Suuri televisio vaatii laadukkaan antennijärjestelmän

Sisustus
Suurten televisioiden ja teräväpiirtolähetysten vastaanoton yleistyessä myös antennijärjestelmien toimivuuteen pitää kiinnittää erityistä huomiota, jotta kuvanlaatu ei turhaan kärsisi.

Kaupoissa myytävien televisioiden keskikoko on kasvanut valtavasti viime vuosina. Siinä missä 42-tuumaista televisiota pidettiin vielä muutama vuosi sitten lähestulkoon valtavana, myydään nykyisin runsaasti jopa yli 60-tuumaisia televisioita, joiden ruudun halkaisija on yli puolitoista metriä.

Suuren kuvan nautinnollinen katselu vaatii terävää ja virheetöntä kuvanlaatua. Varsinkin yli 40-tuumaisten televisioiden kuvanlaatu näyttää varsin suttuiselta tavallisia digilähetyksiä katsellessa. Teräväpiirtokuva sen sijaan nostaa suurten, tarkkojen ja kirkkaiden ruutujen ominaisuudet oikeuksiinsa.

Pientalon antennivastaanottoon erilliset UHF- ja VHF-antennit

Maanpäällisessä antenniverkossa HD-lähetysten häiriötön vastaanotto vaatii antennien tarkkaa suuntausta ja antennivahvistimien oikean vahvistustason löytämistä. Puutteellisilla säädöillä eri lähettimistä vastaanotettavat lähetykset saattavat häiritä toisiaan, jos käytössä on laajakaistainen antenni tai -vahvistin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

UHF-lähetyksiä ja VHF-lähetyksiä varten on lähes aina syytä asentaa erilliset antennit. VHF-antenni suunnataan DNA Oy:n lähetinmastoon ja UHF-antenni Digita Oy:n lähetinmastoon. Digisignaalin mittaus ei yleensä onnistu ilman ammattilaisten mittalaitteita, mutta sopiva signaalitaso saattaa löytyä suhteellisen helposti myös antennivahvistimen eri säätöjä kokeilemalla.

Rivi- ja kerrostalon antennivastaanotto HD-aikaan

Rivi- ja kerrostalojen antenniverkkojen asennuksessa ja ylläpidossa tulee käyttää aina ammattilaista. Asukas ei saa koskaan asentaa itse huoneiston verkkoon antennivahvistinta. Vaikka oman television kuvanlaatu saattaisi näin parantua, heijastuu muutos helposti naapurihuoneistojen antennipistorasioihin.

– Nykyisin on linjattu, että teräväpiirtolähetysten vastaanotto kuuluu taloyhtiöiden asukkaiden peruspalveluihin, joten huonosta kuvanlaadusta pitäisi keskustella ensiksi isännöitsijän kanssa. Tämän jälkeen isännöitsijä tai taloyhtiö voi päättää antenniverkkoon mahdollisesti tehtävistä parannustöistä, Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n puheenjohtaja Martti Kemppi kertoo.

Lähde: Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry

MAINOS
MAINOS LOPPUU