MAINOS

Syyslannoite sopii myös mustikalle – mikä ihmeen polvituoli?

Piha

Syyslannoitetta voi antaa myös pensasmustikoille, se parantaa ensi kesän satoa. Puutarhuri kehitteli puutarhatöitä helpottavan polvituolin, mutta mikä se on ja miten se toimii? Syyskuvastot jaossa ja selattavissa myös sähköisesti!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ajankohtaisesta syyslannoituksesta ja sen eduista oli aiemmin puhetta ja unohdin mainita, että myös mustikalle käy tuo sama syyslannoite kuin muillekin. Vaikka ne muuten lannoitetaan havu-rodolannoitteilla, niin syyslannoite on samaa kuin kaikille muillekin. Ja kun syyslannoitus on hoidettu hyvin, niin tulokset näkyvät ensi kesänä marjoista notkuvina oksina. Tässä viikolla otetussa kuvassa näkee tehon. Ja vaikka paljon on jo näistäkin oksista kerätty, niin vielä tulee marjaa.

Ps. Pensasmustikkaa on nyt saatavilla myös syysistutettavina, niin sinisin kuin hiukan eksoottisemmin vaaleanpunaisin marjoin alkaen 8,95 € / kpl.

Ja talvetettaville kesäkukille suosittelen yhä kasteluveden yhteydessä annettavaa syyslannoitetta. Se on paras tapa varmistua siitä, että ne myös saavat lannoitetta tarpeellisen määrän ennen talvilevolle siirtymistä, talvehtivat paremmin ja ovat sitten hyvässä kasvukunnossa heti keväällä.

Katetta kasvimaan tyhjiin kohtiin

Kasvimaan ihan perusjuttuja on laittaa nostettujen kasvisten kohtiin ruoho- tai muuta vastaavaa katetta. Tuli vain mieleeni kun näin viikolla sellaisen kasvimaan, jossa tätä ei oltu tehty ja multa vain pöllysi tuulessa. Suotta köyhdyttää maata ja samalla ”liata” vielä kasvamassa olleet kasvit ja marjat.

Helppo kesäkomposti

Nyt kun tuota leikkuu- ja raivaustähdettä syntyy, niin ns. kesäkomposti on loistopaikka laittaa ne mitkä jää ”ylimääräisiksi” kasvimailta ym. Se on niin helppo tehdä ja palkaksi saat mehevät mullat ja pienet onkimiehetkin tykkää, kun matoja löytyy ilman tuskaa. Ja näinhän se valmistui:

  1. Laita pohjalle risuja tai muuta karkeaa ainesta.
  2. Tee kunnon kokoinen pohja. Vähintään 1,5-2 metriä kanttiinsa. Pienemmän kanssa homma ei pidemmän päälle toimi.
  3. Kuivikkeeksi lehtiä, sahajauhoa, purua tai jotain vastaavaa. Ja sekaan kun laitetaan vielä hiukan multaa ja kanankakkarakeita (tai vanhaa kompostia), niin komposti starttaa käyntiin varmasti ja helpolla.
  4. Jatka lisäämällä kasvijätteitä aina 20-30 cm kerros ja sen päälle hiukan multaa.
  5. Kompostin päällä on hyvä pitää katteena kerros heiniä tai olkia kuivumisen estämiseksi.
  6. Yleensä metrin verrankun alkaa olla korkeutta niin kannattaa tehdä jo toinen. Toki jotkut huimapäät ovat teheet jopa lähes 2 metrisiä rakennelmia.
  7. Vuosi-kaksi kypsyttelyä ja musta kulta on valmista käyttöön. Ja onkireissuillekin on helppo lähteä, kun lierot viihtyvät tuolla hyvin.

Apua polvillaan työskentelyyn

Tämmöistä apulaitetta esiteltiin minulle ensimmäisen kerran varmaan viitisen vuotta sitten, kun Kanadassa asuva henkilö tästä vinkkasi. No sieltä sen saaminen tänne osoittautui ihan liian hankalaksi ja kalliiksi, mutta idea jäi elämään ja nyt muutaman vuoden kun tuota asiaa selvitin, niin nyt se on sitten totta – polvituolit ovat täällä!

Polvituolin idea oli minulle hyvin selkeä – mahdollistaa työskentelyn polvillaan ja istuen, tukeva mutta ei liian painava (painaa nyt vain 2,5 kg), säänkestävä, helppohoitoinen ja mielellään kokoontaitettava. Ja polvia/pyllyä vasten tulevan materiaalin piti olla juuri sopivan pehmeää ja kulutusta kestävää. Omatkin polvet kiittävät, etenkin kun pitäisi työskennellä esim. betonilattialla, mutta kyllä tuo on kiva ihan kukkapenkkiäkin kitkiessä. Ja tuossa polviasennossa kun tuo on, niin nuo sivuraudat (= tuolin jalat) toimii mahdottoman hyvin ylösnousussa ja alas menossa käsitukina.

Olen nyt vuoden verran tuota mallikappaletta testannut mitä erilaisimmissa olosuhteissa ja paikoissa, ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen. Ja ehkä eniten siitä kertoo se, että nykyään kun alan jotain puuhastelemaan, niin ensimmäiseksi ja ihan luonnostaan haen tämän ja vasta sitten aloitan hommat.

Tätä minun on hyvä suositella, on varmasti hyvä ja tarpeellinen. Eikä nuo puutarhatyökalut mitkä tulee mukana ihan huonommasta päästä ole, kun itse pääsin valitsemaan, mistä tehdään. Hintakaan ei ole paha eli vain 29,90 € (ovh. 35,50), sis. työkalusetin pusseineen. Polvituolit löydät täältä.

Kuvastot jaossa – myös sähköinen versio selattavissa

Tosiaan nuo kuvastot ovat nyt jaossa. Sähköisessä muodossa löydät sen kotisivuiltamme ja pääset selailemaan täältä.

Syysistutusterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kesäkomposti Kodin Kukat Kodinkukat mustikka pensasmustikka polvi-istuin polvituoli


Lisää samasta aiheesta