MAINOS

Syyslannoite kastelulannoitteena – jättibalsamin tuhoaminen

Piha

Anna syyslannoitetta enää vain kastelulannoitteena, ei rakeina. Tunnista ja tuhoa haitallinen vieraslaji, jättibalsami. Tarjolla myös pari käyttökelpoista niksiä viinimarjojen kerääjille ja maukkaan kukkakaalirisoton ohje.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Syysilmat alkavat olla upeimmillaan: lämpimiä, poutaisia päiviä ja viileän kosteita öitä. Juuri niin täydellistä kuin syksyllä voi olla. Satoa korjataan hyvissä keleissä ja kesään nähden yllättävän hyvälaatuisena. Jopa mansikkaa tulee vielä monelta viljelijältä ja sekin on erinomaisen hyvälaatuista. Syysistutuksia perennojen osalta aloitellaan, ja pohjoisemmassa Suomessa voi kohta istuttaa kukkasipuleitakin maahan. Kun maan lämpötila laskee alle 10 asteen, sipuleita voi istuttaa huoletta.

Syyslannoite nyt enää kastelulannoitteena

Kasvukausi ja kasvien yhteyttäminen alkavat olla tältä kasvukaudelta loppusuoralla. Syyslannoite ei rakeisena enää aja asiaansa, vaan lannoite kannattaa antaa nyt kasteluveden mukana. Syyslannoituksen merkitystä kaikille monivuotisille ei voi koskaan tarpeeksi korostaa. Vaikutus kasvien talvehtimiseen ja kasvukuntoon keväällä on uskomattoman hyvä!

Me pussitamme nyt ensimmäistä kertaa syyslannoitteen myös pikkupusseihin. Saat siis nyt samaa huippulannoitetta kuin mitä me ammattilaisetkin käytämme täältä.

  • 500 g / 4,90 €

P.S. Jos laitoit keväällä lannoitekävyt myös monivuotisille tai talvetettaville kesäkukille, niin sitten kaikki on kunnossa. Kävyt sisältävät myös syyslannoitteen, jota on jo hyvän aikaa liuennut kasveille.

Jättibalsami tunnistetaan ja tuhotaan

Nyt olisi viimeistään aika kitkeä haitallinen jättibalsami, sillä kohta sen siemenkodat alkavat ampua siemeniä ja ensi kesänä niitä sitten piisaakin. Yksi kukka tuottaa nimittäin satoja, jopa tuhansia siemeniä. Hentojuurisena ja yksivuotisena jättibalsami on helppo kitkeä ja hävittää. Hyvä keino on leikata varret poikki kukkavarsien osalta ja hävittää ne. Lopuksi varret niitetään tyvestä poikki.

Lisää tietoa ja niksejä jättibalsamin torjunnasta voit katsoa täältä.

Pari niksiä viinimarjojen kerääjille

  1. Kerää viinimarjat kokonaisina terttuina ja vedä terttu haarukan läpi – marjat irtoavat kuin itsestään.
  2. Tavallisella marjapoimurilla kerääminen onnistuu hyvin, kun pitää toisella kädellä oksasta kiinni.

Huonekasveja sisälle, joulukaktusta en vielä tuonut

Yöt alkoivat kylmetä oikein kunnolla ja niin kuin viime viikolla oli puhettakin, kiikuttelin huonekasveja jo sisälle päin, ettei niille tule liian isoa lämpötilaeroa sitten myöhemmin. Joulukaktuksia en vielä siirtänyt sisälle, sillä niille viileys tekee hyvää –tämä on komean kukkaloiston salaisuus. Nyt vain seuraan, etteivät ne ole ulkona pakkasiin asti, mutta muuten pidän ne ulkona vielä.

Joulukaktustrio nyt taas saatavilla

Jos olet innostunut hankkimaan kivan joulukaktuksen, jossa on kolmea eri väriä samassa, niin sellaisia minulta taas löytyy. Viime vuonna esittelin nämä ensi kerran ja kovan kysynnän vuoksi niitä on nyt enemmän tarjolla täältä (9,90 €/kpl). Toivottavasti niitä riittää kaikille halukkaille.

Hallat hiipivät, suojat esiin

Ennusteet lupaavat kylmiä öitä koko Suomeen, usealla paikalla on hallanvaarakin todellinen. Nyt kannattaa pelata varman päälle ja suojata kasvit, jos yhtään illalla vaikuttaa siltä, että tulee kylmä yö. Kaikki keinot ovat sallittuja: harsot, ämpärit, sisälle nostot jne.

Voiko valkosipulianne syödä nyt?

Parikin tämmöistä kysymystä tuli, että voisiko näitä talvivalkosipuleista osan myös käyttää nyt ruuaksi vai onko niissä jotain joka sen estää? Ei tosiaankaan ole mitään estettä, ettei voisi käyttää. Näiden viljelyssä eikä säilönnässä tai missään kohtaa ei ole käytetty mitään kemiallisia tuotteita. Biodynaamista tuotantotapaa noudattaen kaikki on kasvatettu ja säilytetty myös.

Näitä joko ”suuhun tai maahan” pantavia ja ihan parhaita valkosipuleita löydät täältä.

Kukkakaalien suosio räjähti

Kukkakaaleilla meinasi olla huono tilanne vielä pari viikkoa sitten. Viileä alkukesä teki sen, että koko sato alkoi valmistua samaan aikaan ja menekki ei ollut riittävä, osa sadosta uhkasi jäädä peltoon. Vaan kun avuksi tuli some, upeat reseptit ja hintojen lasku, kukkakaalin suosio olikin huima ja nyt ne maistuvat monessa kodissa. Nyt vain kukkakaalia pöytään vaikka tällä Tapsan reseptillä.

Kukkakaalirisotto
4 annosta
1 iso kukkakaali
1 pieni sipuli
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
0,5 dl kermaa
4 rkl raastettua parmesaania

10 rouhittuja pähkinöitä tai manteleita

Rouhi kukkakaali karkeaksi silpuksi joko monitoimikoneessa tai veitsellä hakkaamalla. Silppua sipuli. Kuumenna öljy-voiseos paistokasarissa. Kuullota sipuli pehmeäksi, lisää kukkakaalirouhe. Paista sekoitellen, kunnes kukkakaali pehmenee hieman, mutta on vielä napakkaa.

Lisää kerma ja parmesaani sekä mausteet. Kuumenna. Lisää pinnalle basilikan ja rucolan lehtiä sekä pähkinä- tai mantelirouhetta. Tarjoa sellaisenaan ateriana tai liharuoan lisäkkeenä.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

halla joulukaktus kukkakaali lannoite lannoittaa syyslannoite syyslannoitus talvisuoja


Lisää samasta aiheesta