MAINOS

Syysistutukset alkavat – vihreiden tomaattien kypsytyksestä ja käytöstä

Piha

Vaikka ilmat nyt hiukan lämpenevät alkuviikkoon verrattuna, niin hallanvaara on yhä ilmeinen, etenkin selkeinä öinä. Laitetaan suojat arimpien kasvien päälle ennen nukkumaan menoa niin saadaan kaikki nukkua rauhassa, kasvit ja kasvattajat.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Istutuskelit mitä parhaimmat

Tämä ilmojen viileneminen on ihan parasta ja odotettua – päästään aloittamaan syysistutukset! Ensin istutan pensaat ja perennat ym. ja siinä samalla tökin pikkusipuleita ja narsisseja maahan. Tulppaanejakin voi jo laittaa, mutta jostain kumman syystä tykkään itse laittaa ne aina ihan viimeisenä, samoihin aikoihin kun valkosipulit. Valkosipulit istutetaan ihan syystä vasta kunnolla kylmenneeseen maahan, mutta tulppaanit voi toki istuttaa jo aikaisemminkin.

Pökkövehka tuli taloon

Maailmassa ja etenkin puutarhamaailmassa törmää toinen toistaan ihastuttavimpiin kasveihin ja samalla myös niiden hoitajiin. Minulla oli erityinen ilo ja etuoikeus tähän viime sunnuntaina. Sain kutsun päästä vierailemaan ihastuttavaan, vanhoja arvoja ja fiksua kierrätystä harjoittavaan kotipuutarhaan. Juttua ja ihasteltavaa olisi riittänyt vaikka kuinka. Kaiken kruunasi tuo minulle annettu harvinainen tuliainen – pökkövehka! Sen alkuperäiset juuret juontavat Moskovan kasvitieteelliseen puutarhaan, josta se on erinäisin tavoin saapunut suomalaiselle kasviharrastajalle, joka taas on jakanut siitä tulevia pikkusipuleita ystävilleen – ja nyt minä sain omani!

Tässä kuvassa teemme lähtöä kotia päin. Tämän ihanuuden kasvua päivittelen sinulle aina aika-ajoin. Ja jos se jonain päivänä kukkii (siihen voi mennä vielä kymmenen, kaksikymmentä tai jopa kolmekymmentä vuotta) niin sitten pidetään isot juhlat.

Tomaatit voi kypsyttää tavalla tai toisella

Viime viikolla oli puhetta tomaattien kypsyttämisestä ja kyselin hiukan kokemuksia. Ja niitä tulikin runsain mitoin – kiitos kaikille!

Yleisesti ottaen perusideana on kolme + yksi asiaa:

 • huoneenlämpö n. +20-22-astetta on hyvä
 • tomaatit eivät saa koskea toisiinsa (munakennot ovat tässä käteviä)
 • valoisa paikka on koettu paremmaksi kuin pimeä
 • muutama lohko omenaa tomaattien lähellä / seassa nopeuttaa kypsymistä (etyleenivaikutus)

Ja tomaattien kanta kannattaa olla säilytyksessä ylöspäin. Näin ne säilyvät selvästi paremmin, kuin jos ne olisivat kanta alaspäin.

Sitten vielä muutama speciaali:

Minä laitan vihreät tomaatit isoihin vanhoihin lasisiin purkkeihin omenien kanssa – muovikelmu päälle, johon tökin reikiä. Sitten joko kodinhoitohuoneeseen lattialämmityksen päälle tai ikkunalle – tähän mennessä se on ollut paras tapa minulle.” – Brita

”Pikkutomaatit annan olla tertussa kiinni ja asettelen ne kananmunakennoon. Keskikokoiset laitan kennon kuten kananmunat. Isoimmat eivät sinne mahdukkaan, joten ne laitan astiaan ja astiapyyhe päälle, joskus omena vierelle kypsyttämään. Pinoan kennot ja poimin kypsät pois muutaman päivän välein.” – Paula

Vihreiden tomaattien käyttö

Vihreitä tomaatteja ei koskaan saa syödä raakana! Ne sisältävät glykoalkaloideja eli tomatiinia. Pienikin määrä sitä aiheuttaa terveydellisiä ongelmia (ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia, polttavaa tunnetta kurkussa jne.) Toki poikkeuksena ovat ne tomaattilajikkeet, jotka ovat kypsyttyäänkin vihreitä. Niissä ei ole glykoalkaloideja ja ne on turvallisia syödä. 

Vihreät tomaatit voi myös säilöä. Näinhän tuo käy:

 • 1 litra vihreitä tomaatteja
 • 1,5 rkl etikkaa
 • 1,2 l vettä

Keitä tomaatteja tässä liemessä vähän aikaa.

Etikkaliemi

 • 2dl etikkaa
 • 2dl vettä
 • 1/2kg sokeria
 • kaneli pala
 • 5 neilikkaa

Keitä etikkaliemeä hetki ja lisää tomaatit. Varmista vielä, että liemi on riittävän makeaa. Keitä hetki ja purkita.

Nokkosten siemenet talteen – niistä saa puhtia!

Nyt viimeistään on nokkosten siementen keruun aika. Nokkosten siemenet ovat ihan uskomattomia ravintopommeja ja säännöllisesti käytettynä niistä saa runsaasti puhtia. Nokkosten siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja ja runsaasti E-vitamiinia. Siemenessä on myös A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja piitä.

Teelusikallinen päivässä, vaikka puuron, jogurtin, myslien tai marjojen päällä nautittuna riittää. Moni käyttää niitä myös keitoissa, salaateissa, smootheissa ja teen seassa. Ne soveltuvat hyvin käyttöön sellaisenaan, ei tarvitse liottaa eikä tehdä muitakaan temppuja. Ne auttavat mm. iho-ongelmiin, muistin heikkenemiseen, anemiaan, väsymykseen, seksuaalisen vireyden laskemiseen, eturauhasvaivoihin, hiuksiin ja kynsiin.

Siemenet alkavat olla jo hiukan ruskeita, mutta se on vain esteettinen haitta. Puhtia niissä on yhtälailla kuin kesällä kerätyissä vihreissäkin.

Muumiotautisten omenapuiden lehdet pois

En muista, että mainitsinko tästä silloin aiemmin, kun oli puhetta  muumiotautisten omenoiden hävittämisestä. Eli jos omenapuussasi on ollut muumiotautisia omenoita, niin samaisen puun lehdet kannattaa haravoida ja hävittää samalla tavalla kuin ne omenatkin. Tuo itiö kun elää myös lehdissä.

Anna nurmikon vielä kasvaa

Auringossa on vielä voimaa ja ruoho vihreää, niin älä suotta leikkaa nurmikkoa vielä lyhyeksi. Kaikki energia mitä se saa nyt kerätä on sille eduksi. Leikkaa se lyhyeksi vasta sitten, kun pakkaset ovat pysyviä ja nurmikkokin mennyt lepoon. Siihen voi kyllä mennä vielä kuukausi, jopa kaksi.

Perennoja ja marjoja maahan ensi viikosta alkaen

Minä aloitan nyt syysistutuksen perennoilla ja marjakasveilla. Ja saattaahan siinä samalla taskunpohjasta aina jokunen pikkusipuli sujahtaa maahan, vähän kuin huomaamatta. On sitten keväällä kiva yllättää itsensä ja ”löytää” kukkivia yllätyksiä hiukan sieltä ja täältä.

Vadelmista istutan tätä uutta ’Stioraa’. Kestävä, suuria ja kiinteitä marjoja tekevä, norjalaisten jalostama uutuus. Kestää kovemmatkin talvet helposti.

Jos sinäkin haluat herkutella näillä niin ’Stioraa’ (19,95 € / 3 kpl) saat täältä.

’Maurin makeaa’ onkin ennestään jo. Ellei olisi, niin laittaisin kyllä sitäkin.

Mansikoissa hiukan sama tilanne eli istutan tätä uutta ’Fridaa’, ja jollei ’Lumotarta’ olisi jo ennestään niin istuttaisin sitä myös.

Fridahan tulee myös Norjasta ja sen erikoisuutena on suuret, metsämansikalle maistuvat marjat. Fridan kotimaiset tervetaimet (19,95 € / 10 kpl) saat täältä ja Lumottaren taimet (14,95 € / 10 kpl) täältä.

Nyt kun istutetaan niin on suut makeana jo ensi juhannuksena!

Monivuotisia perennoja laitan taas reilusti syksyllä

Istuta kaikki mitä vain voit nyt syksyllä. Se on kaikki eduksi ensi kasvukautta ajatellen, sekä tietysti myös kevään kiireitä helpottamaan.

Itse istutan ainakin näitä:

Tarhakylmänkukkia

Näitä ehdottomasti! Kestävimpiä ja ihanampia kevääntuojia mitä perennoista löytyy. Pirteitä väriläiskiä, etenkin kun istuttaa kolmea eriväriä lähekkäin toisiaan.

Tarhakylmänkukkia 9,95 € / 3kpl (ovh. 12,95) löytyy sinullekin täältä.

Uusi loistokurjenmiekka lajitelma

No tätähän nyt ei missään tapauksessa voi olla laittamatta. Kerrottukukallisia kurjenmiekkauutuuksia ja mukavasti yhteen sointuvat värit. Jännää on myös, että miten tuo, että kukat on kerrottuja, tuo mieleen aina ensivilkaisulla ruusupenkin.

6 kpl pakkaus, jossa kolme molempia värejä yht. 19,95 € (ovh. 25,90) löytyy täältä.

Syysleimuja

Tequila Sunrice’ 9,90 € / 3 kpl (ovh. 14,90) täältä

Tiara’ 14,90 € / 3 kpl täältä

Colours of nature’ sekoitus 9,90 € / 3 kpl (ovh. 14,90) täältä

Tarhasyysvuokkoja

Kokosin kolme uutuutta mitkä halusin omalle pihalleni loppukesästä kukkimaan. Jos sinäkin haluat näitä ihania syyskesän vuokkoja ilahduttamaan itseäsi ja perhosia, niin saat 3 kpl pakkauksen vain 12,92 € (ovh. 15,80) täältä

Sinivaleunikko

No Suomen sinisen ystävänä aika ilmeistä, että tätä löytyy myös istutuskorista. Ja onhan tässä hauskat nuo ennen kukintaa olevat nuput kuin kukkimisen jälkeen olevat siemenkodatkin. Ja siemenet talteen ottaen voit saada näitä kylvettyä jatkossa itsekin lisää.

Sinivaleunikon (8,55 €) saat täältä

Idänunikot

Nämä kaunottaret kukkivat sellaisin jättisuurin kukin, että pois alta.

Harlem’ 12,95 € / 3 kpl (ovh. 15,90) täältä

Orange Glow’ 12,95 € / 3 kpl (ovh. 15,90) täältä

Pioneja

Tämän uuden lajikeen ’Lavonin’ laitan vielä. Lavonin (9,95 €) saat sinäkin täältä.

Pieni perhosparatiisi

Minusta on kiva ajatella, että nuo ”perhosbaarit” ovat tekemässä tärkeää työtä ja ilahduttamassa samalla ohilukijoita. Jos sinulla on samanlaisia fiiliksiä, niin näitä saat 19,95 € / 10 kpl (ovh. 25,90) täältä niin monta kuin haluat.

Sininata

Joskus tulee sellaisia hetkiä, että penkissä olisi ikään kuin ”koloja”, niitä ”tyhjyyttään ammottavia kohtia” mihin ei sitten keksi oikein mitään kivaa. Niihin laitan ainakin tänä vuonna tuota Sininataa. Se kasvaa melkein missä vain, ei leviä liikaa, harmonisena värinä korostaa kukkivia ja toisaalta on taas tyylikäs omana itsenään. Loistava valinta ns. ”kun en muuta keksi” kohtiin.

Jos sinullakin on tarvetta tämmöiselle kasveille niin näitä saat 3 kpl hintaan 9,95 € (ovh. 12,95) täältä.

Istuttamisen iloa toivottaa hiljalleen lisääntyviä ruskansävyjä samalla ihaileva puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat muumiotauti muumiotautiset omenat nokkonen nokkosen siemenet perenna


Lisää samasta aiheesta