MAINOS

Jätevesien käsittely ja käymäläasiat onnistuvat mökillä vaivatta

Mökki

Jätevesien sekä kotitalous- ja käymäläjätteiden käsittely mökillä voi tuntua haastavalta etenkin, jos mökki sijaitsee saaristossa. Fiksuinta, helpointa ja halvinta on käsitellä jätteet mökkitontilla, kunhan sen tekee turvallisesti ja ympäristöystävällisesti.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kaupallinen yhteistyö: Raita Environment

Mökillä vietetään yhä enemmän aikaa, joten sen halutaan olevan kaikin puolin mukava ja vaivaton. Pitkät lomat ja etätyöskentelyn yleistyminen mahdollistavat lähes säännöllisen asumisen kesäkodissa, joten sinne tarvitaan toimivat mökkitekniikan ratkaisut, kuten jätevesien käsittely.

Yhtä aikaa, kun mökin vaatimukset kasvavat, halutaan myös vaalia ympäristöä ja luontoa. Jätteiden lajittelu ja jätevesien käsittely nousevat yhä tärkeämmiksi asioiksi myös mökillä. Asiasta säädetään laissakin.

jätevesien käsittely

Erityisesti veden lähellä tarvitaan kunnolliset jätteidenkäsittelyjärjestelmät, sillä mitään epäpuhdasta ei saa päätyä pilaamaan luontoa.

Ravinteiden palautus maahan

Musta- ja harmaavesi menevät monella mökillä suoraan umpikaivoon, koska puhdistamatonta vettä ja lietettä ei saa tyhjentää luontoon ilman kunnollista käsittelyä.

Ympäristön ja talouden kannalta fiksuinta olisi kuitenkin palauttaa ravinteet maahan ja hyödyntää ne paikallisesti, jolloin myös lietekuljetukset yhteysaluksilla jäävät pois ja ravinnekierto saarissa pysyy tasapainossa.

Mökkikunnankin kannalta on parempi, että jäteveden ravinteet sekä kuormitus puhdistetaan ja sitten imeytetään maaperään omalla kiinteistöllä eikä jätettä kuskata kunnalliseen jätepuhdistamoon. Helpoimmalla sekä mökkiläinen että mökkikunta pääsevät, kun tontilla on oma kompostoiva kuivakäymälä ja pesuvedet puhdistetaan paikalla.

jätevesien käsittely

EV-ympäristövessa on hajuton ja helppohoitoinen ratkaisu käymäläksi niin mökin sisätiloihin kuin ulkorakennukseenkin.

 

Katso video EV-ympäristövessoista:

 

Kompostoiva ekovessa poistaa huussihuolet

Modernit kompostoivat vessat ratkaisevat mökin vessajätteiden käsittelyongelmat. Ne ovat hajuttomia, helppohoitoisia ekoratkaisuita, joissa jätteiden käsittely hoidetaan varmasti ja ympäristöystävällisesti.

Monipuolisessa EV-ympäristövessa-sarjassa on vaihtoehtoja, jotka sopivat yhtä lailla ulkorakennuksiin kuin sisätiloihinkin.

Biologisen AQ-malliston vessat ovat nykyaikaisia, hygieenisiä ja helppoja, sillä niissä wc-jäte kompostoituu yhdessä säiliössä pieneksi määräksi kompostimultaa.

jätevesien käsittely ja mökkikäymälä

AQ-ympäristövessa muuttaa wc-jätteen kompostimullaksi.

 

Katso video AQ-ympäristövessoista:

Harmaavedet puhtaiksi ilman sähköä

Myös pesuvesien eli harmaavesien käsittelyyn on olemassa helppoja ja tehokkaita ratkaisuita.

Harmaavesisuodatin mökille tarvitaan, etenkin saaristossa, sillä likaista vettä ei saa päätyä vesistöön. Myös kuivanmaan mökissä pesuvesien johtaminen puhdistamattomana maahan aiheuttaa hajuhaittoja ja voi houkutella paikalle ei toivottuja vieraita, kuten rottia. Kunnollinen jätevesien käsittely on ehdoton edellytys huolettomaan mökkeilyyn.

BioBoxit ovat pieniä harmaavesisuodattimia, jotka on suunniteltu mökkeilyyn ja loma-asumiseen. Ne eivät tarvitse sähköä toimiakseen. Suodatinkäsittelyn jälkeen puhdistettu vesi voidaan johtaa turvallisesti luontoon. 

Huolto on vaivatonta: suodattimet puhdistetaan kerran vuodessa ja suodatinelementit vaihdetaan 10–15 vuoden välein. Itse laite kestää jopa 50–100 vuotta.

jätevesien käsittely

Harmaavesisuodattimen suodattimet puhdistetaan kerran vuodessa, mutta suodatinelementit vaihdetaan vain 10–15 vuoden välein. Suodattimessa ei käytetä turvetta tai sammalta, joten käyttökustannukset pysyvät alhaisina.

 

Kompostointi vähentää sekajätteen määrää ja hajuhaittoja

Biojätteiden erittely ja kompostointi vie tehokkaasti hajun pois roskapusseista. Kompostointi myös vähentää mökillä sekajätteen määrää selvästi, joten roskia ei tarvitse olla koko aja kuskaamassa pois mökkitontilta.

Kompostointi on luonnon oma menetelmä hyödyntää orgaaninen jäte, sillä siinä ruuan tähteet ja muu biojäte hajoavat ravinteiksi. Samaa hajoamista tapahtuu kaikkialla luonnossa koko ajan.

Kompostorissa hajoaminen on tehokasta, ja samalla haitalliset bakteerit tuhoutuvat. Kompostori huolehtii, että hajottajamikrobeilla on käytössään kaikki tarvittava, kuten ravinteet, ilma, kosteus ja lämpö.

jätevesien käsittely ja kompostori

Kompostori muuttaa biojätteet mullaksi ilman hajuhaittoja ja palauttaa samalla ravinteet takaisin maahan.

 

Katso video kompostoreista:

Päivitä nyt mökkisi jätejärjestelmät kuntoon

Aloitko miettiä, millaiset jätevesien ja jätteiden käsittelyratkaisut sopisivat sinun mökillesi? Mikä olisi ympäristöystävällinen, luotettava ja helppohoitoinen vaihtoehto?

Raita Environment on ympäristötekniikkaan keskittynyt suomalainen yritys, jolta saat asiantuntevaa ja laadukasta palvelua jätteenkäsittelyn toteuttamisessa ja suunnittelussa. Yritys kehittää ja valmistaa harmaavesi- ja sekajätepuhdistamoja, ympäristövessoja ja kompostoreja.

Jätevesiprojektin toteutukseen on monia vaihtoehtoja. Raita Environmentin menetelmillä voidaan pienentää poiskuljetettavan lietteen määrää: tyhjennysväliä saadaan pidemmäksi tai liete voidaan myös käsitellä kiinteistöllä.

Jätevesiprojektissa voi ammattilaisten avulla säästää kustannuksissa, kun pystytään hyödyntämään olemassa olevia hyväkuntoisia kaivoratkaisuja ja jätevesilinjastoja järjestelmän osana

Voit hankkia jätevesiratkaisut mökillesi Avaimet käteen -ratkaisuna tai vain suunnittelun, lupaprosessin sekä valvonnan, jos haluat itse osallistua rakentamiseen.

Pyydä maksuton kartoitus! Käytössäsi on alan parhaat asiantuntijat ja paikalliset yhteistyökumppanit ympäri maata.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Biobox biojäte biojätteet ekokäymälä harmaaveden suodatus harmaavesi jäteveden suodattaminen jätevesi

Julkaisuun liitetty yritys

https://raita.com/

Raita Environment on jätevesien puhdistamiseen erikoistunut yritys, joka on toimittanut jätevesijärjestelmiä suomalaisiin tarpeisiin jo 1960-luvulta lähtien.

Lue lisää: Raita Environment