MAINOS

Syysflunssa kuriin – lue Pontus Jäntin vinkit vastustuskyvyn vahvistamiseen

Sisustus

Entinen olympiatason sulkapalloilija Pontus Jäntti kertoo, kuinka syysflunssa estetään ja taltutetaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Usein ajatellaan, että kova fyysinen kunto, ja sen myötä vahva vastustuskyky säästävät syksyn perinteisiltä flunssakierteiltä. Liikunta toki vahvistaa kehon immuniteettia, mutta vähintään yhtä tärkeä rooli on oikeanlaisia ravintoaineita sisältävällä ruokavaliolla.

– Ehdottomasti urheilijatkin voivat joutua flunssakierteeseen. On ennemminkin myytti, että syysflunssa talttuisi pelkästään kovan kunnon avulla. Raskaan suorituksen jälkeen on erittäin tyypillistäkin, että urheilija sairastuu elimistön joutuessa koville, entinen huippusulkapalloilija ja nykyinen terveys- ja kuntokonsultti Pontus Jäntti kertoo.

Syksyllä oireilu alkaa ihmisten pakkautuessa takaisin työpaikoille, kouluihin ja päiväkoteihin. Altistuminen kuivalle sisäilmalle kasvattaa pisaratartuntojen riskiä ja flunssakierre jatkuu yleensä läpi syksyn.

– Jos vastustuskykyä on pidetty yllä huolehtimalla ruokavaliosta, riittävästä levosta ja liikunnasta, on keho paremmin valmistautunut flunssakauden iskiessä. Kannattaa myös välttää silmien hieromista tai nenän koskettelua, sillä flunssavirus leviää kaikista herkimmin silmien ja nenän limakalvojen kautta, Terranovan tuoteasiantuntija biokemisti Timo Lehto neuvoo.

Syysflunssa muhii kiireessä ja stressissä

Tomaatteja syysflunsan ehkaisyyn

Monipuolisesta ruokavaliosta voi olla suuri hyöty flunssan estämisessä. Kuva Creative Commons.

Syksyllä monen elämänrytmi nopeutuu tuoden mukanaan myös surullisenkuuluisat stressinaiheuttajat. Kiireinen arki ja riittämätön levonsaanti luovat flunssapöpöille otolliset olosuhteet iskeä. Kunnianhimoisilla huippu-urheilijoilla riskinä on puolestaan ylikunto, eli liian rajusta harjoittelemisesta johtuva elimistön stressitila.

– Vaikka kunto olisi kuinka hyvä, väsymys, stressi ja huono ruokavalio alentavat vastustuskykyä huomattavasti, eikä elimistö pysty taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan, Lehto muistuttaa.

Oikea ruokavalio vastustuskyvyn apuna – toteutuu harvoin arjessa

Timo Lehdon mukaan monipuolisesta ruokavaliosta voi olla suuri hyöty flunssan estämisessä. Ongelmana kuitenkin on, ettei talvisin Suomen leveysasteilla kaikkia elimistön tarvitsemia suoja-aineita saa välttämättä riittävästi suoraan ravinnosta.

Pontus Jäntti puolestaan on työssään kunto- ja terveyskonsulttina huomannut, että ihanteellisen ruokavalion noudattaminen jää monen kohdalla arjen pyörityksessä vain hyväksi yritykseksi.

– Suosittelen näissä tapauksissa ravintolisiä, kuten tarpeeksi korkeaa D-vitamiiniannostusta, hyviä rasvoja, maitohappobakteereita ja vahvoja monivitamiinivalmisteita elimistön avuksi, Jäntti summaa.

Luonnon lääkekaapista löytyy myös kehon vastustuskyvyn lisääjiä, kuten valkosipuli, oliivinlehti, seljankukka ja -marja sekä inkivääri.
Kasvipohjaisissa ravintolisissä kannattaa suosia tuorepakastekuivausmenetelmällä valmistettuja tuotteita, sillä menetelmä säilyttää parhaiten kasvien tehoaineet.

– Flunssan karkotuksessa apuna toimivat parhaiten tuorepakastekuivatut, erityisesti C-vitamiinia ja sinkkiä sisältävät ravintolisät. On myös erittäin tärkeää pitää keho nesteytettynä, sillä kuivat limakalvot ovat viruksille paras mahdollinen kiinnittymisalusta, Timo Lehto muistuttaa.

Pontus Jäntin vinkit flunssan estoon

  1. Syö elämäntilanteeseesi nähden mahdollisimman monipuolisesti.
  2. Ota elimistöä tehokkaasti suojaavat ravintolisät osaksi syömistottumuksiasi.
  3. Harrasta liikuntaa aktiivisesti. Yritä löytää laji, joka sopii omaan kuntotasoon ja josta nautit.
  4. Muista levätä ja nukkua tarpeeksi. Stressaantunut ja väsynyt keho on alttiimpi virusten ja bakteerien hyökkäyksille.

 

Lisätietoja: www.terranova.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

flunssa flunssan hoito liikunta ruokavalio


Lisää samasta aiheesta