MAINOS

Lattialämmitys jakaa lämmön ihanteellisesti – pidä pää kylmänä ja jalat lämpiminä

Lämmitys

Lattialämmitys säästää energiaa, parantaa sisäilmaa ja lämmittää huoneen tasaisesti. Kun lämpö ei karkaa korkeuksiin, pää pysyy viileänä ja jalat lämpiminä. Miten sähkökäyttöinen lattialämmitys toimii ja millainen järjestelmä sinun kotiisi sopii parhaiten?

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kaupallinen yhteistyö: Ebeco

Lattialämmitys takaa, että lattialla on mukava seistä – sen tietävät kaikki. Mutta lattialämmityksestä on muutakin hyötyä: jos jalat ovat lämpimät, koko keho voi hyvin. Voimme parhaiten silloin, kun pään tasolla on 18–20 astetta lämmintä ja jaloissa 23–24 astetta. Vain sähkökäyttöinen lattialämmitys mahdollistaa tällaisen lämpötilan jakautumisen.

Kun lämpö jakautuu oikein, huoneen lämpötilaa voidaan laskea parilla asteella mukavuudesta tinkimättä. Jos kukaan ei ole kotona tai kaikki nukkuvat, lämpötilaa voidaan alentaa ongelmitta vielä ainakin 5 astetta lisää. Muutamaa astetta alhaisempi lämpötila merkitsee melkoista säästöä energiankulutuksessa. Lue täältä lisää lattialämmityksestä ja energiankulutuksesta.

sähkökäyttöinen lattialämmitys

Sähköinen lattialämmitysjärjestelmä toimii yksin mutta sopii myös vesikäyttöisen lattialämmityksen täydennykseksi esimerkiksi kylpyhuoneessa.

Lattialämmitys parantaa sisäilmaa

Lämpöpatteri sijoitetaan yleensä ikkunan alle muun muassa vedon estämiseksi. Koska lämmin ilma kohoaa ylöspäin, lämpimintä on katonrajassa ja kylmintä lattian pinnassa. Lattialämmitys puolestaan jakaa lämmön lattia-alalle tasaisesti. Jos kodissasi on lattialämmitys, voit unohtaa rumat, pölyä keräävät patterit ja putket ja voit sisustaa kotisi miettimättä, onko sohva patterin edessä.

Lattialämmitys on matalalämpöjärjestelmä, joten lattian pintalämpötila on matala verrattuna lämpöpatterin pintaan – ei siis enää kuumaa ja palanutta ilmaa! Lattialämmitys itse asiassa parantaa sisäilmaa: Ilma kiertää vähemmän, joten siinä ei leiju niin paljon pölyhiukkasia. Pölypunkit eivät viihdy kuivalla lämpimällä lattialla. Lattialämmitys onkin kätevä esimerkiksi eteisessä, jossa on usein märkiä kenkiä, saappaita ja sateenvarjoja.

sähkökäyttöinen lattialämmitys

Ebecon termostaatti säätelee huonelämpötilaa automaattisesti.

Näin sähkökäyttöinen lattialämmitys toimii

Miten sähkökäyttöinen lattialämmitys toimii? Milloin se sopii ja miten varmatoiminen se on?

Ebecon lattialämmitysjärjestelmien lämpö tulee sähköstä lämpökaapelien kautta. Kaapelit ovat silmukoina koko lattian alueella. Lattialämmityssilmukoiden päälle levitetään ohut kerros tasoitetta, jonka päälle lattianpäällyste asetetaan. Lämpökaapelin alle asennetaan eristyslevy, jotta lämmitys säästää mahdollisimman paljon energiaa.

Kun materiaalin eristyskyky on hyvä, lämmitys on nopeaa. Betonilla on huono eristyskyky ja järjestelmästä tulee hidas eikä säästöjä synny niin paljon. Ebecon energiansäästöohjelma, Energy Saver, toimii ihanteellisesti yhdistettynä hyvin eristettyyn järjestelmään.

Sähköinen lattialämmitys soveltuu hyvin korjaus- ja lisärakentamiseen. Se on yksinkertainen, nopea, edullinen ja eristetty ratkaisu verrattuna moniin muihin lämmitysjärjestelmiin, jotka vaativat suurempia toimenpiteitä. Jos vaatimuksena on matala asennuskorkeus, sähköinen lattialämmitys on hyvä vaihtoehto. Ebecon kaapeli tarvitsee vain 4 mm:n asennuskorkeuden ja kalvo eristyksineen 3,5–6,5 mm.

Ebecon kaapeleissa on teflonilla eristetty kestävä rakenne. Jos lämpökaapeli odotusten vastaisesti rikkoutuu, vika voidaan paikantaa lattiapäällysteen yläpuolelta ja korjaamiseksi joudutaan irrottamaan vain yksittäisiä klinkkerilaattoja. Jos järjestelmään tulee jokin vika, ainoa seuraus on, että lattia ei enää lämpiä, joten esimerkiksi vesivahingon riskiä ei ole. Ebeco antaa järjestelmälleen 12 vuoden perustakuun, joka voidaan pidentää 25 vuoteen saakka.

sähkökäyttöinen lattialämmitys

Sähkö- vai vesikäyttöinen lattialämmitys?

Ebecon lattialämmitys perustuu sähkökäyttöiseen lämmitysjärjestelmään, mutta lattialämmitys voi olla myös vesikäyttöinen. Kumpi sitten tulee valita: järjestelmä, jossa on sähkökaapeli, vai järjestelmä, jonka putkissa kiertää vesi?

Sähkökäyttöinen lattialämmitys on erinomainen vaihtoehto, kun lämmitykseltä halutaan joustavuutta. Muut lämmitysjärjestelmät kytketään usein pois päältä vuoden lämpimänä aikana, joten kylpyhuoneen ja muiden tilojen klinkkerilattiat ovat kylmiä kesäkuukausien ajan. Sähköisessä lattialämmityksessä voi valita, mitkä pinnat pidetään lämpiminä ja kuivina vuoden ympäri. Sähköistä järjestelmää voidaan käyttää myös vesikäyttöisen lattialämmityksen täydentäjänä esimerkiksi kylpyhuoneessa tai eteisessä. Tällöin on helppo vaihtaa sähkölämmitykseen kesäkuukausien ajaksi.

Sähkönkulutus kurissa Energy Saverin avulla

Sähkökäyttöinen lattialämmitys on tehokas lämmönlähde, jonka hiilidioksidipäästöt ovat vähäisiä. Lattialämmitys asennetaan pinta-asennuksena, joten huoneilma lämpiää nopeasti. Nopean järjestelmän ja hyvän ohjauksen ansiosta on helpompi hyödyntää ulkoisia lisälämmönlähteitä, kuten uunilämmitystä ja auringonvaloa.

Ebecon Energy Saver -tuotteiden avulla lattialämmitystä tarvitsee käyttää vain silloin, kun sitä oikeasti tarvitaan. Yhdessä vihreän sähkösopimuksen kanssa ympäristövaikutukset ovat pienet. EB-Therm 205-, 500- ja 800-termostaattien avulla voidaan alentaa ja nostaa lämpötilaa automaattisesti tarpeen mukaan vuorokauden eri aikoina. Termostaatin Energy Saver -ohjelmasta säädetään, miten korkea tai matala lämpötilan tulee olla eri ajankohtina. Ebecon termostaateissa on mukautuva toiminto, joka huomioi kutakin tapahtumaa edeltävän lämmitysajan ja varmistaa, että lämpötila alkaa nousta hyvissä ajoin.

ebeco sähkökäyttöinen lattialämmitys

Ebecon termostaatista voidaan valita jokaiseen huoneeseen juuri se lämpötila, joka tuntuu sopivalta. Myös lattiapinta vaikuttaa lämpötilan valitaan.

Käyttökustannukset määräytyvät käyttöasteen mukaan

Lattialämmityksen käyttökustannuksiin vaikuttavat lämmitystarpeet: mitä lämpimämmäksi lattia halutaan, sitä enemmän kuluu energiaa. Asennettu teho ei kuitenkaan kerro kovin paljon todellisesta energiankulutuksesta. Kun lämpötilaa ja käynnissäoloaikaa säädellään termostaatilla, on mahdollista valita, miten suuri osa lattialämmitystehosta halutaan käyttää.

Erilaisten vesikäyttöisten järjestelmien käyttökustannukset vaihtelevat paljon. Joissakin järjestelmissä käyttökustannus on alhainen, mutta suuren alkuinvestoinnin jälkeen kestää kauan saada järjestelmästä kannattavaa. Erityisesti tämä koskee pieniä tiloja, kuten kylpyhuoneita tai eteisiä.

Sähköisen lattialämmityksen asennuskustannukset riippuvat tilan koosta ja siitä, millainen teho halutaan ja mitä muita vaatimuksia järjestelmälle asetetaan. Kannattaa myös muistaa, että lattialämmitys on vahvavirtalaite, joten sen asentajan on oltava pätevä sähköasentaja. Asentajan työ on laskettava mukaan hintaan.

Millainen sähköinen lattialämmitys sopii sinun lattioillesi?

Huonosti eristetyt talot, lukuisat ikkunat ja kylmä ilmasto lisäävät lämmitystehon tarvetta. Myös tilatyypillä ja lattiamateriaalilla on merkitystä. Jotkin niistä vaativat tehokkaampaa lämmitystä kuin toiset. Lattialämmitys voi lämmittää sekä pienen kylpyhuoneen että kokonaisen talon.

Yleisesti voidaan sanoa, että klinkkeri- ja kivilattiat vaativat tehokkaamman lattialämmityksen kuin puu- ja laminaattilattiat. Lisäksi pienet pinnat vaativat neliömetriä kohti enemmän tehoa kuin suuret pinnat. Myös tilan eristys ja ulkoseinien määrä vaikuttavat tehontarpeeseen. Tehoa voidaan lisätä tai vähentää sen mukaan, miten tiiviisti lämpökaapelisilmukat asennetaan. Jos olet epävarma sopivasta tehosta, voi olla parasta pysytellä vaihteluvälin yläpäässä, koska silloin järjestelmää ohjataan termostaatin avulla. Sähkönkulutus määräytyy termostaattiohjauksen, ei asennustehon perusteella.

Lattia-/huonetyyppi Tehosuositus
Klinkkeri/luonnonkivi 110–120 W/m²
Puu/laminaatti/muovimatto 65–75 W/m²
Ulkotilat 130–160 W/m²

 

   

Klinkkerilattia

Klinkkeri- ja luonnonkivilattioita käytetään usein eteisessä, keittiössä ja kylpyhuoneessa. Klinkkerin hyvän johtokyvyn ansiosta lattialämmityskaapelin antama lämpö leviää nopeasti koko lattiaan, mutta ilman lattialämmitystä laatat tuntuvat kylmiltä. Mitä paremmin lattia on eristetty, sitä nopeammin ja energiatehokkaammin lämpö leviää. Erityisen hyvä valinta klinkkerilattioille: Cable Kit 500 + Cable Board

Kylpyhuone

Lattian alla märkätiloissa on aina oltava hyväksytty tiivistekerros, olipa tiloissa lattialämmitys tai ei. Lattialämmitys asennetaan aina ennen tiivistekerrosta, ja se tulee lattian kuivaan osaan. Märkätilatöitä ja tiivistekerroksia koskevia selkeitä alan sääntöjä on noudatettava.

Kellari

Kellarissa on erityisen tärkeää eristää lattia kunnolla. Ebecon eristyslevyt ovat tehokkaita, ohuita ja käteviä. Ne heijastavat lämmön ylöspäin ja sulkevat alapuolelta tulevan kylmän ilman ulos. Lisäksi ne estävät ”käänteisen kosteutumisen”. Lattialämmitystä ei kannata asentaa suoraan betonilattiaan eristämättömässä kellarissa, koska lämpö häviää betonilaattaan ja energiankulutus kasvaa. Erityisen hyvä valinta kellariin: Cable Kit 500 + Cable Board

Tutustu energiaa säästäviin eristyslevyihin täällä.

Ulkotilat

Sähkökäyttöinen lattialämmitys on mainio ratkaisu ulkotiloissa vietetyn ajan pidentämiseksi. Se jakaa lämmön tasaisemmin ja lattiaveto on pienempi kuin infralämmitintä käytettäessä. Lämmityskaapeli voidaan valaa suoraan uuteen lattiaan tai silottaa olemassa olevaan lattiaan. Ulkotilat asettavat lattialämmitysjärjestelmälle enemmän vaatimuksia kuin sisätilojen lämmitys. Riittävä lämmitys edellyttää suurempaa, n. 130–160 W/m²:n tehoa. Erityisen hyvä valinta ulkotiloihin: Multiflex 20

Puulattia

Sähkökäyttöinen lattialämmitys sopii myös puulattioiden alle esimerkiksi olo- ja makuuhuoneissa. Foil Kit -lattialämmitysratkaisu on kehitetty erityisesti puulattioille, ja se toimii yhtä hyvin kuivien tilojen muovimatoissa. Sen asennuskorkeus on erittäin pieni, ja teho on mukautettu herkkiin puumateriaaleihin. Suositusteho puulattioiden alla on 65 W/m².

Ebecon termostaateissa on sisäänrakennettu ylikuumentumissuoja. Älä kuitenkaan laita lattialle paksuja mattoja, patjoja tai vastaavia pitkäksi aikaa, koska alle jäävä lämpö saattaa kuivattaa lattiaa. Pyökki ja vaahtera ovat erityisen herkkiä lämmön- ja kosteudenvaihtelulle. Sen vuoksi kannattaa valita jokin toinen puulaji. Erityisen hyvä valinta puulattioille: Foil Kit

 

Lattialämmitysopas auttaa valitsemaan oikean vaihtoehdon

Jos tarvitset apua ihanteellisen lämpöratkaisun valintaan, tutustu Ebecon lattialämmitysoppaaseen. Sen avulla saat selville juuri oikean tuotteen ja koon sekä tuotenumeron, jolla voit tehdä tilauksen jälleenmyyjältä.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ebeco kodin lämmitys lattialämmitys lämmitysjärjestelmä lämmitysjärjestelmät vesikiertoinen lattialämmitys

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.ebeco.fi/

Enemmän kuin lattialämmitys! Käytämme Heating Solutions -iskulausetta kuvaamaan valikoimamme ja osaamisemme laajuutta. Selvällä suomen kielellä puhutaan Lämpöratkaisuista, mikä tarkoittaa, että voimme korjata monenlaisia odottamattomia, kylmyyteen liittyviä ongelmia.

 

Lue lisää: Ebeco