MAINOS

Suosi ledejä jouluvaloissa – viisi vinkkiä jouluvalaistukseen

Sisustus

Nyt on aika virittää hyvää valoa kotiin. Uudet led-valosarjat ovat kestäviä ja energiatehokkaita.

Jaa sosiaalisessa mediassa
  1. Tarkista vanhojen valosarjojen kunto: ota käyttöön vain ehjät sarjat. Tutki lamput, johto ja muuntaja, jos sellainen on. Älä yhdistä eri valosarjojen osia toisiinsa. Vie käytöstä poistettavat valosarjat SER-keräyspisteeseen.
  2. Jos vanhan jouluvalon teho on yli 6 wattia, hyödynnä ajastinta. Näin säästät sähköä.
  3. Uudet koristevalot ovat lähes poikkeuksetta energiatehokkaita ja kestäviä ledejä. Mieti, millaista tunnelmaa haluat ledeillä tehdä ja tutki valon värilämpötila. Mitä suurempi kelvinarvo (K), sitä sinertävämpi valo on.
  4. Pihalla, terassilla ja lasitetulla parvekkeella valosarjan, muuntajan ja mahdollisen jatkojohdon tulee olla ulkokäyttöön tarkoitettuja IP44-suojausluokan tuotteita.
  5. Valitse mieluummin verkkovirtaan kytkettävä valosarja kuin paristokäyttöinen. Se on ekologisempi ratkaisu.

Suosi ledejä joulu- ja koristevalaistuksessa

Uudet koriste- ja jouluvalot ovat useimmiten ledejä, mutta myynnissä voi olla yhä vanhempiakin malleja. Jos olet hankkimassa uusia valosarjoja, kannattaa ehdottomasti valita led-valot, joiden kulutus on perinteisiä valosarjoja vähäisempi.

Tutki pakkaustiedot!

Ledvalosarjoissa teho on useimmiten 0,5-6 wattia. Läheskään kaikissa paketeissa ei kuitenkaan kerrota valosarjan tehoa, joten niiden sähkönkulutuksesta ei ole tietoa saatavilla. Monissa paketeissa teho ilmoitetaan watteina lamppua kohti, esimerkiksi 80 lampun sarjassa 80 x 0,06W, joten vaatii hieman laskemista selvittää valosarjan teho ja siitä kulutus.

Valosarjassa olevien lamppujen määrä kertoo usein sarjan tehosta. Erikokoiset valosarjat voivat olla teholtaan esimerkiksi:

  • 8 lampun sarjan teho 0,5 W
  • 30 lampun sarjan teho 2,4 W
  • 80 lampun sarjan teho 6 W

Sähkönkulutus ja käytön kustannukset

Ajastimen käyttö ei tuo säästöä pienitehoisen led-valosarjan käyttöön. Jos jouluvalosarjan teho on yli 6 wattia, kannattaa valo kytkeä ajastimeen.

Erityisen järkevää ajastimen käyttö on, mikäli haluaa käyttää yhä vanhoja koristevaloja. Jos ajastinta ei ole, on itse muistettava sammuttaa koristevalo yöksi ja kotoa poissaolon ajaksi. Perinteisten valosarjojen teho alkaa usein 21 wattista, mutta saattaa olla jopa 100 wattia, joten niiden käyttö on huomattavasti kalliimpaa kuin uusien ledisarjojen.

Valosarja 100 vrk koko ajan 100 vrk ajastettuna 8h/vrk
8 led-lamppua / 0,5 W 0,20 € 0,07 €
80 led-lamppua / 6 W 2,30 € 0,80 €
Vanha 216 lampun sarja / 93,3 W 34,60 € 11,50 €

Laskettu sähkön hinnalla 15,43 snt/kWh.

Kierrätä vanhat valosarjat oikein!

Kaikki jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin. Jouluvalojen osalta kysymyksessä ei ole yksittäisen lampun vaan pikemminkin valaisimen kierrätyksestä. Tuotteet sisältävät elektroniikkaa, joka saadaan SER-keräyksessä talteen.

Lähde: Motiva, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joulukoristeet joulukoristelu jouluvalo jouluvalot led led-valot ulkovalosarjat valosarja


Lisää samasta aiheesta