MAINOS

Syysistutettavien istutusajat lähestyvät

Piha

Kuuma kesä aiheutti muutamia huomioitavia seikkoja syyssipuleiden säilytykseen ja istuttamiseen. Puutarhurin vinkit näyttäviin perennapenkkeihin. Tiesitkö, että kaikki valkosipulit eivät ole talvivalkosipuleita?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Syysistutettavien, niin sipulikukkien kuin monivuotistenkin istutusajat alkaa lähestyä ja kasveja onkin nostettu maasta hyvää tahtia. Alustavasti näyttää siltä, että viikon päästä voidaan jo turvallisesti aloittaa näiden toimitukset. Liian aikaisinhan näitä syksyllä nostettavaa ja uudelleen istutettavaa ei kannata istuttaa. Kasvit ovat lepotilassa ja saavat siinä ollakin aina ensi kevääseen saakka. Vain pientä juurtumista saa ja tapahtuukin syksyn aikana, mutta maanpäällistä kasvua ei enää. Näin ne ovat parhaassa mahdollisessa talvilevossa talven yli, ja keväällä kasvu lähtee täydellä tohinalla ja oikealla rytmillä käyntiin. 

Kuuma kesä vaikuttaa syyssipulien säilytys- ja istutusasioihin

Joitakin asioita on hyvä ottaa huomioon näin poikkeuksellisen kesän jälkeen. 

  • Tulppaanit, narsissit, laukat ja hyasintit säilytetään nyt +18–22 asteessa ennen istuttamista. Näin niiden kukka-aihioiden kehitys ei keskeydy ennen istuttamista.
  • Krookukset, helmihyasintit ym. pikkusipulit mielellään alle +15 asteessa. Niissä on kukka-aihiot jo nyt kehittyneet. Istuttaminen on tärkeää tänä(kin) vuonna tehdä ehdottomasti vasta sitten, kun maan lämpötila on laskenut pysyvästi alle +10 asteen, mielellään alle +5 asteen.
  • Juurakkoperennat on nostettu maasta ja asetettu kylmiöissä lepotilaan. Niiden istuttamisen voi aloittaa, kun ilmat jäähtyvät alle +15 asteen. Kellariin ne voi siirtää heti, jos haluaa istuttaa vasta keväällä tai tehdä ruukkuistutuksia.
  • Avojuuristen puiden ja pensaiden istutus ja siirto suoritetaan vasta, kun lehdet ovat tippuneet.
  • Ruukkupensaat ja -perennat voi istuttaa jo nyt – tai niin kauan kuin maa on sulaa.
  • Talvivalkosipulit istutetaan, kun maa on jäähtynyt pysyvästi alle +5 asteen.

Nyt on siis hyvää aikaa vielä suunnitella ja varailla kasveja täältä.

Istuta vaikka kokonainen penkki? Olen suunnitellut ja koonnut kaksi valmista perennapenkkiä – toinen varjossa, toinen auringossa viihtyviä kasveja. Olen valinnut kasvit niin, että kukinta jatkuisi koko kesän aina syksyyn asti.

Perennapenkki varjoon / puolivarjoon

Puutarhuri on valinnut perennapenkkiin varjoisalle tai puolivarjoisalle kasvupaikalle juuri yhteensopivat kasvit. Koko kesän kukkiva unelmapenkki kukkii toukokuusta jopa lokakuulle. Lajitelman kasvit viihtyvät tuoreessa ja ravinteikkaassa maassa. Sisältää seuraavat kasvit:

1. Tarhasyysvuokko ´Whirlwind´. Yksi kauneimmista ja myöhäisemmistä syyspuutarhan kukkivista perennoista.
2. Särkynyt sydän ´Alba´. Todellinen perennojen klassikko! Erinomainen ryhmäkasvi.
3. Tähtiputki mix. Perhosten suosima, vaivaton perinneperenna.
4. Pikkusydän ´Spring Gold´. Alkukesästä syksyyn uskollisesti kukkiva perenna, rehevä, maanpeittävä kasvusto.
5. Kerrottu kielo. Kaunis, tuoksuva, alkukesän ihanuus.
6. Kuunlilja ´Monsters Ears´. Helppohoitonen, kestävä lehtiperenna.

Tilattavissa täältä nyt vain 59,90 € (ovh. 68,40)

Perennapenkki aurinkoon

Puutarhuri on valinnut perennapenkkiin aurinkoiselle tai puolivarjoisalle kasvupaikalle juuri yhteensopivat kasvit. Koko kesän kukkiva unelmapenkki kukkii toukokuusta jopa lokakuulle. Lajitelman kasvit viihtyvät tuoreessa ja ravinteikkaassa maassa. Paketti sisältää seuraavat kasvit:

1. Idänkurjenpolvi ´Plenum´. Erinomainen maanpeittokasvi.
2. Syysleimu ´Cleopatra´. Loppukesän uskollinen kukkija houkuttelee perhosia.
3. Asteri ´Alice Haslam´. Elo-syyskuun kukkija, joka kestää myös hallaa.
4. Mirrinminttu ´Junior Walker´. Tuoksuva ja runsaasti kukkiva mainio perenna.
5. Loistokurjenmiekka ´Bundle Of Joy´. Kaunis, kerrotuin, violetein kukin kukkiva perenna.
6. Tarhapäivänlilja ´On and On´. Pitkäikäinen, hyvin talvenkestävä, kaunis kukkija.

Kasvupaikka: varjo-puolivarjo-aurinko

Tilattavissa täältä nyt vain 59,90 € (ovh. 68,40)

Kukkasipulit toivottavat kevään tervetulleeksi

Kukkasipuleilla on aina hauska piristää penkkejä ja piha-alueita, miksi ei metsääkin.

Tähän syyssipulimixiin olen koonnut paljon erilaisia kukkasipuleita parhaista lajikkeista. Nämä kun istuttaa syksyllä maahan, niin kyllä on keväällä mitä ihastella. Paketin sipulit on valittu niin, että kukinta alkaa aikaisin keväällä ja jatkuu heinäkuulle saakka. Paketti sisältää tulppaaneita, narsisseja, laukkoja, krookuksia ja muita syksyn suosituimpia kukkasipuleita.

Huom! Lajikkeet voivat poiketa kuvassa olevista. Sipuleita yhteensä 100 kpl. Sipulit on pakattu omiin pakkauksiinsa, jolloin niiden sommittelu ja istuttaminen on helppoa.

100 kpl syysipuleita vain 19,90 € (ovh. 49,90) nyt täältä.

Talvivalkosipulit ja niiden kasvatus

Kaikki valkosipulit eivät ole talvivalkosipuleita eivätkä kaikki edes tarkoitettukaan viljelyyn. Tätä asiaa haluaisin vielä tarkentaa eli nyt syksyllä voidaan istuttaa sellaisten valkosipulin lajikkeiden kynsiä, jotka tiedetään varmasti soveltuvan syysistutuksiin. Läheskään kaikki lajikkeet eivät siihen sovi. Kaupasta ostettavat valkosipulit (etenkin Kiinassa tuotetut) ovat jopa sellaisia, että ne eivät kasva edes keväällä, joten niitä ei kannata edes istuttaa.

Minulta myös kysyttiin jokin aika sitten, että mitä järkeä on istuttaa valkosipuleita nyt syksyllä, kun ne voi istuttaa keväälläkin. No vastasin siihen, että juuri siksi, kun ne voi istuttaa syksyllä eikä tarvitse odottaa kevättä.

No hiukan tuossa oli pilkettä silmäkulmassa ja kerroin kyllä tarkemman syynkin. Eli tuo kylmäkäsittely, jonka kynnet saavat talvella luonnostaan, hyvä kasvurytmi heti keväällä, maan kunnostus (muokkaus + kompostin / hevosenlannan / peruslannoituksen levitys) helpompaa nyt, isommat sipulit, jne. Ja kaupan päälle saa vielä myyrät pysymään poissa kukkapenkistä, kun sujauttaa muutaman kynnen sinnekin.

Jos tiedät jonkun istuttavan nyt ensimmäistä kertaa talvivalkosipuleita, neuvothan häntä hiukan. Kovin suuri mahdollisuus epäonnistua ei ole, mutta yksi asia meinaa usein mennä pieleen niillä, jotka ovat keväisin istuttaneet istukassipuleita. Neuvothan, että kynnet tulee irrottaa ja istuttaa yksitellen, jolloin niistä jokaisesta kasvaa yksi mehukas sipuli. Sipulia ei siis istuteta kokonaisena samaan tapaan kuin istukassipulit keväällä. 

Minun kaksi ehdotonta suosikkia talvivalkosipuleissa on ´Ziemiai´ ja ´Ljubasha´.Molemmat lajikkeet on luonnonmukaisin menetelmin viljeltyjä talvivalkosipulilajikkeita. Ziemiaissa on aromaatisempi, vaaleampi sipuli ja kovempi varsi. Ljubashan maku on täyteläisempi, mutta hiukan miedompi, sipuli värikkäämpi ja varret hiukan notkeammat. Kumpi on parempi, sitä en osaa sanoa, pidän molemmista yli kaiken! ”Tavallisiin” valkosipuleihin verrattuna ero on kuin yöllä ja päivällä.

Ziemaihin voit tutustua täällä, ja Ljubashaan täällä.

Raaka valkosipuli on terveyspommi

Valkosipuli on varsinainen terveyspommi. Se sisältää lukuisia aminohappoja, hivenaineita, vitamiineja ja flavonoideja. Tunnetuin valkosipulin tehoyhdisteistä on allisiini, jolla on todettu olevan runsaasti positiivisia terveysvaikutuksia. Allisiini kuitenkin tuhoutuu kuumennettaessa. Valkosipuli siis kannattaa nauttia aina raakana, kun vain mahdollista.

Pilko noin 2 valkosipulin kynttä murskaksi, lisää murska 1 dl öljyn (oliivi tai rypsi) sekaan, purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu ja mausta mustapippurilla, oreganolla ja ripauksella suolaa. Sopii erinomaisesti esimerkiksi pizzan ja patonkien päälle.

Ylös, ulos ja lenkille – tai puutarhatöihin

Tuo vanha tuttu sanonta sopii näin syksyyn paremmin kuin hyvin. Väsyttävät helteet on takana ja luonto, piha ja puutarha tarjoaa nyt parastaan. Jokainen minuutti mitä siellä vietämme, tekee meille ihan mahdottoman hyvää. Joten ei kun menoksi!

Kehottaa itsekin syyspiristynyt puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat kukkasipuli kukkasipulit perenna perennapenkki perennat