MAINOS

Syksyn puutarhavinkit viherpeukaloille

Piha

Vaikka kesäisen lämmin elokuu tuntuu jatkuvan, niin puutarhassa aletaan hiljalleen siirtyä loppukesän ja alkusyksyn puuhiin. Koska sanotaanhan, että ”syksyinen ilma ratsastaa seitsemän hevosen voimalla”, joten ilmat voivat muuttua hyvinkin nopeasti.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Syksyn puutarhavinkit puuhastelijoille

Mitä kesän jälkeen kannattaa tehdä puutarhassa ja miten kukkia kannattaa hoitaa? Tässä syksyn puutarhavinkit.

Kukkineet kukat ja siemenkodat pois

Liljapenkkejä olisi hyvä vilkaista ohimennen. Huomasin omista penkeistä, että siellä alkoi olla tarvetta pienelle mutta tärkeälle huoltotyölle – eli siemenkotien katkaisu ja kukkineiden kukkien poisto. Otin pienen videon aiheesta samalla. Pahoittelen jo etukäteen, että tämä video ei sitten ole mikään mestariteos, mutta toivottavasti idea selviää. Näitä videoita on sen verran hauska tehdä ja monet tuntuu niistä tykkäävän, joten jatkossa näitä tulee varmasti lisää.

Liljat eivät toki ole ainoat, joita kannattaa putsailla kukkineista kukista ja siemenkodista. Ainakin ruusuista on hyvä leikata kukat pois hieman ennen kuin ne varisevat kasvustoon. Myös verenpisarat ja pelargoniat ovat sellaisia joiden siemenkodat ja kukat kannattaa keräillä pois. Ja jos aioit talvettaa näitä, niin sitä suuremmalla syyllä on hyvä pitää kasvi terveenä ja elinvoimaisena. Ja muistathan antaa sitä syyslannoitetta! Kasvit saavat siitä niin paljon puhtia, että eipä ole ensi kesällä kukista pulaa.

Muumiotautiset omenat ja niiden hävitys

Nyt kun omenasato alkaa hiljalleen kypsyä, niin yleensä huomataan myös nämä muumiotautiset omenat. Kyseessähän on sienitauti, joka leviää ilman mukana, joten näitä omenia ei tule jättää maahan eikä heittää pois silmistä eikä edes kompostoida, vaan ne tulee hävittää sekajätteen mukana. Se on helpoin ja varmin tapa saada nämä itiöpesäkkeet pois tartuttamasta lisää.

Eroon banaanikärpäsistä

Yksi varmimmista merkeistä, että syksyn satoa on tullut kannettua pöydille ovat nuo pienet banaanikärpäset. Eli taistelu niitä vastaan on jälleen aloitettu. Ensimmäiseksi laitoin kelta-ansat roikkumaan lähelle hedelmiä, ja sitten tein tutun ja tehokkaan pyydyksen. Tuo pyydyshän on helppo tehdä ja siitä on eri versioita, mutta tämä on ollut minusta kätevin ja toimivin:

  • Laita juomalasin pohjalle pieni loraus tummaa balsamiviinietikkaa. Lisää vettä sen verran, että lasissa on sentti-pari nestettä.
  • Pieni pisara astianpesuainetta rikkoo veden pintajännitteen ja banaanikärpäset hukkuvat paremmin.
  • Lisää vielä pieni tomaatinlohko siten, että sen yläpuoli juuri ja juuri nousee nestepinnan yläpuolelle.
  • Kelmu tiukasti lasin päälle – varmista vielä kuminauhalla, että pystyy varmasti tiukalla.
  • Töki kelmuun hammastikulla reikiä ja nosta ansan pöydälle.
  • Uusi liemi viikon välein. Pieni homma, iso ilo.

Ps. Tomaatinlohkon sijaan esim. pätkä banaaninkuorta toimii loistavasti.

Naposteluvihanneksille lisää tuoreaikaa

Hedelmien ja marjojen lisäksi maa antaa nyt vihanneksia ja juureksia kiihtyvällä tahdilla, ja mikäs sen terveellisempää ja parempaa kuin raikkaat eväät suoraan omasta maasta tai paikalliselta viljelijältä. Joskus tulee tehtyä liian iso annos naposteluun tarkoitettuja juureksia ja senhän tietää, että ei ne oikein hyviä sitten enää seuraavana päivänä ole.

Pieni kikka auttaa! Laita ylimääräiset juurekset laakealle lautaselle, päälle hiukan kostutettu talouspaperi ja lopuksi kelmu päälle ja jääkaappiin. Näin ne ovat seuraavana päivänä ihan yhtä tuoreita! On muuten hyvä niksi, jos haluat valmistella näitä ennakkoon esim. juhlia varten.

Pihlajanmarja, marja-aronia sekä ruusunmarja – parhaat reseptit ja käyttöideat

Etenkin pihlajasta ja marja-aroniasta on tulossa huippusato. Näistä sekä ruusunmarjasta ollaan koottu meidän kerholaisten kanssa ne parhaiksi koetut käyttövinkit ja löydät ne kaikki täältä. Ei muuta kun kesän maut ja vitamiinit talteen, näistä ohjeista löydät varmasti sinäkin mieleisesi.

Syksyn puutarhavinkit Syksyn puutarhavinkit

Hirvikärpäsiä tai ukkoskuuroja

Viikolla se sitten alkoi, nimittäin ensimmäiset hirvikärpäset ropsahtelivat niskaan tuolla metsikössä. No ei tuo kumminkaan mikään syy onneksi ole, että metsään menoa tarvisi sen takia välttää. Metsä on niin hieno paikka, että ei hirvikärpäset, hyttyset eikä edes ukkoskuurot ole mikään syy olla sinne menemättä. Tarvii vain olla pari varustetta ja hyvin pärjää.

Minulla on mukana tuo uusi hirvikärpästakki, joka pitää myös hyttyset, paarmat ja mäkäräiset hyvin pois kimpusta ilman myrkkyjä ja jonka olen nyt testeissäni erittäin hyväksi havainnut. Ja vähintään autossa minulla on mukana myös sadeviitta. Autossa siksi, että se on osoittautunut jo pari kertaa erittäin tarpeelliseksi ihan tien päälläkin.

Molemmat olen hyviksi havainnut, enkä ilman niitä enää syksyiseen metsään lähde.

Yhdessä saat ne hieman edullisemmin täältä.

Syyskuvasto ilmestyi ja innosti heti

Viikolla ilmestyi meidän syyskuvasto ja se on saanut aivan huikean hyvän vastaanoton! Se kyllä lämmittää puutarhurin mieltä.

Koko valikoima on nyt esillä ja muutama tuote on sellainen, joiden tiedän loppuvan melko piankin, sillä niitä on vain rajoitetusti saatavilla. Eli ainakin nämä tuotteet sinun kannattaa varata mahdollisimman pian, jos näitä olet suunnitellut:

Helmililja ’Pink Suprice

Syksyn puutarhavinkit

Tarhakylmänkukat

Syksyn puutarhavinkit

Pionit, etenkin Joker

Alastonimpi (kaikki kolme lajiketta)

Varata kannattaa mahdollisimman pian ja voit aina lisätä tuotteita samaan lähetykseen, niin kauan kunnes paketti meiltä lähtee.

Kasvien ja kukkasipuleiden alustavat toimitukset alkavat siis syyskuussa, hiukan sen mukaan miten ilmat ja parhaimmat istutusajat edistyy. Siihen asti ne pidetään joko levossa tai annetaan vielä kasvaa meidän ammattilaisten toimesta, joten sinä saat ne sitten parhaassa mahdollisessa vaiheessa ja kunnossa.

Koko valikoiman syysistutettavista perennoista, marjoista, pensaista, kukka- ja valkosipuleista aina joulukukkiin löydät täältä

Aurinkoisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia syksyn puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Lue myös: Syksyn satoa ja silmänruokaa puutarhassa, Syksy saapui – mitä tehdä puutarhassa kesähelteiden jälkeen?, Puutarhan syystrendit – syksyn viisi kaunista trendiä puutarhassa, Kotipuutarhan syksy: varmista seuraavan vuoden kukoistus puutarhassa, Puutarhaideoita – satumainen puutarha, Evan kanssa pihalla – syksy on puutarhan kulta-aika, Satumainen puutarha, Puutarhatuotteita netistä, Pergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaa, Viherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa? 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

banaanikärpänen banaanikärpäset hirvikärpänen Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat lilja liljat


Lisää samasta aiheesta