MAINOS

Syysistutukset tehtävä nyt, syysleikkaukset odotuttavat vielä

Piha

Syysistutukset jatkuvat ja sipulit hupenevat. Tiesitkö, että myös esimerkiksi porkkanat voi kylvää jo syksyllä? Vadelmapensaiden satoa tuottaneet versot voi leikata, mutta puiden ja pensaiden syysleikkuita on syytä odottaa vielä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Siementen keruuta – kätevä konsti kuivata ja säilyttää

Viime viikolla oli puhetta nokkosen siementen keräämisestä ja sen johdosta tuli kyselyjä muidenkin siementen keräämisestä ja säilyttämisestä. Siementen kerääminen on paitsi hauskaa, niin myös edullinen tapa saada lisää sellaisia kasveja, joista itse pitää ja jotka varmasti menestyy.

Sellaiset siemenet, jotka ovat kotien sisässä, kannattaa kerätä ja kuivattaa kotineen päivineen ja avata ne vasta keväällä ennen kylvöä. Näin ne säilyvät parhaiten.

Muut kerätyt siemenet kuivatan ja säilytän itse kahvin suodatinpusseissa. Laitan siemenet suodatinpusseihin ja ripustan pussit aukinaisina esim. pyykinkuivatustelineeseen ja annan niiden kuivua siinä rauhassa. Kun siemenet ovat kuivia, suljen pussin, kirjoitan päälle mitä siinä on ja siirrän pimeään ja kuivaan paikkaan odottamaan kevättä. Tuo suodatinpussi on siitäkin kätevä, että se hengittää ja antaa hiukan anteeksi, jos siemenet on vielä kosteita pussin sulkemisen jälkeen.

Lehtipuiden ja pensaiden leikkuusta – ei ihan vielä

Jos sinulla on ajatus leikata lehtipuita tai pensaita nyt syksyllä, niin odota vielä hiukan. Turvallisinta kasveille on, että ne leikataan vasta sitten, kun lehdet ovat tippuneet kokonaan pois. Näin se on saanut kaiken mahdollisen energian kerättyä ja on muutenkin asettunut lepotilaan.

Vadelmapensaan satoa tuottaneet versot poikki

Alkaa olla viimeisetkin vadelmat kerätty, joten nyt ne satoa tuottaneet versot voisi leikata poikki. Näin uusille versoille jää enempi tilaa kasvaa, ja sadonkorjuu onnistuu helpommin. Itse leikkaan ne aina niin läheltä maan pintaa kuin vain voin, ettei tuholaisille ja kasvitaudeille jää kasvupaikkoja.

Tunnetko jo Maurinmakean? Se on poikkeuksellinen lajike, joka on villivadelman ja puutarhavadelman vahingossa löytynyt lajike, jossa yhdistyy molempien hyvät puolet:

  • Maku muistuttaa villivadelmaa, mutta vieläkin makeampi. Marjat ovat puutarhavadelman kokoa ja helposti kerättäviä.
  • Kasvaa vain n. metrin korkeaksi eikä tarvitse tukea.
  • Suosituin istutustapa poikkeaa tavallisesta vadelmasta – nämä istutetaan ns. pensasryhmäksi, kolme taimea 30 cm välein.
  • Versoo voimakkaasti, jos versojen latvoja katkotaan niiden ollessa n. puolen metrin korkuisia.
  • Satoisa lajike joka viihtyy aina V-vyöhykkeelle asti.
  • FinE-taimi.

Minulla on vielä syysistutuksiin valmiiksi huollettuina tätä ’Maurinmakeaa’ saatavilla täältä (17,95 € / 3 kpl).

Samoin uutta ’Stioraa’ on vielä jokunen syysistutettava taimi jäljellä odottamassa uutta kotiaan täällä (19,95 € / 3 kpl).

Porkkanoiden syyskylvö

Porkkanoiden syyskylvö onnistuu hyvin, mutta ei kylvetä ihan vielä. Maa ja ilmatkin on siihen vielä liian lämpimiä. Kylvetään vasta kun maa on lähes jäässä. Maa ei myöskään saa olla liian märkä, etteivät siemenet mätäne. Näin ne eivät ala itämään, vaan säilyvät maassa ja lähtevät heti keväällä kasvuun. Lajikkeiksi kannattaa valita sellaisia, joita suositellaan talvivarastolajikkeeksi.

Syyssipuleita ruukkuihin – helppoa ja palkitsevaa!

Tätä harrastaa nykyään moni – syyssipuleiden istuttamista myös ruukkuihin. Näitä on kiva nostella jo maaliskuussa ulos kasvamaa, saa mukavan varaslähdön kevääseen! Istutuksessa kannattaa käyttää hiekansekaista multaa (kylvöseosta tai kaktusmultaa) eikä näitä tarvitse kastella kuin hiukan. Tai jos multa on kosteahkoa, niin ei välttämättä lainkaan. Kastele vasta sitten, kun otat ruukut keväällä lämpimään, ja silloinkin melko maltillisesti.

Sekaistutuksen voit tehdä kuvan mukaisesti kerroksittain – isot sipulit alimmaksi ja pienet päällimmäiseksi. Näin saat niin upean ja pitkään kukkivan ruukun, että siitä on iloa monta viikkoa, parhaimmillaan pari kuukautta! Ja sitten kukkiikin ulkona jo ensimmäiset maahan istutetut.

Syyssipulivalikoima hupenee

Vaikka kuinka olen koettanut varustautua reilulla määrällä syysipuleita niin tietyt lajikkeet ja koot alkavat kohta loppua. Ja kun en ota muita kuin tiettyjä kokoja ja lajikkeita, niin sitten kun jokin loppuu, niin sitä en sitten enää lisää tälle syksylle saa. Joten jos et ole vielä hankkinut omia, niin suosittelen valitsemaan ja tilaamaan omasi nyt piakkoin.

Kivasti ja kattavasti ryhmittäin näet koko valikoimani yhdellä klikkauksella.

 

Monivuotiset perennat | Tulppaanit 

 

Narsissit | Krookukset 

Muut sipulikasvit | Koko valikoima

Syysistutettavat hyötykasvit (mansikat, vadelmat, talvivalkosipulit, hunajamarjat) ja tarvikkeet (istutushanskat, sipulikorit ym.)

ps. Muista myös valkosipulit ’Ziemiai’ ja ’Ljubasha’. Ihan vielä niitä ei laiteta maahan, mutta samalla ne tulevat.

Terveisin sormet mullassa ja mieli taivaissa oleva puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat kukkasipuli kukkasipulit pensaiden syysleikkaus puiden syysleikkaus syysistuttaminen


Lisää samasta aiheesta