Syyslannoitus kannattaa tehdä heinä-syyskuussa

Piha

Riittävän ajoissa annettu syyslannoitus parantaa kasvien kestävyyttä kylmyyttä vastaan. Syksyllä annettava lannoite sisältää kaliumia ja fosforia.

– Syyslannoitteen kalium nostaa kasvien solunesteen väkevyyttä ja samalla jäätymispistettä. Se toimii ikään kuin pakkasnesteenä, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Fosfori puolestaan edesauttaa kukkasilmujen muodostumista ja lisää siten seuraavan vuoden kukintaa ja marja- ja hedelmäkasveilla myös seuraavan vuoden satoa.

Syyslannoitus pitää antaa kasveille silloin, kun ne ovat vielä kesäisen vihreitä. Jos kasvit ovat jo ehtineet värittyä ruskan väreihin, ne eivät enää hyödynnä syyslannoitteen ravinteita. Vaikka päivälämpötilat ovat kesäisiä, päivän pituuden lyheneminen viestii kasveille lähestyvästä talvesta, siksi syyslannoituksen oikea aika on nyt, muistuttaa Riikka Kerttula.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Syksyllä annettava lannoite ei saa sisältää typpeä, koska typpi saa kasvin vihreät osat kasvamaan ja kasvin talvilepoon siirtyminen häiriintyy.

Sen sijaan yksivuotisia kasveja, kuten parvekekukkia, voi lannoittaa typpipitoisella lannoitteella koko kesän, jotta ne jaksavat kukkia pakkasiin asti.

Syksyllä on oikea aika istuttaa uusia kasveja

Loppukesän korkeampi ilmankosteus takaa hyvän kasvuunlähdön uusille istutuksille. Nyt on hyvä aika istuttaa puita, pensaita ja perennoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Moni ajattelee, että vain keväällä voi istuttaa kasveja. Syksyllä juurtuminen on jopa nopeampaa kuin keväällä. Ainoastaan menestymisensä äärirajoilla olevien arkojen kasvien istutus kannattaa jättää kevääseen. Tällaisia ovat muun muassa jaloruusut, jalokärhöt ja hedelmäpuut, kertoo Riikka Kerttula.

Istutusalueelta hävitetään rikkakasvit ja maa kalkitaan ja lannoitetaan. Jos rikkakasveja on paljon, kannattaa vanha maa-aines kuoria pois ja tuoda tilalle uutta puutarhamultaa.

Istutusalue muokataan koko syvyydeltään ja muotoillaan ympäröivää maata korkeammaksi, koska kasvualusta tiivistyy sateiden ja talven vaikutuksesta jonkin verran.

Istutettava kasviKasvualustan paksuus
 
 
kivikkokasvit 10–20 cm
keskikokoiset perennat  30–40 cm
suurikokoiset perennat50 cm
pensaat50 cm
köynnökset40–60 cm
pienet puut60–80 cm
suuret puut80–100 cm
 

Lue lisää syyslannoituksesta

Syyslannoitus alkaa – mitä kannattaa huomioida?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Monivuotisten kasvien syyslannoitus – puutarhurin ohjeet