MAINOS

Koristevalot ledeiksi – suosi ledejä joulu- ja koristevalaistuksessa

Piha

Koristevalot kuuluvat jouluun. Kun hankit kotiin uusia koristevaloja, kannattaa valita energiatehokkaita ledivaloja. Lue perustelut!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Uudet joulu- ja koristevalot ovat useimmiten ledejä, mutta myynnissä voi olla yhä vanhempiakin malleja. Jos olet hankkimassa uusia valosarjoja, kannattaa ehdottomasti valita led-valot, joiden kulutus on perinteisiä valosarjoja vähäisempi. Kierrätä vanhat ja rikkoutuneet valosarjat oikein: ne kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräykseen.

Tutki koristevalojen pakkaustiedot ennen ostopäätöstä

Ledvalosarjojen teho on useimmiten 0,5–6 wattia. Läheskään kaikissa paketeissa ei kuitenkaan kerrota valosarjan tehoa, joten niiden sähkönkulutuksesta ei ole saatavilla tietoa.
Monissa paketeissa teho ilmoitetaan watteina lamppua kohti, esimerkiksi 80 lampun sarjassa 80 x 0,06 W, joten vaatii hieman laskemista selvittää valosarjan teho ja siitä kulutus.
Valosarjassa olevien lamppujen määrä kertoo usein sarjan tehosta. Erikokoiset valosarjat voivat olla teholtaan esimerkiksi:

  • 8 lampun sarjan teho 0,5 W
  • 30 lampun sarjan teho 2,4 W
  • 80 lampun sarjan teho 6 W

Sammuta tai ajasta isommat koristevalot tai valosarjat

Ajastimen käyttö ei tuo säästöä pienitehoisen led-valosarjan käyttöön. Jos jouluvalosarjan teho on yli 6 wattia, kannattaa valo kytkeä ajastimeen.

Erityisen järkevää ajastimen käyttö on, mikäli haluaa käyttää yhä vanhoja koristevaloja. Jos ajastinta ei ole, on itse muistettava sammuttaa koristevalo yöksi ja kotoa poissaolon ajaksi.
Perinteisten valosarjojen teho alkaa usein 21 wattista, mutta saattaa olla jopa 100 wattia, joten niiden käyttö on huomattavasti kalliimpaa kuin uusien ledisarjojen.

Sähkönkulutus ja käytön kustannukset

Valosarja                                                      100 vrk koko ajan      100 vrk ajastettuna 8h/vrk

Led 8 lamppua/0,5 W                               0,20 €                            0,20€
Led 80 lamppua/6 W                                2,30 €                            0,80 €
Vanha 216 lampun sarja/ 93,3 W       34,60 €                         11,50 €

Laskettu sähkön hinnalla 15,43 snt/kWh.

Kierrätä vanhat valosarjat oikein

Kaikki jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin. Jouluvalojen osalta kysymyksessä ei ole yksittäisen lampun vaan pikemminkin valaisimen kierrätyksestä. Tuotteet sisältävät elektroniikkaa, joka saadaan SER-keräyksessä talteen.

Lisätietoa: www.lampputieto.fi ja www.serkierratys.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jouluvalot led-valot ulkovalosarjat valosarja