MAINOS

Suositukset sähkölämmitykseen – näin syntyy säästöä

Lämmitys

Sähkölämmittäjä voi saavuttaa 10–20 prosentin sähkönsäätön säästävillä asumistottumuksilla ja pienillä investoinneilla.Lue suositukset!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Sähkölämmitteisiä koteja on noin 600 000, noin puolet kaikista Suomen pientaloista. Kulutuksen jakautuminen on niissä samankaltaista, mutta asukkaiden asumistottumukset ja tekniset ratkaisut vaikuttavat paljon tehostamistoimien onnistumiseen ja kannattavuuteen.

Koska asukkaat ja talot ovat erilaisia, yksiselitteisten teknisten toimenpide- ja investointisuositusten antaminen vaatii aina asumistottumusten selvittämistä, asukkaiden motivointia sekä teknisiin ratkaisuihin perehtymistä.

Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarin tavoitteena on ollut vähentää yhteenlasketusta energiankulutuksesta yhdeksän prosenttia vuoteen 2016 mennessä. Yksittäisen pientalon osalta tavoite oli vähintään 30 prosenttia. Parhaimmillaan seurantakohteissa päästiin huomattavasti parempaan tulokseen. 10–20 prosenttia on saavutettavissa säästävillä asumistottumuksilla ja pienillä investoinneilla. Säästön voi tuplatakin järkevillä uudistuksilla, mutta silloin vaihtoehtojen kannattavuutta pitää vertailla huolellisesti.

Suositukset sähkölämmitykseen

sähkönkulutu

Aktiivinen Sähkölämmittäjä voi pudottaa sähkön kokonaiskulutuksesta parikymmentäkin prosenttia lähes ilman investointeja.

 

  1. Seuraa ja tutki sähkönkulutustasi. Ota käyttöön energiayhtiösi tarjoama tuntiseurannan palvelu. Selvitä, onko kulutuksesi tavanomaisella tasolla. Puutu kulutuspoikkeamiin ripeästi.
  2. Seuraa ja hallitse sisälämpötiloja huonekohtaisesti. Hyödynnä automatiikkaa käyttötarpeiden mukaisesti tai säädä huonekohtaisia lämmittimiä tarkasti. Vähällä käytöllä olevia tiloja ja esimerkiksi varastoa tai autotallia ei kannata lämmittää 21–22 °C:een oleskelulämpötilaan.
  3. Säädä ja käytä ilmanvaihtoa oikein. Säädä koneellista ilmanvaihtoa tarpeen mukaan, ohita lämmöntalteenotto kesäkaudella ja palauta toiminto heti kesähelteiden päätyttyä. Talviaikana säädä tuloilmaikkunan venttiili talviasentoon sekä pesuhuoneen lautasventtiili pienemmälle painovoimaisessa ilmanvaihdossa.
  4. Tarkista käyttövesivaraajan lämpötila-asettelu. Suositus on 55–60 °C. Nosta lämpötilaa, mikäli lämmin vesi ei tavanomaisessa käytössä riitä. Kiinnitä siis huomiota myös vedenkäyttötottumuksiin.
  5. Hyödynnä tulisijaa, jos sellainen on. Yksi pinokuutio kuivaa polttopuuta vastaa noin 1 000 kWh ostoenergiaa. Puunpoltosta on eniten hyötyä keskitalvella ja kovilla pakkasilla.
  6. Ilmalämpöpumppu on lähes aina kannattava investointi tukilämmitykseksi. Säädä aina varsinainen lämmitys 3–4 °C matalammalle tasolle kuin pumppu. Opettele käyttämään laitetta energiatehokkaasti.
  7. Järkiperäistä kotitaloussähkön kulutusta. Pienet käyttötapamuutokset voivat tuoda isot säästöt. Kiinnitä huomiota saunomistottumuksiin, valaistukseen ja laitteiden valmiustiloihin. Hanki energiatehokkaita laitteita.
  8. Kun remontoit, paranna samalla energiatehokkuutta. Tiivis ja eristetty talo ei päästä lämpöä ulos.
  9. Sähkölämmityksen energiatehokkuuden parantamisen on oltava suunnitelmallista. Vertaile vaihtoehtojen soveltuvuutta, kustannuksia ja hyötyjä.

Elvari on Motivan vuosina 2008–2015 koordinoima yhteistyöhanke, jolla tehostetaan sähkölämmitteisten pientalojen energiankäyttöä.

Lue lisää erilaisista sähkölämmityskohteisiin soveltuvista yksityiskohtaisista tehostamistoimista: www.motiva.fi/sahkolammitys

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

sähkölämmitys sähkölämmitysjärjestelmä sähkön säästö