Siirry pääsisältöön

Suomen uhanalaisin majakka kuntoon vapaaehtoisvoimin

Piha
Marraskuussa 2010 125 vuotta täyttävä ja pahoin rapistunut Märketin majakka kunnostetaan vapaaehtoisin voimin. Pernod Ricard Finland ja muut yksityiset lahjoittajat tukevat Suomen Majakkaseuran kunnostusprojektia muun muassa lahjoituksen ja Facebook-kampanjan avulla.
Märket Kuva: Suomen Majakkaseura

Suomen ja Ruotsin rajalla, Ahvenanmeren pienellä puuttomalla luodolla sijaitseva Märket on Suomen uhanalaisin majakka. Vuonna 1885 perustettu majakka on ollut kylmillään vuodesta 1977, jolloin se automatisoitiin. Märket ehti rappeutua pahoin, kunnes Suomen Majakkaseura alkoi kunnostaa sitä vapaaehtoisvoimin vuonna 2007.

Tänä vuonna Majakkaseura pääsi sopimukseen Märketin vuokraamisesta vuoteen 2019 saakka. Pitkäaikainen vuokrasopimus luo uudenlaisen perustan panostaa arvokkaan majakan kunnostamiseen ja toiminnan kehittämiseen esimerkiksi virkistys- ja tutkimuskäyttöön.

Mukana talkoissa

Varat majakan kunnostustöihin tulevat yksityisistä lahjoituksista ja Majakkaseuran oman toiminnan kautta. Yksi tukijoista on Pernod Ricard Finland.

– Majakkaseuran vapaaehtoiset ovat tehneet arvokasta työtä Märketin majakan kunnostamisessa. Haluamme omalta osaltamme tukea kunnostustöitä rahallisesti ja levittää tietoa tästä ainutlaatuisesta paikasta ja työstä, jota sen eteen tehdään, toteaa toimitusjohtaja Tarja Uitti Pernod Ricard Finlandilta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Heinä-elokuussa varoja hankittiin ja tietoisuutta Märketin tilasta lisättiin muun muassa Facebook-kampanjan avulla. Majakkaseuran Facebook-ryhmän jäsenmäärä lähes kymmenkertaistui kesän aikana. Kampanjointi jatkuu ravintoloissa loppuvuodesta esimerkiksi Renault-konjakin kilpailuna, jossa on mahdollisuus voittaa matka majakalle.


 

Kuusi faktaa Suomen kiehtovimmasta majakasta

 

  1. Märketin luodosta tuli vuonna 1809 Suomen suuriruhtinaskunnan ja Ruotsin rajaluoto. Raja vedettiin keskeltä luotoa. Se on maailman pienin saari jota halkoo valtakunnanraja
  2. Märketille rakennettiin majakka vuonna 1885 äärimmäisin ponnistuksin. Majakan suunnitellut arkkitehti Georg Schreck joutui ottamaan rakennustyöt vastuulleen työn aloittaneen rakennusmestarin jätettyä myrskyjen koetteleman työmaan. Schreck sai työnsä valmiiksi 27.11.1885. Valo syttyi ensi kertaa 10.11.1885.
  3. Märketin majakka on Suomen läntisin rakennus ja luoto Suomen läntisin kohta.
  4. Suomen ja Ruotsin rajaa siirrettiin vuonna 1981, kun havaittiin että majakka sijaitsi Ruotsin puolella. Rusetinmuotoinen raja lienee ainutlaatuinen maailmassa. Raja merkittiin lopullisesti vuonna 2007.
  5. Majakassa on viisi kerrosta: kellari, kaksi asuinkerrosta, asunnon käsittävä ullakko sekä majakkatorni.
  6. Märketin majakka automatisoitiin vuonna 1977. Se ehti olla tyhjillään 30 vuotta ennen kuin Majakkaseura aloitti korjaushankkeen.

Lisätietoa: www.majakkaseura.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU