MAINOS

Näin vedensuodatin teki merivedestä talousvettä 10 vuoden ajan!

MökkiPihaTalo

Käänteisosmoosilaitteen omistajalle edes kuiva kesä saaristossa ei aiheuta puutetta makeasta vedestä, sillä meressä riittää vettä. Saarimökkiläinen testasi Pumppulohja Watmanin RO100 -suodatuslaitteistoa kymmenen vuoden ajan omassa käytössään. Vedensuodatin toimi moitteetomasti.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kaupallinen yhteistyö: Oy Pumppulohja Ab / Watman

Saarimökkien haaste on, miten saada puhdasta makeaa vettä. Rengaskaivoa ei yleensä saa tehtyä kallioiseen maastoon, ja porakaivon vesi voi olla epäpuhdasta tai meriveteen sekoittunutta.

Ostimme 12 vuotta sitten vanhan saaristotilan kesäkodiksemme ja meidän oli mietittävä, miten saamme puhdasta makeaa vettä käyttöömme. Tekisimmekö porakaivon vai löytyisikö muu ratkaisu? Silloisia ajatuksia puhtaan veden hankinnasta kirjoitin tässä artikkelissa.

Päädyimme käänteisosmoosimenetelmällä (Reverse Osmosis, RO) tehtävään käyttöveteen, koska se tuntui parhaimmalta ratkaisulta. Etsiessäni käänteisosmoosilaitetta vuonna 2007 myynnissä oli vain muutamia, jotka suodattavat merivedestä juomavettä.

Tarjouspyyntökierrosten jälkeen oli helppo valita Pumppulohja Watmanin RO100 -vedensuodatuslaitteisto, sillä Lohjan Saukkolassa toimiva yritys oli ainoa, joka otti tarjouspyyntöni vakavasti ja antoi tarjouksen RO-laitteistosta. Kyllä asiakasehdokas oli ihmeissään, kun muut laitteistojen myyjät edes viitsineet vastata noin 10 000 euron arvoiseen tarjouspyyntöön!

Nyt yli 10 vuoden jälkeen on aika katsoa, tuliko hölmöiltyä laitteen hankinnassa. Olisiko porakaivo sittenkin ollut parempi ratkaisu?

En voi olla kuin tyytyväinen valintaani, sillä Watman RO100-käänteisosmoosilaitte on toiminut kerrassaan loistavasti. Hankkisin sellaisen ehdottomasti uudelleen, jos nyt pitäisi tehdä sama valinta kuin 10 vuotta sitten.

Kuluneen kymmenen vuoden aikana on ollut kuiviakin kesiä. Nytkin alkukesä on ollut pitkään täysin sateeton ja jopa porakaivojen omistajat ovat kärsineet veden puutteesta. Käänteisosmoosilaitteen omistajalle kuiva kesä ei kuitenkaan aiheuta vesiongelmia – niin kauan kuin meressä on vettä, meillä on puhdasta vettä.

Käyttövarmuutta ylimitoituksesta

RO100 tuottaa noin 3 000 litraa puhdasta vettä vuorokaudessa, mikä kuulostaa liioitellulta kahdelle hengelle.

Totta onkin, että meidän vedenkulutukseemme riittäisi huomattavasti pienempikin laitteisto, sillä talousveteen, saunomiseen ja peseytymiseen kuluu alle 10 prosenttia laitteen vedentuottokapasiteetista.

Ylimitoitus tuo kuitenkin käyttövarmuutta. Sillä kuinka paljon käänteisosmoosilaitteisto suodattaa merivedestä puhdasta talousvettä tunnissa, ei ole 10 kesän kokemuksellani mitään merkitystä.

RO-kalvo, jonka läpi puhdas vesi suodattuu merivedestä, on laitteiston sydän ja kallein yksittäinen uusimisen kohde. Kapasiteetiltaan pienemmissä laitteistoissa on pienemmät kalvot, joita joudutaan uusimaan jopa vuosittain. Koska käänteisosmoosilaitteemme on ylimitoitettu tarpeisiimme, huoltokustannukset ovat pysyneet kurissa ja huollon tarve pienenä – laitteiston suodattimet ja ennen kaikkea RO-kalvo eivät ole joutuneet liian koville.

RO-kalvon vaihtotarpeen huomaa vedentuoton pienentymisenä. Meillä ei yli kymmenen kesän käytön jäljiltä ole huomattavissa mitään huoltotarpeeseen viittaavaa.

Puhtaan veden tuotto on meillä säilynyt samana Watmanin RO100 -laitteen ison kalvopinta-alan ansioista, eikä pienehkö vedenkulutuksemme ole aiheuttanut mitään muutosta vedentuoton määrään 10 vuoden käytön jälkeen. Laite tuotti merivedestä noin 120 litraa juomavettä tunnissa ottaessamme sen käyttöön vuonna 2007. Nyt kesällä 2018 puhtaan veden tuotto on samaa luokkaa.

Rengaskaivo on hyvä tapa esisuodattaa laitteistolle johdettava merivesi.
Merivesi pumpataan kaivoon IskuJet 2RS-vesiautomaatilla. Vesiautomaatti
pitää huolen siitä, että kaivossa on koko ajan riittävästi vettä puhtaan
veden tekoon.

Merivesi on myrkkyä pumpuille

Vesiletkun pituus mökille on 35 metriä ja saunalle 100 metriä. Pienehköltä näyttävä Iskujet 2RS -pumppu on hoitanut tehtävänsä moitteettomasti alusta alkaen.

Alussa rengaskaivosta laitteelle siirtävänä pumppuna toimi vanha Strömberg erillisellä painesäiliöllä varustettuna.

Merivesi syövytti tämän pumpun käyttökelvottomaksi parissa kesässä. Sen tilalle vaihdoin Iskujet 2R -vesipumpun, jonka tänä kesänä jouduin korvaamaan uudella vastaavalla – merivesi oli taas tehnyt tehtävänsä.

Myös rengaskaivoon meriveden pumppaavan pumpun olen joutunut vaihtamaan kerran.

Itse laitteisto on toiminut lähes moitteetta. Ainoa ongelma ilmeni toisena kesänä, kun laitteiston oman Pyke-ejektoripumpun keraaminen tiiviste hajosi. Se alkoi yllättäen aamulla vuotaa roiskien merivedet ympäri laitteistohuonetta.

Irrotin pumpun laitteistosta, purin sen ja löysin vian aiheuttajan: pumpun akselissa oli hiuksenhieno naarmu, joka oli aiheuttanut keraamisen tiivisteen hajoamisen.

Soitin Pumppulohjalle Saukkolaan, ja siellä oli osat hyllyssä saman tien saatavilla. Tein pikaisen edestakaisen kesäretken Saukkolaan ja sain uudet osat takuuna. Illalla laitteisto jälleen muutti moitteettomasti meriveden juomavedeksi.

Silloin olin tyytyväinen, että olin päätynyt kotimaisen laitteistotoimittajan asiakkaaksi – varaosan saaminen noin nopeasti ja kätevästi ilahdutti.

Minimaaliset huoltokustannukset

Kymmenessä vuodessa olen joutunut vaihtamaan puhdasvesijärjestelmääni kaksi meriveden syövyttämää Iskujet-pumppua. Puhtaan veden puolella oleva Iskujet on edelleen alkuperäinen. Muita isoja kustannuksia ei ole kymmenessä vuodessa koitunut.

Huoltokulut ovat olleet minimaaliset. Hieman suodatinhiekkaa on lisätty ja noin 10 euron arvoisen suodatinpatruunan olen vaihtanut kaksi kertaa kesässä.

Laitteiston asentanut Marko Rantanen Mr. LVI Oy:stä arvioi vuonna 2008 huoltokustannuksien olevan 200 euron luokkaa vuodessa. Meillä vuosikustannus on kuitenkin ollut paljon alle 100 euroa mukaan lukien nuo merivettä siirtävien Iskujetien uusimiset.

 Vesitehtaaseemme kuuluu:

  • Iskujet 2RS -pumppu, joka pumppaa veden merestä rengaskaivoon.
  • Kaivosta meriveden laitteistolle ottaa Iskujet 2R -pumppu.
  • RO100 –käänteisosmoosilaitteisto suodattaa meriveden puhtaaksi juomavedeksi.
  • Puhdas vesi säilötään 200 litran puskurisäilöön.
  • Iskujet 2RS -pumppu siirtää veden mökin ja saunan varaajiin laitteiston puskurisäiliöstä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

käänteisosmoosi merivesi pumppulohja ro100 suodatinjärjestelmä vedensuodatin watman

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.pumppulohja.fi/

Oy Pumppulohja Ab on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista painesäiliöiden ja pumppujen valmistajista. Kaiken kattavien pumppausratkaisujen lisäksi tuotevalikoimaamme kuuluvat erilaiset jatkojalostetut tuotteet, kuten pumppukoneikot vesihuoltoon ja teollisuuteen sekä toisille laitevalmistajille.

Lue lisää: Oy Pumppulohja Ab / Watman