MAINOS

Allasmuovin asennus puutarha-altaaseen

Piha

Allasmuovilla voi toteuttaa yksilöllisen kokoisen ja muotoisen altaan. Erityisesti suuriin altaisiin on suositeltavaa käyttää allaskalvoa. Myös tässä hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Jaa sosiaalisessa mediassa
 

Allaskalvoilla eli allaskumilla tai -muovilla voidaan toteuttaa yksilöllisen kokoinen ja muotoinen allas. Allaskumi on hieman kestävämpää ja joustavampaa, joten sitä tulisi käyttää erityisesti suuriin, yli 300m² tai vaativien allaskokonaisuuksien altaisiin. Allasmuovi puolestaan on kätevä ja kevyempi ratkaisu etenkin pieniin altaisiin.

Ubbinkin tai Heissnerin allasmuovia löytyy eri kokoisina valmiina paloina, sekä osalla kaupoista myös rullatavarana. Myös Firestonen allaskumia löytyy montaa eri leveyttä ja on saumattavissa/leikattavissa lähes mihin muotoon tahansa.

Myös tässä hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ensimmäiseksi on ratkaistava tarvittavan allaskalvon vahvuus. Esimerkiksi uima-altaille suositellaan allaskumia, pienille ja keskisuurille altaille riittää mainiosti 0,5 mm PVC-allaskalvo.

Eläin- ja kasviystävällisessä altaassa on eri tasoja: rannassa tulee olla tasainen vyöhyke, jotta esim. sammakot pääsisivät myös pois vedestä; seuraavaksi matalan veden vyöhyke, jonka jälkeen syvempi vyöhyke kasveja varten ja lopuksi syvän veden vyöhyke keskellä allasta.

Muoto

Kun altaan paikka ja muoto on päätetty, on toteuttamisen aika. Merkitse altaan ulkoreunat narun tai vesiletkun avulla, myös keppejä voi käyttää. Samalla tavalla voit merkitä myös eri vyöhykkeet. Täten saat kokonaiskuvan ja tässä vaiheessa on vielä mahdollista tehdä suunnitelmaan muutoksia.

Kaivaminen

Merkitse lopullinen muoto kohtisuorilla lapion jäljillä. Kaiva allaskuoppa portaittain syveneväksi. Tasot päällystetään myöhemmin hiekalla tai allassubstraatilla, ottanet tämän seikan huomioon altaan syvyyden suhteen. Tässä vaiheessa tulisi miettiä kasvistoa. On erityisen tärkeää, että altaan reuna-alue on todellakin vaakasuorassa.

Käytä vatupassia!

Puutarha-altaan pohjustaminen

Seuraava vaihe on poistaa kaikki terävät kivet ja juurakot, jotka voivat vahingoittaa allasmuovia. Pohja tulee peittää hienolla hiekalla, lisäksi suosittelemme suojakankaan käyttöä. Suojakankaan tulisi olla valmistettu erittäin lujasta, maatumattomasta synteettisestä materiaalista.

Allasmuovin asennus

Levitä allasmuovi koko altaan alueelle. Sen tulisi ulottua 30-50 cm reunojen yli. Täytä allaskuopasta noin 1/4 vedellä ja anna muovin asettua muutaman tunnin ajan paikoilleen.

Vinkki!

Allasmuovin tarve on laskettavissa seuraavasti: aseta naru allaskuoppaan siten, että se seuraa tarkalleen kuopan muotoja. Mittaa näin suurin leveys ja pituus. Lisää saatuihin mittoihin 1 m reunavaroiksi. Jos haluat etukäteisarvion muovin tarpeesta, kauppiaasi neuvoo mielellään.

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Ogashi Oy:n asiantuntijoiden kanssa.

Lisätietoja: www.ogashi.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

allaskalvo allaskumi allasmuovi Firestone Heissner Horisont Ogashi pihalampi