MAINOS

Syksyn trendeinä rumat kasvit ja kukkasipulilasagne – yllättävän monet kasvit sopivat syysistutukseen

Piha

Syksy on parasta istutusaikaa monille sipulikasveille, taimille ja siemenille. Kevään ensimmäiset sipulikukat tarjoavat tärkeää ravintoa pölyttäjille. ”Ruman” taimen ostaminen on paitsi taloudellista, myös kestävää toimintaa. Siementen syyskylvö aikaistaa ensi kesän satoa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

↑ ”Ugly plants” on syksyn kasvitrendi.

Sipulikukkien valikoimat ovat puutarhamyymälöissä nyt laajimmillaan. Pienet krookukset, pirteät narsissit, monipuoliset tulppaanit, hauskat saippuakuplia muistuttavat laukat, hyasintit, liljat ja monet muut kukkasipulit ilostuttavat kotipuutarhuria väriloistollaan pitkän talven jälkeen ja tarjoavat tärkeän ravintolähteen kevään ensimmäisille pölyttäjähyönteisille.

Kokeile kukkasipulilasagnea, niin saat pitkään kukkivan kokonaisuuden. Lasagneperiaate tarkoittaa sitä, että syksyllä kukkasipulit istutetaan maahan moneen kerrokseen, ja keväällä ne kukkivat toinen toisensa jälkeen pitkään. Kukkasipulit voi istuttaa lasagneperiaatteella joko tilavaan ruukkuun tai kukkapenkkiin.

”Ugly plants” -trendi on saanut suuren suosion

Älä käännä selkääsi lehtensä pudottaneelle monivuotiselle astiataimelle. Syksyisin taimimyymälöiden alennusmyynneistä on mahdollista tehdä löytöjä, jotka heräävät taas kukoistukseensa ensi keväänä. Ruman kasvin ostaminen on paitsi taloudellista, myös kestävää toimintaa.

Ugly plants tarkoittaa suomeksi rumia kasveja. Tämä kasvitrendi on nyt suuressa suosiossa. Syksyn kosteassa maaperässä osin lakastuneiden kasvien elinvoimaiset juuret on mahdollista herätellä henkiin. Syksyllä kasvin kaikki energia kohdistuu kukinnan ja kasvun sijaan juuristoon ja sen vahvistumiseen. Tästä syystä syksyllä istutetut taimet saavat ensi keväänä nopeamman kasvuun lähdön kuin keväällä istutetut. Lisäksi syksyllä on helpompi havaita kukkapenkin kolot ja muut vapaat istutuspaikat. Nyt onkin hyvä aika istuttaa taimia!

Syysistutuksissa herkimpiä ovat ainavihannat kasvit. Niiden kanssa ei kannata odotella kovin myöhäiseen syksyyn, sillä juurtuminen vaatii melko lämpimän maaperän. Ainavihannat kasvit hyötyvät syksyllä myös tavallista runsaammasta kastelusta.

Avojuurisia taimia, kuten ruusuja ja aitapensaita voi istuttaa syys-marraskuussa niin pitkään, kunnes maa on roudassa.

Kesävihannat pensaat ja puut voidaan istuttaa ennen roudan tuloa, mutta ei ennen lokakuuta. Aitapensaiden kanssa kannattaa odottaa, kunnes kasvit ovat levossa ja lehdet putoavat, kun oksia kosketetaan.

Perennoja voi istuttaa vielä lokakuussa. Perennoille on hyväksi, jos juuret ehtivät kuitenkin kotoutua ennen routaa ja kylmyyttä.

Syyskylvöstä aikaista satoa

Monet vihannesten siemenet sopivat myös syyskylvöön. Kun vihannesmaan valmistelee jo syksyllä juuri ennen maan jäätymistä, saa se keväällä aikaisen startin. Syyskylvöön sopivat muun muassa ruohosipuli, porkkana, sipulinsiemen (ei istukassipuli), salaattisipuli/pillisipuli, karhunlaukka, tilli, persilja ja palsternakka. Myös monet perennojen siemenet tarvitsevat itääkseen kylmäkäsittelyn ja hyötyvät siten syksyllä kylvämisestä.

Plantagen Suomi, plantagen.fi

Lähde: Mynewsdesk

Elämä kasvien kanssa alkaa Plantagenista! Plantagenilla on Suomessa 15 myymälää Helsingistä Vaasaan. Plantagenin liikeideana on tuoda inspiraatiota elämään sekä laaja valikoima tuotteita ja tarvikkeita kasvien kasvattamiseen, niin kotona, parvekkeella kuin puutarhassakin.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

syysistuttaminen syysistutukset syysistutus syyssipuli syyssipulien istutus syyssipulit


Lisää samasta aiheesta