MAINOS

Perustukset ovat talon tärkein rakenne – valitse niille luotettava tekijä

Talo

Omakotitalo on useimmalle elämän tärkein sekä suurin sijoitus ja perustukset sen tärkein osa. Siksi perustuksien teko kannattaa luottaa niille, jotka varmasti tietävät, mitä tekevät.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kaupallinen yhteistyö: Perustava Oy

Siinä vaiheessa, kun tonttikaupat on tehty ja talon piirustuksetkin leimattu, aletaan tyypillisesti etsiä perustuksille tekijää.

Perustusfirmaan voi kuitenkin olla yhteydessä jo ennen tonttikauppojen tekemistä, sillä maanrakennuksen ja perustusten ammattilaisilta voi saada arvokasta tietoa kodin sijaksi tulevasta maapalasta.

– Meihin ollaan toisinaan yhteydessä jo ennen tontin ostoa, kun mietitään, että mitähän siellä tontin alla on. Rakennusvalvonta voi vaatia tiettyjä ratkaisuja, ja monesti tiedämme nekin aiemmista tehtävistämme. Kaikki mahdollinen tieto auttaa asiakasta jo tarjousvaiheessa, kertoo Jukka Peippo Perustava Oy:stä.

Aluetta tunteva ammattilainen voi jo tontin osoitteen perusteella arvioida jotain maaperästä ja sen vaatimasta perustustavasta. Maaperätutkimus kertoo tilateen tarkasti, ja sen pohjalta tehdään perustussuunnittelu, eli valitaan perustustapa.

– Teemme perusteukset avaimet käteen -periaatteella. Siihen kuuluvat maaperätutkimus, maanrakennus Etelä-Suomessa, perustussuunnittelu ja perustuksien toteutus. Asiakkaan ei tarvitse tietää rakentamisesta mitään, vaan me teemme kaiken nollakorkoon saakka, Peippo sanoo.

  

↑Perustusten tekeminen kestää yleensä kaksi–viisi päivää. Aikataulu suunnitellaan talon pystytyshetken mukaan.

Ammattitaito näkyy suunnittelussa ja ratkaisevissa valinnoissa

Perustuksia voi tehdä taloihin ympäri vuoden. Kevät, kesä ja syksy ovat kiireisimpiä aikoja. Pakkanen hidastaa mutta ei estä työtä. Isot lumimassat sitä vastoin voivat olla hetkellinen este, jos nyt sattuu kovin luminen talvi juuri rakennusajalle.

Perustamisprosessi alkaa lähtötilanteen kartoittamisesta, eli selvitetään, missä mennään: Onko tontti jo hankittu? Onko tutkimuksia tai toimenpiteitä tehty? Onko mahdollisesti talokuvia tai muita suunnitelmia jo piirretty. Mikä runkotoimittaja on kyseessä?

– Me tietysti toivomme mahdollisimman paljon kuvia, mittoja ja muuta tärkeää informaatiota, jonka perusteella voidaan tehdä laskea tarjous. Mitä enemmän meillä on tietoa, sitä tarkempi hinta saadaan.

Hyväksytyn tarjouksen jälkeen käynnistetään perustussuunnittelu. Sen jälkeen talon perustusten teko viedään työnjohtajan työlistalle, josta se aikataulutetaan asiakkaalle sopivalla tavalla.

Ammattitaitoinen suunnittelu johtaa perustusprojektissa toimivien rakenteiden ja ratkaisuiden valintaan, mikä säästää turhia kustannuksia – ja aikaa – rakennusvaiheessa.

↑Perustukset tehdään avaimet käteen -periaatteella ilman, että asiakkaan tarvitsee huolehtia mistään. Perustamisen ammattilaiset vastaavat kaikista tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Perustukset valmistuvat alle viikossa

Talon pystytyshetki määrittelee perustusten aikataulun.

– Meiltä ollaan asiakkaaseen yhteydessä pari viikkoa ennen työmaan alkamista. Työnjohtaja sopii asiakkaan nimeämän vastaavan mestarin kanssa raudoituskatselmuksista ja muista tarkistusta vaativista asioista.

Perustusten tekeminen kestään parista päivästä noin viiteen päivään. Talvellakin perustuksia tehdään, mutta silloin voi mennä vähän pidempään pakkasten ja lumen määrän mukaan.

Työn edetessä perustamisen ammattilaiset vastaavat kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

– Dokumentoimme käytetyt materiaalit, työntekijätiedot sekä eri työvaiheet ja pöytäkirjat järjestelmään, josta asiakas voi seurata työn edistymistä ja hakea pöytäkirjoja, Peippo kertoo.

↑Perustustapa valitaan maaperän mukaan. Kaikenlaiseen maaperään voi tehdä kantavat perustukset.

Mikään maaperä ei ole ongelma: kaikkialle voi perustaa

Kaikkiin maaperiin pystytään tekemään talon perustukset. Se, miten paljon työstöä, maanvaihtoa ja erityisrakenteita maaperä vaatii, vaikuttaa luonnollisesti hintaan.

– Kaikkein helpoin ja siten myös edullisin pohja on hiekka-kivikkomaa. Toisessa ääripäässä on taas hyvin kantamaton maaperä ja sen vaatima paalutus, joka se on selvästi kalliimpaa, mutta melko yleinen perustustapa sekin. Paalutusta ei pidä pelätä, Peippo kertoo.

Perustava-konserniin kuuluva Perustava Oy on perustuksien tekoon erikoistunut yritys, jonka toimialueena on koko Suomi. Peipon aluetta on Turun seutu, joten sieltä on hyvä ottaa maaperäesimerkki.

– Täällä meidän suunnallamme on monessa kohdin savipohjaista maata. Savimaata täytyy vaihtaa hiekkaan ja paaluttaa, mikä ymmärrettävästi lisää kustannuksia, mutta vankat perustukset niinkin saadaan, Peippo lupaa.

Lisätoimia vaatii myös tontti, jolla on kalliota, koska sitä pitää räjäyttää ja louhia. Tämäkään ei ole tonteilla lainkaan tavatonta.

– Oli tontti siis millaisessa maaperässä tahansa, perustukset kyllä syntyvät, Peippo sanoo.

 

Suunnitteletko talon rakentamista? Pyydä tarjous perustuksista.

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

maanrakennus maaperätutkimus omakotitalon perustukset paaluperustus paalutus Perustava perustukset perustuksien teko

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.perustava.fi/

Perustava Oy on Suomen suurin betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Yritys on perustettu vuonna 2007 Orimattilassa, ja sen toiminta on laajentunut koko Suomen alueelle. 

Perustavan kokonaispalvelu koostuu optimoidusta perustusten suunnittelusta ja ammattitaitoisesta toteutuksesta. Toimitukseemme sisältyy vakiona perustussuunnittelu, tarvittaessa myös päärakennesuunnittelu sekä mahdolliset työmaa- ja virastokäynnit.  

Täyden palvelun talon palveluihin kuuluvat mm. maaperätutkimus, suunnittelu, maanrakennus, perustukset ja paalutus.  Tämän lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Perustava Oy kuuluu Perustava-konserniin, johon kuuluvat myös Perustava Infra Oy, Perustava Elementti Oy ja Perustava Asennus Oy.

 

Lue lisää: Perustava Oy