MAINOS

Ulkoporealtaan hoito – näin vesi pysyy kirkkaana ja allas puhtaana

Piha

Ulkoporeallas tuo ihanaa luksusta elämään, eikä sen hoito ole vaikeaa. Tärkeintä on lisätä veteen säännöllisesti klooria ja pitää huolta veden pH-arvosta, jotta kloori toimisi. Oikeilla aineilla ja apuvälineillä ulkoporealtaan hoito sujuu mukavasti.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kaupallinen yhteistyö: Virtasenkauppa

Ulkoporealtaan hoito on melko vaivatonta ja monesti ihan mukavaakin puuhaa. Tärkeintä on tarkistaa pH-arvo väliajoin, noin kerran kuukaudessa, ja lisätä klooria tai klooritonta hoitoainetta viikoittain.

Oikea pH-arvo on tärkeä, koska ilman sitä kloori ei toimi. Ulkoporealtaan pH-arvon tulee olla 7,2–7,6. Kloorin tehtävänä puolestaan on pitää altaan bakteerikanta kurissa. Sopiva klooriarvo on 1–3 ppm vapaata klooria.

Mikäli ulkoporealtaan veden pH-arvo laskee liian matalaksi, vedenhoitokemikaalit toimivat huonosti ja altaan osatkin voivat vaurioitua. Liian korkea pH-arvo taas voi aiheuttaa kylpijälle iho- ja silmä-ärsytystä ja altaaseen voi kerääntyä kalkkia.

Silmämääräinen tarkastelu kertoo yleensä pH-arvon melko luotettavasti: jos vesi ei vaahtoa, näytä samealta tai haise, pH-arvo on yleensä kohdallaan.

Arvon kannattaa aika ajoin myös tarkistaa digitaalisella vesiarvojen mittarilla, testiliuskoilla tai elektronisella pH-testerillä. Mittarit kertovat veden pH-arvon lisäksi, kloori- ja alkaliteettiarvot. Alkaliteetin arvo kertoo siitä, miten hyvin vesi vastustaa pH-arvon muutosta. pH-arvon seuraaminen on kuitenkin kaikkein tärkeintä.

Ulkoporealtaan vesi näyttää kirkkaalta.

Silmämääräinen tarkastelu riittää yleensä kertomaan, onko pH-arvo kohdallaan. Kirkas vesi, joka ei tuoksu pahalta, on todennäköisesti kunnossa. Asian kannattaa vielä tarkistaa kerran kuussa vesiarvojen mittarilla tai testiliuskoille.

Aina suihkun kautta kylpyyn

Veden puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää ulkoporealtaassa, koska sen vesi on lämmintä ja bakteerit viihtyvät lämpimässä vedessä.

Ennen kuin pulahtaa ulkoporealtaan syleilyyn, tulee aina käydä suihkussa – näin suodatin pysyy pidempään puhtaana ja vesi kirkkaana. Altaaseen ei kannattaisi päästää hien ja muun lian lisäksi rasvoja esimerkiksi deodoranteista, hajusteista, hiustenhoitotuotteista tai voiteista. Myös suihkussa käytetyt saippuat ja sampoot huuhdotaan huolellisesti pois.

Jalkojen mukana altaaseen saattaa kulkeutua roskia, joten jalatkin kannattaa puhdistaa juuri ennen altaaseen astumista. Altaan viereen voi laittaa erillisen astian jalkojen huuhtaisua varten. Mikäli altaan pohjalle kuitenkin kerääntyy hiekkaa ja muuta roskaa, pohjan saa puhtaaksi kätevällä allasimurilla. Vedessä leijuvat roskat voi poistaa altaasta haavilla.

Altaaseen nousemista voi helpottaa allasrapuilla, ja ne lisäävät myös turvallisuutta.

Ulkoporealtaan hoitoon tarkoitetut aineet.

Ulkoporealtaan hoitoon on tarjolla monia erilaisia tuotteita. Tärkeintä on muistaa lisätä altaaseen säännöllisesti klooria tai klooritonta hoitoainetta ja puhdistaa tai vaihtaa suodatin riittävän usein.

Vinkit ulkoporealtaan hoitoon

Seuraavilla perusperiaatteilla ulkoporealtaan vesi pysyy kirkkaana ja allas puhtaana ympäri vuoden. Valmistaja kertoo allaskohtaiset hoito-ohjeet. 

Kylvyn jälkeen

 • Altaan voi desinfioida ruokalusikallisella klooria
 • Lämpökansi suljetaan kesälläkin, jotta altaaseen ei päätyisi roskia.

Kerran viikossa

Kerran kuussa

Harvemmin

 • Päivittäisessä käytettävän altaan vesi kannattaa vaihtaa kolme–neljä kertaa vuodessa. Useimmiten riittää veden vaihto ennen talvea ja ennen kesää.
 • Kuitusuodatin vaihdetaan uuteen aina vedenvaihdon yhteydessä tai useamminkin, jos se on pinttynyt.
 • Samalla kannattaa puhdistaa putkistot siihen tarkoitetulla aineella, jotta ne pysyvät puhtaina liasta ja rasvasta.
 • Altaan reunat pyyhkäistään aika-ajoin vedellä ja rätillä tai puhdistussienellä.
 • Porealtaan kanteen on olemassa suoja-aineita, jotka auttavat pitämään kannen kunnossa pitkään.
ulkoporealtaan hoito

Ulkoporealtaan vesi kannattaa vaihtaa vähintään kahdesti vuodessa. Samalla kannattaa pyykäistä altaan pinnat ja puhdistaa putkistot.

Mikä ihmeen shokkiklooraus?

Jos ulkoporealtaan vesi näyttää samealta tai altaan seinämät ovat liukkaat, altaan vedelle kannattaa tehdä shokkiklooraus. Se tarkoittaa, että veteen annostellaan klooria tavallista suurempi määrä, jotta liiallinen bakteerikanta saadaan taltutettua.

Ennen shokkikloorausta mitataan veden pH-arvo, jonka tulee olla 7,0–7,4. Jos pH-arvo on jotain muuta, kloori ei reagoi vedessä, vaikka sitä kaataisi altaaseen kymmenkertaisen määrän. pH-arvo pitää siis säätää kohdalleen ennen shokkikloorausta.

Tee shokkiklooraus näin:

 1. Shokkikloorauksessa klooria annostellaan maksimissaan kolminkertainen määrä normaaliin annosteluun nähden. Sopiva määrä sinun altaaseesi kerrotaan valmistajan ohjeissa ja myös kloorin käyttöohjeissa.
 2. Porepumput käynnistetään ja kansi jätetään auki, jotta suurin osa klooria pääsee haihtumaan vedestä.
 3. Shokkikloorauksen jälkeen porealtaaseen ei kannata mennä, ennen kuin klooriarvo on laskenut alle 3 ppm:n. Porealtaan klooriarvon tulee olla 1–3 ppm vapaata klooria.
 4. Käsittele aina klooria varovasti, koska se on voimakkaasti syövyttävä aine. Se ärsyttää silmiä ja ihoa ja voi pilata vaatteita.

Säännöllinen levänestoaineen käyttö voi vähentää shokkikloorauksen tarvetta, koska se tehoaa bakteereihin ennaltaehkäisevästi.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

allaskloori kloori pH-testeri poreallas ulkona ulkoporeallas ulkoporealtaan hoito ulkoporeamme

Julkaisuun liitetty yritys

Virtasenkauppa on suomalainen perheyritys, jonka periaatteena on tarjota asiakkaalle kaikki tarvittava talouden pyörittämiseen yhdestä paikasta, oli tarpeessa sitten talvikaudeksi lumilinko tai auton sisätilalämmitin tai kesälle puutarhatarvikkeet ja rullat venetraileriin. Virtasenkauppa.fi onkin yksi alan johtavia yrityksiä, jonka 2 500 neliömetrin varastosta löytyy kymmeniätuhansia tuotteita nopeaan toimitukseen ympäri Suomen!

virtasenkauppa.fi

 

Lue lisää: Virtasenkauppa