MAINOS

Öljyvaha kirkastaa ja komistaa lattian

Sisustus

Auringon värjäämän puulattian vaalentaminen tai virkistäminen luonnollisin värisävyin onnistuu öljyvahalla. Myös ihan uuden lattian voi käsitellä upeaksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kaupallinen yhteistyö: Osmo Color

Lattia joutuu kestämään koko elämän painon, samoin sen pinta. Öljyvaha on loistava vaihtoehto lattiapinnan käsittelyyn, koska värien ja kestävyyden lisäksi sitä voi korjata: kulunut pinta on helppo käsitellä uudestaan.

Öljyvahatun lattian huoltotarpeen huomaa siitä, että lika alkaa pinttyä. Eteiseen ja keittiöön kulkeutuu usein hiekkaa, ja niissä tiloissa huoltoväli on suunnilleen kolmesta viiteen vuotta. Jos huoltaa lattian ajoissa öljyvahalla, puun pintaa ei tarvitse vielä hioa. Myös pienien naarmujen ja kulumien paikallinen korjaus pidentää koko pinnan huoltoväliä.

Makuuhuoneessa ja muissa kevyemmän lattiakulutuksen tiloissa huoltoväli on 7–12 vuotta. Riittää, että silloin tällöin fiksataan pienet virheet paikalisella käsittelyllä.

Öljyvahattua lattiaa siivotaan mikrokuituliinalla pyyhkimällä. Pesuun voi käyttää laimeana liuoksena pintaa hoitavaa öljysaippuaa, ja se myös vähentää uuden tai huolletun lattiapinnan liukkautta.

Jos et ole varma lattiasi pinnaan kunnosta, voit tehdä vesipisaratestin: Pisaran pitää jäädä kiinteäksi palloksi lattian pinnalle. Jos se valahtaa lammikoksi, pinta ei ole enää hyvässä kunnossa, ja tarvitaan huoltotoimia.

öljyvaha

Osmo Color Värillinen öljyvaha on kevyesti sävytetty, kestävän suojan antava pintakäsittelyaine esimerkiksi puulattioille. Kuvan  lattia on käsitelty sävyllä valkotammi 3041.

Öljyvaha korostaa tammen kauneutta

Oli kyseessä sitten uusi tai vanha puulattia, pintakäsittely valitaan puulajin mukaan.

Suomalaisten lattioissa suositaan tammea lankkuna tai parkettina. Se on komea, näyttävä mutta myös tumma, eli siitä on hankala tehdä kuulaan vaaleita lattioita. Tammilattiaan sopii parhaiten öljyvahakäsittely.

Tammea saa miedosti vaalennettua, mutta öljyämällä siitä ei saa valkoista: tammi on kauneimmillaan, kun siinä on kevyitä tammea korostavia värisävyjä.

– Tammen upein puoli on, että syyt nousevat esiin, kun käsittelyaineessa on vähän väriä mukana, sanoo Sirpa Pitkänen Osmo Colorilta.

Koivulankun heleys herää eloon

Myös koivulankkua suositaan lattioissa.  Koivulankku on heleän vaalea ja mutta monen makuun hieman persoonaton.

– Öljyvahaus kevyellä värisävyllä herättää koivun pinnan henkiin. Neitseellisestä koivulankusta saa voi saada vaaleanrusehtavan sävyllä jopa lämpökäsitellyn koivun oloisen, Pitkänen kertoo.

Saarni, kuten myös vaahtera, on parketissa todella kaunis ja kova puulaji havupuihin verrattuna. Siihen saa värillisellä öljyvahalla puhtaita sävyjä, koska se on luonnostaan vaalea ja heleä. Voimakkaampia värisävyjä saa käsittelemällä pinnan värillä kahteen kertaan.

Vaaleisiin puulajeihin en laittaisi ihan vaan väritöntä käsittelyä, koska öljy on aina vähän kellertävää ja siksi taittaa myös puun omaa värisävyä, Pitkänen neuvoo.

Jos halutaan enemmän ja voimakkaampaa sävyä, voidaan öljyvahan alle laittaa öljypetsi.

öljyvaha ja liperöinti

Lipeöinti on trendikäs tapa saada vaaleat havupuulattiat. Gammeldags Puulipeä vaalentaa puuta ja suojaa sitä auringon aiheuttamilta värinmuutoksilta. Käsittely viimeistellään Öljyvahalla, jotta puu saa suojaa kulutusta vastaan.

Lipeä kirkastaa havupuulattian

Havupuut ovat luonnostaan pehmeitä, joten mänty- ja kuusilattiaan ei saa öljyvahalla kovaa pintaa. Ne myös tummuvat herkästi vuosien varrella.

Jos haluaa pitää kuusi- tai mäntylattian vaaleana, kannattaa puupinta lipeöidä hionnan jälkeen ennen öljyvahakäsittelyä. Lipeä auttaa pitämään uuden tai hiotun puun vaaleana pitkään.

Myös värillinen öljyvaha pitää tummumista kurissa: mitä enemmän siinä on pigmenttiä, sitä parempana lattian väri pysyy.

Tummumaan lähtenyt mänty, joka on käsitelty hyvin kevyellä vaalealla sävyllä, ei pysy kauan kauniina. Lipeäkäsittelyllä saa pysäytettyä tummumisen pidemmäksi aikaa.

– Lipeäkäsittely on helppo tehdä, eikä ollenkaan hankala levittää lattiaan, Pitkänen vakuuttaa.

Lipeä tai öljypetsi ja öljyvaha

Jos pohja käsitellään lipeällä ennen öljyvahausta vaaleamman lopputuloksen saamiseksi, tarvitaan päälle kaksi öljyvahakäsittelyä. Lipeä ei tee suojaavaa pintaa, vaan ennemminkin avaa puuta, joten lipeäkäsittelyn jälkeen sellaiselleen jätetty lattia olisi lähes saman tien likainen.

Voimakkaamman värisävyn saa laittamalla öljyvahakerroksen alle öljypetsin. Silloin väri on öljypetsissä ja pinnalle tulee yksi väritön kerros öljyvahaa. Puun voi siis käsitellä pelkällä öljyvahalla, mutta ei pelkällä öljypetsillä, koska siitä puuttuu vaha suojaavine ominaisuuksineen.

Öljyvaha imeytyy puuhun toisin kuin lakka, joka tekee kovan kalvomaisen suojapinnan. Öljyvahan erinomaisuus perustuu kuitenkin sen kykyyn elää puun mukaan ja pysyä joustavana. Öljyvahatun vahingoittuneen kohdan voi korjata paikallisestikin, mutta lakatussa lattiapinnassa naarmu on jäädäkseen.

öljyvaha

Puulattia on arvokas ja aito, joten sen käsittelyyn kannattaa valita oikeanlaisia tuotteita. Kauniisti pintakäsitelty puulattia on kodin katseenvangitsija.

Näin öljyvaha laitetaan puulattiaan 

Pohjatyöt ovat kaikkein tärkein vaihe, koska mahdollisimman imevä ja tasainen pinta takaavat hyvän lopputuloksen.

  1. Hio käsiteltävä lattia tasaiseksi, oli se sitten uusi tai vanha.
  2. Sivele ensimmäinen kerros eli öljyvaha, öljypetsi tai lipeäkäsittely mahdollisimman nopeasti hiomisen jälkeen. Käytä luonnonharjassivellintä tai erittäin lyhytnukkaista mikrokuitutelaa. Lipeä levitetään keinokuitusiveltimellä.
  3. Anna kuivua. Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta ja lämmöstä, jonka ihanne olisi 20 astetta. Jos lämpöä on vähemmän, pitää odottaa kuivumista pidempään, mutta jos ilmanvaihto on riittämätön, tilaan aiheutuu kuivuvista kasviöljyistä hajuhaittoja.
  4. Lipeäkäsittelyn jälkeen pintaan noussut kalkkipöly hierretään hankauslevyllä pois ennen öljykerroksen levittämistä.
  5. Levitä toinen kerros, joka on öljyvahakerros. Myös kolmas kerros on öljyvahakerros, jos sellaista tarvitaan.
  6. Kuivuminen kestää vuorokauden, mutta kovettuminen vie pari viikkoa. Kovettumisen aikana voi kävellä sukkasillaan ja laittaa jaloillaan seisovat huonekalut paikalleen, mutta ei peittää koko lattiaa matoilla ja raskailla kirjahyllyillä.

Huom! Huoltokäsittelyssä lattia pestään öljysaippualla, jota voi käyttää erivahvuisena liuoksena lattian likaisuuden mukaan, ja annetaan kuivua. Sitten levitetään kerros sitä ainetta, joka on lattiassa päällimmäisenä: väritön tai värillinen öljyvaha.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

lattia lipeäkäsittely Osmo color puulattia puulattian käsittely öljypetsi öljyvaha öljyvahakäsittely

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.osmocolor.com/index.html

Puun ajattomuus mahdollistaa sen yhdistämisen sekä perinteiseen tyyliin että sisustuksen uusimpiin virtauksiin. Puu on materiaalina joustava, kaunis ja kestävä. Se vaimentaa ja tasapainottaa lämpötilan ja kosteuden vaihteluita. Puulajien runsaus ja puupintojen yksilöllinen kauneus tarjoavat vaihtoehdon lähes jokaiseen makuun.

Kun etsit miellyttävän tuntuista ja kestävää pintaa, joka mukautuu elämän vaatimuksiin, käännä katseesi puuhun. Oikeat rakenneratkaisut, puun luonnollisten ja hyvien ominaisuuksien huomioiminen pintakäsittelyssä sekä oikeanlainen hoito pitävät puupinnoista huolta.

Osmo Color tarjoaa luonnonmukaisen ja ympäristöä kunnioittavan pintakäsittelyvaihtoehdon puulle. Tuotteemme perustuvat nopeasti uusiutuviin, puhtaisiin kasviraaka-aineisiin, jotka suojaavat puupintaa sen sisällä ja päältä.  Osmo Color -tuotteilla säilytät puupintojesi lämmön ja luonteenomaisen pehmeän tunnun. Korostat niiden luonnollisia ominaisuuksia ja nautit niiden kauneudesta sekä harmonisesta yksilöllisyydestä.

Lue lisää: Osmo Color