MAINOS

Syödyn puun voi pelastaa– siementen kylmäkäsittely

Piha

Jos jänikset ovat järsineet puuta, voi kasvin silti vielä pelastaa. Osa siemenistä tarvitsee kylmäkäsittelyn itääkseen, ja sen voi tehdä jääkaapissa tai ulkona. Katso vinkkivideo huonekasvien lisäyksestä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Päivät pitenevät ja auringon sekä fhön-tuulen lämmöstä on saatu nauttia jo useanpäivän ajan. Ilma on ollut välillä kuin huhtikuulla ikään. Nyt kumminkin pakkaset palaavat ja niin on hyvä, etteivät kasvit herää vielä, sillä talvi on vasta taittumassa. Nyt touhutaan vielä valmistelevia kasvatustöitä; kylvetään siemeniä, otetaan kasveja talvehtimasta lämpöön, suunnitellaan istutuksia, vaihdellaan multia huonekasveille ja tehdään suojia ja tarkistuksia ulkokasveille.

Pupujussit liikkuvat, tarkista suojat

Lähestyvä kevät ja etenkin leppoisat ilmat ovat saaneet jänikset liikkumaan nyt entistä vilkkaamin ja etsimään maittavaa ravintoa myös pihapuista. Nyt kannattaa katsoa, että puiden suojat ovat paikoillaan. Ainakin nuorten puiden ympärille kannattaa kietaista jokin suoja, kuten verkko, paksu kangas, havuja tms.

Jos vahinko on jo ehtinyt tapahtua, kasvin voi ehkä vielä pelastaa. Tärkeää on ensimmäiseksi suojata runko niin, ettei lisävahinkoa pääse käymään. Mikäli rungosta on syöty vain osa, koko vahinkokohta suojataan haavanhoitoaineella heti, kun ilma on plussan puolella.

Jos runko on syöty kokonaan ympäri, silloin pelkkä suoja-aine ei riitä vaan kasvi tulee ”sillastaa”. Tämä tehdään keväällä ennen uuden kasvun alkamista. Puusta otetaan ohuita, edellisen vuoden versoja. Versot leikataan vinoiksi ja ujutetaan ne syödyn kohdan ala- ja yläpuolelle ”sillaksi”. Näin ravinteet pääsevät kulkemaan niitä pitkin. Sillastuskin on hyvä suojata. Toimenpide on syytä tehdä huolellisesti ja ellei siitä ole kokemusta, kannattaa pyytää puutarha-alan ammetilainen avuksi.

seeds-1302793_1280

Kylmäkäsittelyä siemenille

Osa siemenistä tarvitsee itääkseen ns. kylmäkäsittelyn. Se tarkoittaa, että siemen virittyy kasvuun vasta, kun se on ollut riittävän kauan alle +5 asteen. Tämä koskee valtaosaa omasta puutarhasta tai luonnosta syksyllä kerättyjä siemeniä. Luonnossahan siemenet saavat kylmäkäsittelyn talven aikana.

Myös osa kaupasta ostetuista siemenistä tarvitsee kylmäkäsittelyn, etenkin monet ostettavat perennojen siemenet ovat sellaisia. Siemenkauppiaalta kannattaakin aina varmista, tarvitseeko kylmäkäsittely tehdä vai onko se jo mahdollisesti tehty. On nimittäin suuri harmi, jos kalliit siemenet menevät hukkaan sen takia. 

Lajista riippuen kylmäkäsittelyaika on 4–12 viikkoa, joten puuhaan on kohta kiire joidenkin lajien osalta.

Näin teet kylmäkäsittelyn jääkaapissa

  1. Sekoita siemenet melko kosteaan hiekka-turvesokseen, laita seos pussiin ja huoneenlämpöön pariksi viikoksi. Jätä pussiin pieni ilmareikä.
  2. Siirrä pussi jääkaappiin (+4 astetta ihanteellinen) tarvittavaksi ajaksi (väh. 2–3 kk).
  3. Kun pussissa alkaa näkyä itämisen merkkejä, nosta pussi valoisaan paikkaan ja huoneenlämpöön.
  4. Kouli normaalisti kylvö- tai taimimultaan tai mieluiten kookos-multaseokseen.
  5. Mikäli mitään eloa ei pussissa ala näkyä, älä luovuta vielä vaan levitä pussi laakeaan astiaan ja peitä kevyesti hiekalla tai vermikuliitilla ja odota, jos itämisen ihme toteutuu sittenkin.

Näin teet kylmäkäsittelyn ulkona

  1. Tee alkutoimet samoin kuin jääkaappiversiossa, mutta levitä seos kylvöastiaan suoraan (astian pohjassa on oltava reiät).
  2. Siirrä astia sisälläoloajan jälkeen 2–3 kk:n ajaksi ulos ja laita astia kokonaan lumen sisään.
  3. Katso, että se on koko ajan lumen seassa, eikä leutoina ajanjaksoina vesi pääse hukuttamaan niitä – siksi kunnon reiät kylvölaatikon pohjalla ovat tärkeitä!
  4. Jatka jääkaappiversion kohdasta 3 eteenpäin samalla tavalla.

Jos kylvät useampia lajeja, niin muistetaanhan ne kunnolliset nimilaput, ettei mene sekaisin.

Haluatko lisätä huonekasveja pistokkaista?

Huonekasvien lisääminen pistokkaista on helppo, halpa ja mukava tapa lisätä niitä itse. Monia perinnekasveja ja harvinaisuuksia ei muuten saakaan. Katso videolta ohjeet ja niksit, kuinka homma käy.

 

Ihanan talvista loppuviikkoa ja luistavia suksia!

Puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jyrsijätuhot jänikset jänis jänis tuohot jänisverkko kevätsuojaus kylmäkäsittely kylvää


Lisää samasta aiheesta