MAINOS

Valitse juuri sopiva ruohonleikkuri täksi kesäksi ja vuosiksi eteenpäin

Piha

Ilman säännöllistä ruohonleikkausta ei kasva vahvaa nurmikkoa, sillä leikkaus pitää sammalen ja rikkakasvit kurissa. Myös punkit ja käärmeet pysyvät loitolla, koska ne viihtyvät pitkässä ruohossa. Mutta millainen ruohonleikkuri olisi omaan pihaan kaikkein sopivin?

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kaupallinen yhteistyö: Välineetkuntoon.fi

Tarjolla on monenlaisia ja monilla eri tekniikoilla käyviä ruohonleikkureita, joista voi valita optimaalisen laitteen juuri omalle pihalle, mutta myös itselle. Moni esimerkiksi arvostaa ruohonleikkurissa helppokäyttöisyyttä ja sitä, että sen kanssa toimiminen ei vaadi paljon lihasvoimaa.

Ruohonleikkurin helppokäyttöisyyttä lisää sähköstartti, eli käynnistys nappia painamalla, sillä vetostartti voi olla liian raskas. Leikkureihin kannattaa tutustua ennen ostopäätöstä ja kokeilla käynnistystä, jos vain mahdollista. Samalla voi tarkistaa myös terien säädettävyyttä.

Ohjattavuus ja käyttöergonomia vaikuttavat käyttämisen miellyttävyyteen, kuten myös kahvat, joiden tärinänvaimennus ja pehmusteet ovat yllättävän tärkeitä ominaisuuksia. Olennaista on myös, miten aisan korkeutta voi säätää, voiko laitetta kallistella ja pystyykö aisan taittamaan varastointia varten.

Ruohonleikkureiden lisäominaisuudet, kuten vetävyys, ajettavuus ja suurempi teräleveys, helpottavat huomattavasti leikkuutyötä. Esimerkiksi tuhannen neliön nurmikkoalueen ajaminen vastaa noin kolmen kilometrin kävelyä, joten isolle pihalle kannattaa harkita itsestään vetävää ruohonleikkuria.

Laadukkaat ruohonleikkurit kestävät vuosia, jopa 20 vuotta, kun niistä pidetään hyvää huolta. Tunnettuihin laatumerkkeihin voi luottaa, ja niiltä saa varaosia ja huoltoa vielä vuosienkin päästä ostohetkestä. Stihl ja Stiga ovat pitkään markkinoilla olleita laatumerkkejä. Tutustu laadukkaisiin ruohonleikkureihin tästä.

 

↑Ajoleikkurit ovat parhaimmillaan avarilla ja suurilla pihoilla, koska ne leikkaavat isoja alueita nopeasti. 

Millainen piha, sellainen ruohonleikkuri

Pihan koko vaikuttaa ruohonleikkurin valintaan, sillä pienelle nurmelle ei kannata valita liian järeää leikkuria ja toisaalta suuri alue vaatii riittävän tehokkaan laitteen.

Myös ajettavan nurmikon kaltevuus ja muoto vaikuttavat ruohonleikkurin valintaan. Mikäli pihalla on portailla erotettuja tasoja, kannattaa hankkia kevyt ruohonleikkuri. Istutuksia ja kukkapenkkejä kiertämään tarvitaan ketterä ruohonleikkuri, jonka ohjaaminen on helppoa.

Isot ja tasaiset alueet hoituvat näppärästi päältä ajettavilla ruohonleikkureilla, kun taas laadukkaat robottiruohonleikkurit hoitavat kaikkien alueiden leikkauksen täysin automaattisesti.

Robottiruohonleikkuri sopii kaikenkokoisille pihoille ja on yleensä varma valinta. Robottileikkurit leikkaavat itsenäisesti ja palaavat omatoimisesti latautumaan akun tyhjennyttyä. Nurmikko pysyy siistinä ja oikean pituisena ilman, että itse täytyy tehdä mitään. Robotti selviytyy hankalistakin paikoista, on hiljainen eikä vaadi polttoaineita.

Kelaleikkuri on pienten pihojen ruohonleikkuri, jota työnnetään. Kelaleikkurit ovat varmasti ympäristöystävällisiä ja yksinkertaisia käyttää, eikä huoltaminen ole vaikeaa.

Akkuleikkurit ja sähköleikkurit sopivat loistavasti pihoille, joissa nurmikkoa on alle 500 neliömetriä. Ne ovat miellyttävän hiljaisia ja kevyitä käyttää.

Polttomoottorileikkuri on järeämpi kuin kela-, akku- tai sähköleikkuri ja sopii keskikokoiselle ja isommalle pihalle. Valittavana on työnnettäviä ja itsevetäviä malleja.

Ajettava ruohonleikkuri leikkaa lyhyessä ajassa paljon, joten ne ovat verrattomia avarilla ja suurilla pihoilla. Ajoleikkureihin voi hankkia lisävarusteita myös talven varalle, esimerkiksi lumilevyn ja peräkärryn.

Ajettavat ruohonleikkurit jaetaan vielä puutarhatraktoreihin ja etuleikkureihin: Puutarhatraktoreissa terät ovat keskellä laitetta ja se soveltuu paremmin myös muihin ison piha-alueen työtehtäviin kuten lumenlinkoukseen. Etuleikkureissa terät ovat laitteen edessä, mikä tekee leikkaamisen istutusten ympäriltä helpoksi. Myös etuleikkureihin on nykyisin paljon ajoleikkurin lisävarusteita tarjolla.

↑Robottiruohonleikkurit sopivat kaikenkokoisille pihoille. Ne selviytyvät hankalistakin paikoista ja pitävät nurmikon siistinä ja oikean pituisena täysin itsenäisesti.

Silppuava, heittävä tai keräävä ruohonleikkuri

Ruohon leikkauksesta syntyy aina ruohosilppua, ja ennen leikkurin ostoa pitäisi päättää, mihin haluaa sen päätyvän.

Jos nauttii haravoinnista leikkaamisen jälkeen, ei ole niin väliä, mitä leikkuri tekee katkomalleen ruoholle. Ruohoa heittävät leikkurit puhaltavat leikatun nurmen sivulle tai taakse, ja sen voi haravoida pois.

Jos sen sijaan haluaa, että ruohon leikkauksista ei aiheudu lisävaivaa, kannattaa valita silppuava ruohonleikkuri tai keräävä ruohonleikkuri. Keräävät ruohonleikkurit ottavat ruohon talteen leikkauksen aikana esimerkiksi kompostointia varten, eikä leikattua ruohoa jää lojumaan nurmikolle. Riittää, kun tyhjentää säiliön esimerkiksi kompostiin tai roska-astiaan.

Biosilppuava ruohonleikkuri silppuaa leikkaamansa ruohon, mikä säästää haravoimiselta ja jättää nurmikolle luonnollisen lannoituksen. Biosilppuavalla leikkurilla ruohoa kannattaa leikata useammin ja vain vähän kerrallaan, jolloin robottileikkuri on kaikkein kätevin valinta. Jos ruohoa ajetaan harvemmin, silppuakin kannattaa haravoida pois.

Lisää tietoa saat Välineet Kuntoon -verkkokaupassa.

 

 

 

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Biosilppuava ruohonleikkuri kelaleikkuri nurmen leikkaus päältä ajettava ruohonleikkuri robottileikkuri robottiruohonleikkuri ruohon leikkaus ruohonleikkuri

Julkaisuun liitetty yritys