MAINOS

Takka, joka palaa puhtaasti

Lämmitys

Muutaman vuoden päästä astuu voimaa EU:n ekodirektiivi, jonka mukaan Suomessa saa myydä enää vain puhtaasti polttavia tulisijoja. Jøtulin valurautaiset ja muotoilupalkintoja voittaneet takat ovat jo vuosia täyttäneet tiukimmatkin määräykset.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kaupallinen yhteistyö: Jøtul

Vuoden 2022 alusta astui voimaan EU:n ecodesign-direktiivi, jonka mukaan Suomessa saa myydä vain puhtaasti polttavia tulisijoja. Jøtulin takka täyttää nämä kriteerit.

Design ei tarkoita kuitenkaan vain komeaa ulkomuotoa. Ecodesing tarkoittaa tuotteen ekologista suunnittelua, jolla pyritään varmistamaan, että tuotteen energiatehokkuus on korkea ja ympäristövaikutus pieni. Siihen kuuluvat ympäristönäkökohdat ja elinkaariajattelu jo tuotesuunnitteluvaiheessa. 

Jos siis takka ei täytä sille asetettuja ecodesign-vaatimuksia, sitä ei saa tuoda markkinoille tai ottaa käyttöön Euroopan unionin alueella. Joissakin maissa jo noudatetaan ecodesign-direktiiviä, eikä niihin oteta myyntiin muita kuin puhtaasti polttavia takkoja. Jøtulin tulisijoja myydään 44 maassa, ja ne ovat jo monta vuotta läpäisseet tiukimmat määräykset.

takka

Jøtul F 373:ssa tulipesä on sijoitettu pylväsjalan päälle. Kääntömekanismin avulla tulipesää voi kääntää 360 astetta.

Kestävä, taipumaton valurauta

Jøtulin tulisijat valmistetaan valuraudasta, joka kestää erittäin hyvin korkeita lämpötiloja ja nopeita lämmönvaihteluita – samasta syystä valurautaa käytetään myös esimerkiksi autojen moottoreissa.

Valuraudasta tehdyt osat ovat erittäin kestäviä, mutta niitä voi myös vaihtaa helposti. Ne eivät mene pilalle tai menetä muotoaan vuosien kovassa käytössä. Koska valurauta kestää, Jøtul pystyy tarjoamaan markkinoiden pisimmän takuun.

Jøtulin käyttämään valurauta tehdään kierrätetystä romuraudasta, joka sulatetaan ja puhdistetaan epäpuhtauksista. Siihen lisätään hiiltä ja muita metalliseoksia. Kun sulatettu rauta on saavuttanut halutun lämpötilan, se analysoidaan Jøtulin laboratoriossa ja tarvittaessa siihen lisätään uusia metalliseoksia. Tavoitteena on saada valurautaa, joka täyttää Jøtulin korkean laadun vaatimukset.

Sula rauta kaadetaan hiekkamuotteihin, joissa se saa jäähtyä, minkä jälkeen valetuista osista kootaan nykyaikaisia Jøtul-kamiinoita. Valurautakamiina koostuukin osista, jotka on valettu juuri halutun muotoisiksi. Siksi se säilyttää muotonsa eikä väänny tai muutu kuumetessa.

takka

Jutuin takkasydän on joko asennettavissa vanhaan avotakkaan, tai vaihtoehtoisesti voidaan tehdä yksilöllinen kuori sydämen ympärille. Kuvassa on uutuus I 620, joka on miellyttävän iso: siihen mahtuu jopa puolen metrin klapi.

Norjalainen taito lämmittää

Tulisijan kokonaisuuteen kuuluu tulen kotoisa rätinä, täydellinen kaunis liekki, paras mahdollinen palaminen tehokasta ja ympäristöystävällistä lämmitystä varten sekä ajaton muotoilu.

Jøtul on yksi maailman vanhimmista kamiinoiden, takkasydämien ja tulisijojen valmistajista – perustettu jo vuonna 1853. Jøtul ilmentää ylpeyttä norjalaisesta käsityötaidosta ja kyvystä pärjätä hyvin kylmässä Pohjolassa.

Se ammentaa inspiraationsa Norjan luonnosta, kulttuurista ja käsityötaidosta: kun kiinnostus lämpöä ja lämmitystä kohtaan yhdistyy perinteiseen käsityötaitoon, estetiikkaan ja ekosuunnitteluun, syntyy Jøtulin olemuksen kokonaisuus.

Pitkät perinteet ovat tuoneen mallistoon niin klassisia kuin modernejakin malleja. Koko maailman myydyintä tulisijaa F 602, on tehty yli kaksi miljoonaa kappaletta.

Jøtul F 602 on ajaton klassikko ja maailman eniten myyty kamiina.

 

Jøtulin takka niittää mainetta ja kunniaa

Muotoilultaan Jøtulin ajattomat tuotteet edustavat jatkumoa perinteestä nykyaikaan ja sopivat hyvin myös moderniin kotiin. Niissä erottuvat omaleimainen norjalainen käsityötaito ja toimiva muotoilu. Kaunis muotoilu onkin paljon enemmän kuin se, mitä silmä näkee: muoto ja toiminta kulkevat tiukasti käsi kädessä.

Jøtul F 370 Advance -sarja on muotoilultaan maailmankuulu. 370-sarja mullisti kamiinoiden koko muotokielen ja voitti Red Dot; Best of the best -palkinnon ensimmäisenä kamiinana ja ensimmäisenä norjalaisena tuotteena.

Advance-sarjaa suunniteltaessa selvitettiin, mikä teki 370-sarjasta niin suositun – ja sitten kamiinaa paranneltiin entisestään.

Jøtul F 373:n modernissa muotoilussa tulipesä on sijoitettu pylväsjalan päälle. Helppokäyttöisen ilmaventtiilin ansiosta kamiinan suuret lasipinnat pysyvät puhtaina. Kamiinaan on saatavissa kääntömekanismi, jonka ansiosta tulipesää voi kääntää 360 astetta.

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

design-takka designtakka ecodesign-direktiivi ecodirektiivi ekodirektiivi EU:n ecodesign-direktiivi EU:n ecodirektiivi Jøtul

Julkaisuun liitetty yritys

http://jotul.com/fi/koti

Jøtul on yksi maailman vanhimmista kamiinoiden, takkasydämien ja tulisijojen valmistajista. Toiminnassamme on yhdistynyt ylpeys norjalaisesta käsityötaidosta ja taidosta pärjätä hyvin tässä kylmässä maassa jo yli 150 vuoden ajan.

Norjan luonto, kulttuuri ja käsityötaito ovat tärkeitä asioita ja perintönä veressämme. Kiinnostuksemme lämpöä ja lämmitystä kohtaan yhdistyneenä perinteiseen käsityötaitoon ja sen esteettiseen laatuun ovat tärkeitä osasia määriteltäessä Jøtulin olemusta.

Lue lisää: Jøtul