MAINOS

Syksyn sadonkorjuu alkaa, ansa banaanikärpäsille – vinkkejä ampiaistenpistoihin

Piha

Sadonkorjuu jatkuu mukavissa merkeissä, kun lämpimiä kelejä on luvassa. Sadonkorjuu tuo mukanaan banaanikärpäsiä, mutta niiden hävittämiseen onnistuu helposti pika-ansan avulla. Nyt pihalla pörrää myös ärhenteleviä ampiaisia – kokosimme vinkkejä, joilla helpotat pistojen aiheuttamaa kipua.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Pika-ansa banaanikärpäsille

Kun sadonkorjuun tuotoksia alkaa olla yhä enemmän keittiössä, sinne ilmestyvät myös banaanikärpäset. Mutta ei hätää, helppotekoinen pika-ansa houkuttelee kärpäsiä puoleensa.

 1. Laita juomalasin pohjalle pieni loraus tummaa balsamiviinietikkaa.
 2. Lisää vettä sen verran, että lasissa on 1–2 cm nestettä.
 3. Lisää pieni pisara astianpesuainetta. Se rikkoo pintajännitteen vedestä ja banaanikärpäset hukkuvat paremmin.
 4. Lisää vielä pieni tomaatinlohko sekaan siten, että sen yläpuoli juuri ja juuri nousee nestepinnan yläpuolelle.
 5. Laita tuorekelmu tiukasti lasin päälle; varmista esimerkiksi kuminauhalla, että se pysyy varmasti tiukalla.
 6. Töki hammastikulla reikiä kireän kelmun päälle. Itse pidän toista ansaa keittiön pöydällä ja toista keittiökompostiastian vierellä. Teen uuden liemen aina viikon välein.

Vinkki! Myös tuore inkivääri hedelmien lähellä pitää banaanikärpäset poissa niiden luota hyvin.

Vinkkejä ampiaistenpistojen hoitoon

Ampiaiset alkavat taas ärhennellä tuttuun syksyiseen tapaan, tässä niksejä ja keinoja helpottamaan pistojen aiheuttamaa kipua:

 • Laventeliöljyllä tykytys loppuu hetkessä eikä turvotusta tule. Laventeliöljyä olen suositellut myös kaikille koiranomistajille ensiavuksi pieniin tassuhaavoihin, haju estää nuolemisen ja öljy on hieman antiseptinenkin. Toinen käyttökohta on valeraskaalle nartulle, joka nuolee nisiään.
 • Tea Tree- öljy sopii kaikenlaisten ötököiden pistoihin ja puremiin, ja olen hoitanut myös kissan pureman sillä (käsivarteni oli todella tulehtunut, se parani erittäin nopeasti). Tea Tree on 100 % eteerinen antiseptinen öljy, jota voi käyttää ihan ”raakana”, useimpia eteerisiä öljyjä pitää laimentaa. Tea Treetä saa ainakin luontaistuotekaupoista.
 • Kallion koloissa kasvava isomaksaruoho käy niin nokkosen, paarman, ampiaisen kuin mehiläisen ja hyttysen pistoihin.
 • Huuhtele pistokohta kunnolla haavojen desinfiointiaineella, Neo Amiseptilla. Helpotus oli suuri, kun kirvely loppui eikä sormeen jäänyt jälkeäkään. Minä tosiaankin huuhdoin runsaalla aineella sormen, enkä vain pyyhkinyt sitä.
 • Nopea, helppo ja halpa konsti: nuolaise sokeripalaa niin, että se kostuu ja paina se pistokohdan päälle. Pidä jokunen minuutti ja kipu helpottuu nopeasti.
 • Tee voidetta: 1 kuppi pihkaa, ½ kuppia rypsiöljyä ja nokare mehiläisvahaa. Laita ainekset lämpöä kestävään lasipurkkiin ja laita lasi kattilaan, jossa on vettä. Sulattele aineet miedolla lämmöllä. Sekoita ja siivilöi halutessasi. Ohjetta voi myös pienentää.
 • Sain lääkäriystävältäni voideohjeen: 1/3 suolatonta voita, 1/3 kuusenpihkaa ja 1/3 hunajaa. Sulata voi kattilassa (ei kuumaksi, vain sulaksi) ja sekoita joukkoon pihka, sekoittele miedolla lämmöllä. Siivilöi seos ja sekoita joukkoon hunaja.
 • Paina pistokohtaan piripintaan puhtaalla vedellä täytetty pullo suupuoli pistokohdan ympärille. Pidä pullo paikallaan niin, ettei vesi pääse valumaan pois. Kipu lakkaa noin 3 minuutissa ja n. 5 minuutissa myrkky on imeytynyt pois. Keino perustuu kemiaan: väkevämpi neste imeytyy miedompaan. Pullon suussa syntyvällä paineella lienee oma merkityksensä. Nesteeksi kelpaa vain vesi. Mitä nopeammin pullon saa pistokohtaan, sen parempi teho. Olen kaksi kertaa tätä ”testannut”. Ensimmäisellä kerralla saatavilla oli tyhjä kuohuviinipullo. Tällöin myös pistokohtaan jäänyt piikki tuli paineen vaikutuksesta puoliksi ulos. Toisella kerralla oli pieni limsapullo, ja silloin katsottiin kellosta aikaa. Tämä todella toimii, ei tarvitse kärvistellä kivun kanssa.
 • Olen aikoinani saanut vinkin hunajantuottajalta: laita hunajaa pistokohtaan ja kipu helpottuu.
 • Tavallinen etikka kirpaisee hetken, mutta sitten on jäljellä pelkkä pistoreikä ilman kirvelyä, kutinaa tai turvotusta. Kuulin etikkahoidosta vuosia sitten ystävältäni, mutta vasta tänä kesänä sain tilaisuuden kokeilla sitä.
 • Sekoita aspiriinia veden tai perusrasvan sekaan ja hiero se iholle pistokohtaan. Toimii myös hyvin nokkosrokon ja ruusufinnien hoitoon.

Lannoituksesta vielä

Monivuotisille ja talvetettaville kesäkukille annetaan jo nyt syyslannoitetta, kesäkukille annetaan (tarvittaessa) kastelulannoitetta. Kesäkukille saa antaa kasvupuhtia loppuun asti, ennen kuin pakkaset vievät ne. Talven yli kasvavat (= lepäävät) tarvitsevat oikeita ravinteita talveksi, siksi niille annetaan syyslannoitetta.

Uudet sivut auki, voitko kommentoida ja auttaa?

Saimme uudet kotisivumme valmiiksi ja auki. Teimme niitä lukijoiden toiveiden mukaan, ja sieltä on otettu turhaa pois ja lisätty tarpeellista ja kivaa. Olisin erittäin otettu ja kiitollinen, jos voisit käydä katsomassa sivuja ja antaa vaikka hiukan palautettakin, kuinka onnistuttiin. Uusille kotisivuille pääset kätevimmin tästä. Oman tarinani unelmasta todeksi voit lukaista täältä.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ampiainen ampiaisenpisto ampiaiset banaanikärpänen banaanikärpäset lannoitus sadonkorjuu sadonkorjuuaika


Lisää samasta aiheesta