MAINOS

Syyslannoitukset aluilleen, latvo tomaatit ja karkoita linnut marjapensaista

Piha

Viileä kesä tuntuu vaihtuvan nyt lämpimään syksyyn tai ainakin loppukesään. Sehän tietää vain hyvää niin satoa tuottaville kasveille kuin koristekasveillekin. On kuitenkin tärkeää muistaa muistaa se, että päivä lyhenee, yöt viilenevät ja kasvit reagoivat aina joko molempiin tai toiseen, ja se tarkoittaakin erilaisia leikkaus ja lannoitustoimenpiteitä vaikka ilmat olisikin vielä kesäisen lämpimiä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Tee vihdat talveksi ja tuoksukeittoa pakastimeen

Olisi nimittäin tuo kuunasento (Yläkuu) ja kasvustokin nyt kohdillaan talivihtojen tekoon aina 7.8 asti. Ja sanoohan se vanhakansakin että ”Lauri lehteen kusoo” eli 10.8 jälkeen lehdet alkavat kellastua. No minä ainakin teen vielä muutaman vihdan tuonne pakkaseen odottamaan joulusaunaa ja muita special talvisaunailtoja. Ja lehtiä riivin mukaan ja kiehautan niistä löylyntuoksuliemen. Liemen jäähdytän ja pistän jääpalapusseihin pakkaseen. Niistä kun ottaa aina yhden mukaan ja laittaa löylyveteen, niin johan on mukavat tuoksut saunassa, suorastaan kesä keskellä talvea!

Valkosipulisadosta tulossa huikean hyvä

Eilen kävin katsomassa (ja muutaman sipulin jo nostamassakin) valkosipulipeltoa ja kyllä näyttikin hyvälle. Ziemai on taas kerran näyttänyt miten ylivoimainen lajike se on paitsi maultaan, kuin myös talvenkestoltaan ja kasvultaan. Ei ihme, että kaikki, jotka sitä on saanut, ei enää muita lajikkeita huoli.

Ihan vielä en valkosipuleita nosta ylös, vaan annan alalehtien kellastua vielä tovin. Veikkaan, että pari-kolme viikkoa saa vielä kasvaa. Sitten kun alalehdistä on n. puolet pituudestaan kellastunut, niin aloitan nostamisen. Näin sipuli pysyy hyvin koossa ja maku on kaikki tallessa. Istutukset aloitellaan sitten taas loka-marraskuussa. Hyvä muistisääntö talvivalkosipuleille minusta on, että ”ajoissa ylös ja myöhään maahan”.

Joko aika latvoa tomaatit?

Tuota asiaa pohdin aamulla, tai oikeastaan olen pohtinut kaiken viikkoa. Jos nuo olisi ulkona tai kelit olisi viileämmät tai kasvusto heikommassa kunnossa, niin varmasti olisin jo latvonut ja poistanut lehtiäkin reilummin. Näin tulossa olevat tomaatit ehtisi varmasti kypsyä, mutta nyt olen vielä malttanut mieleni. Sinunkin kannattaa katsella tomaatteja sillä silmällä ja napsaista latvat poikki, kun alkaa siltä näyttää, näin nämä tulossa olevat tomaatit ehtivät ainakin valmistua ajoissa.

Marjat kypsyvät ja linnut rohkaistuvat – hyväksi koetut linnunkarkoitusvinkit

  1. Aseta poluille paristokäyttöisiä, liikkeen havaitsevia lintuja ja sammakoita, jotka liikahtavat liikett’ havaittuaan ja linnut pysyvät poissa.
  2. Rastasverkot ja linnunpelätin yhdistelmä. Rastasverkot kannattaa painottaa maata vasten esim. laudanpätkien ja tiiliskivien avulla, etteivät rastaat hypi niiden ali ja jää puskaiden sisään vangiksi.
  3. Hirvensarvisuola toimii: osta apteekista hirvensarvensuolaa, jaa se kolmeen puolen litran pulloon, jotka täytetään vedellä. Pullot upotetaan kaulaa myöten pensaiden väliin. Ei ole enää tiirojen vaaleita isoja jätöksiä näkynyt. Ihmiset eivät haista sitä hajua kuin pussia avatessa vain, mutta linnut karkkoaa. Laitoin mansikkamaallekin pulloja upotettuina suuta myöten. Peiteharson jätin päälle siihen asti, kun saan sadon korjattua. Eipä huoli verkkoja ja cd-levyjä viritellä. Cd-levyt ovat kyllä hyviä nekin.
  4. Punaiseksi maalattuja kiviä mansikkamaalle. Rastaat kun muutaman kerran kokeilevat nokkia niitä ja on nokka rutussa, niin siirtyvät muualle.
  5. Vanhoja kasettinauhoja kannattaa viritellä reunanauhaksi matalalle mansikkamaan ympärille sekä lepattamaan ylempänä, niin eivät linnut lennä eikä hypi mansikkamaalle.
  6. Harsokankaan alla marjat saa kypsyä rauhassa ja satoa tulee jopa enemmän ja aikaisemmin.
  7. Muovinen haukka leijailemaan marjamaan ympärillä toimii hyvin, kun vain välillä vaihtaa sen paikkaa, muuten linnut tottuvat siihen.
  8. Mansikkapenkkien väliin foliosta leikattuja, puolen metrin pitkiä ja parin sentin levyisiä suikaleita. Niitä laitetaan penkkien väliin sinne tänne ja kivet päälle etteivät karkaa tuulessa.
  9. Kepin nokkaan laitettu muovinen limsapullo. Korkki jätetään paikoilleen, ja leikataan pohjasta auki. Tämä pyörii ja heiluu tuulessa ja hiukan pitää ääntäkin, jolloin linnut pysyvät poissa.

Tärkeät syyslannoitukset alkavat

Syyslannoituksen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Usein luullaan, että pelkkä kevätlannoitus on riittävä, mutta itse pidän monivuotisille kasveille syyslannoitusta jopa kevätlannoitusta tärkeämpänä. Elokuuhan on paras aika aloittaa syyslannoittaminen. Typetön syyslannoite ehtii imeytyä hyvin maahan ja sitä kautta kasveille. Sillä varmistetaan monivuotisten kasvien tuleentuminen ja hyvä talvehtiminen. Ja kun ravinnetila kasvilla on hyvä, niin sehän tarkoittaa koristekasveilla komeaa kukintaa ja satokasveilla laadukasta ja runsasta satoa.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

lannoittaa lannoitus linnunpelätin marja marjasato syyslannoitus talvivalkosipuli tomaatin latvominen