Suunnittele valaistus tilan ja tarpeen mukaan

Talo
Valaistus tuo kotiin tunnelmaa ja turvaa. Sopivassa valossa on mukava tehdä kotitöitä. Hyvin suunnitellusta valaistuksessa on iloa pitkään.

Laatuvalo Oy:n valaistussuunnittelija Taisto Palonen muistuttaa, että valaistussuunnittelun lähtökohtana tulee olla aina tilan käyttötarve ja haluttu tunnelma. Jos huonetta käytetään moniin erilaisiin toimiin, valaistuksen tulisi olla muokattavissa. Palonen ottaa esimerkiksi lastenhuoneen.

– Usein lastenhuoneiden valaistus on huonolla tolalla, vaikka lapset viettävät huoneissaan paljon aikaa. Leikeissä tarvitaan kirkasta yleisvaloa, joka valaisee koko lattiatason. Lukiessa taas pistemäisempi valaistus on parempi. Pienten vauvojen aroille silmille epäsuora valaistus on ystävällisin ratkaisu.

Yleisvalaistus voidaan toteuttaa suorana tai epäsuorana. Jälkimmäisessä valo heijastetaan katon tai seinän kautta. Epäsuorassa valaistuksessa riittävään valotehoon tulee kiinnittää huomiota. Sen avulla voidaan luoda seesteinen ja rauhoittava tunnelma vaikkapa olo- tai makuuhuoneeseen. Työhuoneessa ja keittiössä on puolestaan nähtävä tarkasti. Tällöin kirkas, kontrastit ja varjot poistava suora valaistus toimii parhaiten.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kohdevalaistuksella voidaan Palosen mukaan lähinnä korostaa jotain kohtaa tilasta, vaikkapa tauluja, sohvaryhmää tai viherkasveja. Yleisvalaistukseen tai työvaloksi pistemäiset spotit eivät sovellu.

Lukuvalo voidaan sijoittaa lukutuolin läheisyyteen. Epäsuoran yleisvalon ja lukuvalon yhdistelmä luo hyvän tunnelman. Työvalon pitää puolestaan olla runsaampaa ja isommalle alueelle sijoittuvaa. Myös ympäristön pitää olla hyvin valaistu, jotta kontrasti työkohteen ja ympäristön välillä ei ole liian suuri.

Modernissa Aspiro 8000 -kattovalaisimessa yhdistyvät moderni muotoilu, uusi LED-tekniikka ja materiaalina perinteinen koivumuotopuriste. Seppo Kohon suunnittelema ja Secto Design Oy:n valmistamaa valaisinta on saatavissa sekä punaisella että mustalla tekstiilijohdolla. Suositushinta alkaen 480 €. Tuotetta myyvät esimerkiksi Vep- säläinen, Kruunukaluste ja Laatukalustajat-ketjun myymälät.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valtavasti vaihtoehtoja

Yhtenä hyvänä keinona valaistuksen muuntelussa Palonen pitää himmentimen käyttöä. Sellainen on hyvä sijoittaa kaikkiin tiloihin, joissa oleskellaan enemmän. Lähes kaikkia uusia valonlähteitä voi himmentää, kunhan himmennin on valittu valaisimen mukaisesti. Jos kodin valaistusta halutaan ohjata kokonaisvaltaisesti, voidaan ottaa käyttöön muuhun kiinteistötekniikkaan liitettävä valaistus- ohjausjärjestelmä.

– Kotia rakennettaessa tai remontoitaessa kannattaa hyödyntää valaistussuunnittelijan asiantuntemusta, sillä erilaisia vaihtoehtoja on valtavasti. Suunnittelun tuntihinnat ovat 70–90 euroa. 200-neliöisen talon valosuunnittelu maksaa keskimäärin 1 200-1 600 euroa, Palonen kertoo.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Tunto Designin monikäyttöinen LED8-pöytä- valaisin mahdollistaa Qi-teknologiaa tukevien mobiililaitteiden langattoman latauksen. Latauksen ajaksi laite asetetaan valaisimen jalustan päälle. Mikko Kärkkäisen suunnittelemaa puista valaisinta on saatavissa useissa väreissä. Mitat: 560x570x180 mm. Hinta latausyksiköllä 865 €, maalattuna 898 €. Saatavana mm. Skannosta, Vepsäläiseltä ja Finnish Design Shopista.

Tarkkana ledien kanssa

Palosen mukaan valaistukseen satsataan entistä enemmän, ja valoja käytetään sisustuselementteinä sekä osana talon arkkitehtuuria. Seiniin, kattoon ja kalusteisiin integroidut ratkaisut ovat yleistyneet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

LED-valot ovat valaistuksessa selkeä trendi. Laadukkaat ledit soveltuvat pitkän toiminta-aikansa vuoksi hyvin kohteisiin, joissa lampun vaihto on hankalaa. Ledien energiatehokkuutta ja ekologisuutta kuitenkin liioitellaan.

– Laatuun ja pitkään elinkaareen kannattaa panostaa, eikä halpoihin tuotteisiin kannata haksahtaa. Valtaosa LED-tuotteista on kertakäyttöisiä, ja heikkolaatuiset tuotteet menettävät nopeasti valotehoaan.

Palonen suosittaa tarkastamaan, että hankittavan LED-valaisimen värintuottoindeksi RA (Cri) eli kyky toistaa värejä on vähintään 90 ja hyötysuhde vähintään 100 lumenia/watti. Värilämpötilan eli värisävyn pitäisi olla sama kaikilla tilan valaisimilla. Suurimmalla osalla valaisimista se on 3 000 Kelviniä.

Elina Järvisen suunnittelema Eelovin Lintukoto -seinävalaisin on valmistettu Suomessa. Jauhemaalatusta teräksestä valmistettua valaisinta on saatavana valkoisena, keltaisena ja mustana. Mitat: 110x130x220 mm. Hinta 99 €. Saatavana hyvinvarustetuista sisustus- ja valaisinliikkeistä, verkkokaupoista sekä rautakaupoista.