MAINOS

Tee ulkomaalaus oikein – täydellinen opas ulkopintojen kunnostukseen

PihaTalo

Ulkomaalaus suojaa puupintaa säältä sekä vähentää puun kosteusvaihtelun aiheuttamaa elämistä ja pidentää näin puurakenteen ikää. Maalattu ja säännöllisesti huollettu sekä huoltomaalattu puupinta kestää vaivatta aikaa ja säätä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kaupallinen yhteistyö: Teknos Oy

Tee ulkomaalaus oikein

Oikein tehty, laadukas ulkomaalaus pysyy puhtaana liasta, säilyttää värinsä sekä pitää talon siistin näköisenä. Huolellinen maalattavan pinnan esikäsittely on onnistuneen maalauksen perusta. Likaisia pintoja ei saa maalata, joten maalauskohde täytyy aina puhdistaa mahdollisesta liasta, pölystä ja muista epäpuhtauksista. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa kevyttä pölyharjausta tai vesihuuhtelua. Parhaiten talon ulkopintoihin pinttynyt lika irtoaa tarkoitukseen sopivalla pesuaineella. Joskus pesu saattaa jopa riittää tekemään talosta edustavan näköisen, jos maalipinta on moitteettomassa kunnossa.

Parhaimmat maalauskelit sijoittuvat usein toukokuun alusta syyskuun loppuun. Ihanteellinen aika tehdä ulkomaalaus on pilvipoutainen keskikesän päivä, mutta olosuhteet huomioiden talon maalaaminen onnistuu muulloinkin. Maalausta suorassa auringonpaisteessa kannattaa välttää. Pyri ajoittamaan ulkomaalaus niin, että voit maalata varjossa.

Liian suuri ilmankosteus saattaa maalausalustaan tiivistyessään heikentää maalin tartuntaa ja valmiille pinnalle kasteena laskeutuessaan täplittää uuden maalauksen. Sateen tai pesun jälkeen maalattavan pinnan on annettava kuivua täysin ennen maalaustöiden aloittamista. Yleisimpien ulkomaalien alin käyttölämpötila on +5 °C ja ne toimivat parhaiten, kun lämpötila on +10 – +30 °C.

Suojaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen kuin ulkomaalaus aloitetaan. Suunnittele myös maalaustyön etenemisjärjestys etukäteen. Usein luontevinta on edetä oikealta vasemmalle ylhäältä alas, mutta tämä saattaa vaihdella kohteesta riippuen.

Laadukas ulkomaalaus pysyy puhtaana, säilyttää värin sekä pitää talon siistinä.

Ulkomaalaus – huomioitavat asiat:

Puutalon huoltomaalaus

Aurinkoinen kesäpäivä paljastaa monelle omakotiasujalle tai mökkiläiselle totuuden: ulkoseinän maalipinnassa on halkeamia, paikoin maali jo hilseilee pois. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa tarttua siveltimeen! Vähintä, mitä voi tehdä, on huoltaa selvästi kunnostusta kaipaavat kohdat.

Koko talo kannattaa maalata tietyin väliajoin, esimerkiksi kymmenen vuoden välein. Rapistunut maalipinta ei ole vain ulkonäköseikka, sillä kulunut pinta päästää puuhun likaa ja kosteutta. Se on oiva kasvualusta homeelle ja jossain vaiheessa voi syntyä lahovaurioita.

Näin huoltomaalaat puutalon:

Tee ulkomaalaus oikein – täydellinen opas ulkopintojen kunnostukseen

Hirsitalon huoltomaalaus

Hirsimökkien käsittelyyn suositellaan talomaalin sijasta ohuempaa kuullotetta tai peittosuojaa. Syy on paitsi ulkonäöllinen myös rakenteellinen. Massiivihirren kosteusvaihtelu on huomattavasti suurempi kuin puupaneelin, joten hirren pintaan suositellaan ohuempaa ja hengittävämpää suojakäsittelyä.

Aurinko haalistaa kuullotetta, joten auringonpuoleiset seinät kaipaavat huoltomaalausta selvästi muita seiniä useammin. Kuullotteen voi sivellä suoraan kuluneen pinnan päälle, kunhan on ensin puhdistanut seinän hyvin.

Värin valinta hirsipinnalle

Kuullotteen sisältämät väripigmentit antavat suojan auringon UV-säteilyä vastaan ja estävät puupinnan harmaantumisen. Tästä syystä kuullotetta ei suositella käytettäväksi värittömänä.

Läpikuultavassa tuotteessa alustan värisävy vaikuttaa aina lopputulokseen. Tämän vuoksi kuultavia sävyjä käytettäessä, varsinkin hirsitalon väriä vaihdettaessa, tulisi tehdä koesively maalauskohdetta vastaavaan pintaan ja näin varmistaa lopullinen värisävy.

Jos hirsipintaa on huoltomaalattu useamman kerran erivärisillä kuullotteilla, saa pinnasta siistin peittävällä, värillisellä peittosuojalla.

Näin huoltomaalaat hirsitalon:

Ulkomaalaus kuistille

Terassin öljyäminen

Ulkona oleva terassilaudoitus altistuu jatkuvasti suurelle rasitukselle. Sen päällä kävellään, se kastuu, jäätyy, sulaa ja on alttiina auringon UV-säteilylle. Puuterassi kestää pidempään ja näyttää edustavalta, kun sen huoltaa säännöllisesti puuöljyllä.

Terassin värin vaihto onnistuu myös puuöljyn avulla: esimerkiksi vihertävän painekyllästetyn puun saa miellyttävän ruskeaksi tai tyylikkään harmaaksi värillisellä puuöljykäsittelyllä.

Näin öljyät terassin:

 • Aloita pesemällä terassi RENSA TERRACE Terassipesulla. Huuhtele pesuaine huolellisesti pois.
 • Anna terassin kuivua vuorokausi ennen öljyn levittämistä. Mitä kuivempi pinta, sitä paremmin öljy imeytyy.
 • Suojaa talon seinä, sokkeli, ovi ja muut pinnat, joihin et halua öljyroiskeita esimerkiksi suojamuovilla.
 • Levitä öljy tasaisin vedoin siveltimellä tai sienellä lauta tai pari kerrallaan. Käytä apuna jatkovartta, niin et joudu kyykkimään. Puuöljyksi sopii vesiohenteinen WOODEX AQUA WOOD OIL Puuöljy tai liuotinohenteinen WOODEX WOOD OIL Puuöljy
 • Jos puu imee öljyä paljon, toista käsittely. Mahdollinen imeytymätön öljy pyyhitään pois.
 • Terassin voi ottaa käyttöön heti, kun pinta on kuiva, eli n. 4–24 tunnin kuluttua käsittelystä.

Ulkomaalaus, Ulkokalusteiden ulkomaalaus

Ulkomaalaus – ulkokalusteiden huolto

Terassikalusteet ovat usein jopa taivasalla talvehtiessaan kovan säärasituksen alla. Ajan mittaan tumminkin jalopuu harmaantuu. Keväällä kalusteiden pinta voi lisäksi hilseillä tai sillä saattaa näkyä mustapilkkuhometta tai leviä. Tavallisimmin jalopuusta valmistetut kalusteet saa säännöllisellä öljyämisellä säilymään liki uudenveroisina. Kotimaisesta puusta valmistetuille ulkokalusteille voi antaa uuden ilmeen ja suojaavan pinnan maalaamalla ne valkoisiksi tai iloisen värikkäiksi.

Ulkokalusteiden öljyäminen

 • Poista mahdollinen vanha, hilseilevä öljy hiomalla tai kaapimalla.
 • Pese huolellisesti RENSA TERRACE Terassipesulla. Huuhtele pesuaine pois ja anna kuivua vuorokausi.
 • Levitä pinnalle uutta, biopohjaista WOODEX BIOLEUM Puuöljyä tai WOODEX WOOD OIL Puuöljyä ohut kerros joko siveltimellä tai sienellä.
 • Etene järjestelmällisesti. Etenkin sävytettyjä öljyjä käytettäessä tauot kannattaa suunnitella siten, että öljyä levitetään aina pinta kerrallaan.
 • Anna kuivua pakkauksen ohjeen mukaan.

Kalustemaalaus

Ulkokalusteiden maalaaminen

Sokkelin maalaus tai pinnoittaminen

Vaikka talon ulkoseinät olisivat viimeisen päälle puunatut ja maalatut, saattaa sokkeli kuitenkin repsottaa. Sokkelin huolto maalaamalla tai pinnoittamalla tulee ajankohtaiseksi, kun sen pinta hilseilee tai lohkeilee. Maalamalla sokkelin saa näyttämään hyvältä, mikä kohentaa myös koko rakennuksen ilmettä. Sokkelin maalaamisen tai pinnoituksen voi mainiosti tehdä itse.

Ennen sokkelin maalaamista/pinnoittamista:

 • Valitse sokkelin väri talon värin mukaan. Suosituimpia ovat harmaan eri sävyt.
 • Kaiva sokkelia esiin maasta. Pese sokkeli huolellisesti painepesurilla ja irrota samalla vanha, hilseilevä maalipinta. Poista mahdolliset kalkkisuolat RENSA ETCHING Peittausliuoksella. Huuhtele pesuaine pois. Anna kuivua vuorokausi.
 • Paikkaa suuremmat kolot sokkelissa, jotta lopputuloksesta tulee tasainen.

 

Sokkelin maalaus

 • Levitä SAKU Sokkelimaali siveltimellä tai telalla.
 • Sokkelimaalilla maalaa jopa 6 m² yhdellä litralla.
 • Yksi kerros maalia riittää. Värin vaihtaminen saattaa vaatia kaksi kerrosta.
 • Sokkelimaali kuivuu muutamassa tunnissa.

 

Sokkelin pinnoittaminen

 • Levitä SILOKSAN SOCLE Sokkelipinnoite lastalla, hiertimellä, juuriharjalla tai muulla välineellä halutun pinnan tai pintakuvion mukaan. Huomioi, että sokkelipinnoitetta kuluu enemmän kuin maalia: yhdellä litralla pinnoittaa 0,5–0,8 m².
 • Yksi kerros pinnoitetta riittää.
 • Tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi etene järjestelmällisesti nurkasta nurkkaan.
 • Pinnoite on kosketuskuiva vuorokaudessa, mutta pinnoituksen täydellinen kovettuminen kestää viikkoja.

Ulkomaalaus punainen tiilikatto

Katon huoltomaalaus

Talon vesikaton tärkeä tehtävä on suojata koko rakennusta sateelta. Katon pintamateriaaleista pelti ja tiili ovat suosituimpia. Molempien elinikää voidaan pidentää säännöllisellä huollolla. Siisti katto auttaa myös pitämään talon ulkonäön viimeisteltynä ja arvokkaana.

Peltikaton huoltomaalaus

Pelti- eli teräsohutlevykatto on pitkäikäinen, mutta vaatii oman suojansa ilmaston syövyttävää vaikutusta sekä säärasitusta vastaan. Vaikka sinkkikerros suojaa terästä syöpymiseltä, alkaa ruoste ajan mittaan syövyttää alla olevaa metallipintaa. Ilmansaasteet ja meri-ilmasto nopeuttavat sinkkikerroksen syöpymistä. Siksi huoltomaalaus tulisikin tehdä ajoissa.

Näin huoltomaalaat peltikaton:

 • Poista hilseilevä ja huonosti kiinni oleva maali sekä ruoste kaapimalla, hiomalla tai painepesurilla.
 • Pese katto RENSA ROOF Kattopesulla ja huuhtele hyvin vedellä.
 • Puhdista mahdollinen ruoste teräsharjalla, hiomalaikalla tai suihkupuhdistaen. Maalaa katto FERREX COMBI Ruosteenestomaalilla, jossa on pohja- sekä pintamaali samassa tuotteessa.

 

Tiilikaton huoltomaalaus

Tiili on myös pitkäikäinen katemateriaali, mutta altistuessaan säärasitukselle sen pinta rapautuu, likaantuu ja haalistuu. Kattotiilien suojaaminen maalaamalla on helppoa ja pidentää katteen ikää. Tiilikattomaalin avulla vanhan katon värin vaihto onnistuu myös helposti.

 • Puhdista tiilikatto irtoliasta, sammaleesta sekä muista kasvustoista harjaamalla.
 • Pese tiilet RENSA ROOF Kattopesulla. Huuhtele huolellisesti painepesurilla ja anna kuivua hyvin.
 • Pohjamaalaa katto 15 % ohennetulla KIRJO TILE Tiilikattomaalilla. Levitä maali leveällä siveltimellä tai ruiskulla.
 • Maalaa toinen kerros ohentamattomalla KIRJO TILE Tiilikattomaalilla.

 

Lue myös: Puutalon maalaus – lue vinkit!, Kevät tuo maalarin – ohjeita ulkomaalaukseen ja Puutalon huoltomaalaus – maalausmestari vastaa 

#teknos

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hirsitalon maalaus huoltomaalaus katon maalaus peltikaton maalaus puutalon maalaus sokkelin maalaus talon maalaaminen talon maalaus

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.teknos.com/fi-FI

Teknos on vuonna 1948 perustettu suomalainen perheyritys, joka valmistaa maalia ja pinnoitteita kuluttajien, ammattimaalareiden sekä teollisuuden tarpeisiin. Kauppa- ja rakennusmaalit valmistetaan Suomen tehtaissa Rajamäellä ja Helsingissä. Teknoksella on toimintaa jo yli 20 maassa Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa. Yhtiön liikevaihto on noin 400 miljoonaa euroa ja työntekijöitä on n. 1 800.

Tinkimätön tuotekehitys, vahva kokemus ja jatkuva kehittäminen ovat tehneet Teknoksesta alan johtavan asiantuntijan. Teknos on edelläkävijä mm. edistyksellisten ja ympäristöystävällisten tuotteiden kehityksessä. Teknos työskentelee aina lähellä asiakasta löytääkseen parhaan mahdollisen lopputuloksen. 

Teknoksen maalineuvonta palvelee arkisin numerossa (09) 5060 9550 ja osoitteessa: maalineuvonta@teknos.com

Lue lisää: Teknos Oy

 

Lue lisää: Teknos Oy