspalveluun Käpylehto päätyi, koska hän halusi yrityksen, joka pystyy tekemään kokonaisprojektin alusta loppuun ja jonka asentajat varmasti tietävät, mitä tekevät.

– Olennaista oli myös, että asennuksen jälkeenkin voin soittaa ja saada neuvoja ja huoltoapua.

Ennen hankintaa Käpylehto vertaili maalämpöpumppujen lämpökertoimia. Häntä kiinnostivat myös esimerkiksi tarjolla olevien laitteiden dataominaisuudet.

– Halusimme joka tapauksessa parhaan mahdollisen pumpun. Viessmannin laitteeseen päädyttiin sen jälkeen, kun LämpöYkkösen asiantuntija oli käynyt paikalla ja olimme olleet yhtä mieltä asiasta.

Maalämmölle pitää hankkia luvat kaupungin rakennusvalvonnasta, ja kun ne oli saatu, tuli asennuksen vuoro.

– Poraukset tehtiin päivässä ja lisäksi sisätöitä joitain päiviä. Meillä oli saneeraustyömaa muutenkin meneillään, joten aikataulu ei ollut meille kovin olennainen. Nopeasti asennus kuitenkin sujui.

Asennuksen jälkeen LämpöYkköset kävivät vielä viilamassa säätöjä. Talossa on noin 10 vuotta vanha putkitus ja vesikiertopatterit sekä remontissa tehty lattialämmitys kylpyhuoneissa, joten kaikki piti saada kohdalleen.

– Itse ei tarvitse tehdä laitteelle säätöjä, jos ei halua, mutta minä tykkään säätää laitteiden kanssa, joten olen säätänyt muun muassa lämpökäyrää ja optimoinut kulutusta sopimaan paremmin yhteen aurinkovoimalan tuotannon kanssa.

Käpylehtoa on kiinnostanut myös lämpimän käyttöveden esikierto.

– Yllättävän suuri säästö syntyi, lähes 80 kilowattituntia kuussa, kun kierron ei tarvitse olla jatkuvasti päällä.

↑Lämmitysjärjestelmän pitää toimia luotettavasti koko laitteen elinkaaren ajan. Ammattitaitoinen asennus ja säännölliset huollot takaavat, että lämpöpumppu toimii moitteettomasti koko elinikänsä.

Elinkaariajattelu ohjaa toimintaa – apua saa vaikka jouluaattona

Kiinnostuitko maalämmöstä tai ilma-vesilämpöpumpusta? Ota LämpöYkköseen yhteyttä täyttämällä yhteydenottopyyntölomake tai soita.

– Teemme tarjouksen ilma-vesilämpöpumpusta ja maalämmöstä sekä lisäksi energiasäästösuunnitelman kotikäynnillä. Ne voi tehdä etänäkin, jos asiakas halua, sillä valokuvien ja videopuhelun avulla saamme riittävän hyvän käsityksen kohteesta, kertoo Matti Perkkiö LämpöYkkösestä. 

Valikoimissamme on monia laatumerkkejä. Valitsemme asiakkaan antamilla kriteereillä kohteeseen mahdollisimman hyvän laitteen, jonka hinta-laatusuhde on kunnossa. Eri merkkien laitteissa on eroja, ja meidän tavoitteemme on tarjota asiakkaan kohteeseen paras mahdollinen vaihtoehto.

LämpöYkkösen toimintaa ohjaa elinkaariajattelu, mikä tarkoittaa, että asiakassuhde jatkuu vuosia asennuksen jälkeenkin.

– Meihin voi luottaa, koska emme katoa asennuksen jälkeen mihinkään vaan olemme puhelimen päässä. Jos laite on asennettu meillä, soitamme asiakkaalle, kun on huollon aika.

Asiakkaita palvelee myös 24/7-päivystys yllättävien tilanteiden varalle.

– Vaikka laitteisiin tulisi jotain vikaa jouluaattona, hoidamme tilanteen kuntoon viipymättä, Perkkiö lupaa.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilma-vesilämpöpumppu ilma-vesilämpöpumpun asennus ilma-vesilämpöpumpun huolto ilmavesilämpöpumppu kokonaispalvelu lämpöpumppu lämpöpumput Lämpöykkönen

Julkaisuun liitetty yritys

https://lampoykkonen.fi/

LämpöYkkönen on energiatehokkaisiin lämmitys- ja viilennysratkaisuihin keskittyvä yritys. Teemme energiaremontin toteuttamisen helpoksi tarjoamalla täydellisen kokonaispalvelun aina hankkeen suunnittelusta asennukseen.

Lue lisää: LämpöYkkönen