Miten taimien esikasvatus tehdään oikein? Miten kylvän erilaiset siemenet? Kuinka hoidan taimia? Lue ohjeet ja ryhdy kasvatuspuuhiin!
Kasvun ihmettä on hauska seurata. Jotkut hyötykasvit ja kesäkukat pitää esikasvattaa keväällä, koska muuten ne eivät ehdi meidän oloissamme kukkia tai tuottaa satoa kesän aikana.
Itse kasvattamalla voi myös hankkia sellaisiakin kasveja, joita ei muuten ole tarjolla. Siemeniä on mahdollista tilata ulkomailta asti, sillä ne kulkevat vaivatta postissa, toisin kuin taimet.
Jos ei ole mahdollista käyttää lisävaloa tai kasvihuonetta, kannattaa taimien esikasvattamiseen ryhtyä vasta maaliskuussa. Päivänvaloa ei ennen sitä ole taimille riittävästi, ja taimistasi tulee hentoja ja vaaleita hujoppeja. Suureksi venähtäneitä taimia on hankala hoitaa kotioloissa, koska ne vievät paljon tilaa ja takertuvat ahtaudessa toisiinsa.
MAINOSJos kylvät hyötykasvit liian aikaisin, ne saattavat kukkia jo esikasvatuksen aikaan, jolloin joudut huolehtimaan niiden pölytyksestä. Useita lajeja ehdit mainiosti kylvää lyhyttä esikasvatusta varten vielä huhti-toukokuussakin, mutta pitkän kasvukauden vaativat lajit, kuten chilipaprikat, kylvetään jo tammi-helmikuussa.
Kurkun taimi Kurkun taimet ovat hentorakenteisia, eivätkä ne kestä hyvin koulimista. Tukevissa maitopurkeissa niillä on tarpeeksi tilaa.
Taimien esikasvatukseen sopivat melkein mitkä tahansa puhtaat astiat, joiden pohja on rei’itetty, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Myytävänä on monenlaisia taimipotteja ja kylvökaukaloita, mutta voit tehdä niitä itsekin vaikka sanomalehdistä tai viili- ja jogurttipurkeista.
Jos tarkoituksenasi on kasvattaa vain muutamia taimia useista lajeista, helpointa on hankkia pieniä astioita tai valita kylvölaatikoksi lokerikko, jonka osiin voit kylvää erilaisia siemeniä ilman että ne sekoittuvat toisiinsa. Purkkien lisäksi tarvitset läpinäkyviä muovipusseja tai kelmua. Kastelu hoituu parhaiten sumutinpullolla, sillä kastelukannun vesiryöppy huuhtoo siemenet ja taimet paikoiltaan.
MAINOSJos kylvät kerralla useita eri siemeniä, merkitse kasvien nimet valmiisiin tai itse tehtyihin nimilappuihin tai kiinnitä siemenpussi purkin kylkeen. Myös sihti, lämpömittari ja istutuspuikko ovat hyödyllisiä taimikasvatuksen eri vaiheissa.
Paras kasvualusta siemenille on erityinen kylvömulta, jota usein myydään myös taimimullan nimellä. Se on hienojakoista ja vähäravinteista, eikä siinä ole rikkaruohon siemeniä. Pikku taimet saavat herkästi tauteja vanhasta mullasta, joten kylvömullan on paras olla uutta ja puhdasta.
Myös kaktusmulta muistuttaa koostumukseltaan taimimultaa. Tavallista kukkamultaa ei kylvöihin kannata käyttää, koska se on siemenille ja taimille liian ravinteikasta. Taimien juuret saattavat palaa liian vahvassa mullassa, jolloin taimet lakastuvat.
Joitakin siemeniä on hyvä liottaa yön yli ennen multaan panemista. Kovakuoriset siemenet, kuten tuoksuherneen, itävät paremmin, jos hiot niiden pintaa ensin varovasti esimerkiksi hiekkapaperilla. Silloin sirkkalehdet ja -juuret pääsevät kuoresta helpommin ulos.
MAINOSTaputtele multa tasaiseksi ja tiiviiksi ja kastele kunnolla. Jos kastelet sen vasta, kun siemenet on kylvetty, vesi voi huuhtoa ne kasaan tai pois paikoiltaan. Tarkista kunkin kasvin tarkat kylvöohjeet siemenpussin kyljestä ennen kylvämistä.
Kylvä siemenet sirottelemalla ne tasaisesti samaan laatikkoon tai yksitellen pienempiin ruukkuihin. Isokokoiset siemenet, kuten kurkun ja kurpitsan siemenet, kylvetään kukin omaan purkkiin, koska ne tarvitsevat paljon tilaa itämiseen ja kärsivät helposti koulinnasta.
Pienempiä siemeniä voit laittaa muutaman samaan. Yrtit kylvetään usein ryhmäkylvöksenä. Silloin samaan astiaan laitetaan viidestä kymmeneen siementä, joiden kaikkien annetaan kasvaa taimiksi asti. Pölymäisen pieniä siemeniä on hankala kylvää tasaisesti, joten kylvä ne hiekkaan sekoitettuina tai pilleröityinä.
Isot siemenet voit työntää mullan sisään. Ripottele pienemmät mullan pinnalle ja sirottele pimeässä itävien siementen päälle ohut kerros hienoa multaa, turvetta tai hiekkaa. Tasaisimman peitteen saat sihdillä.
MAINOSKaikkien kasvin siemeniä ei tule peittää, sillä jotkut itävät vain valossa. Tarkista tämä siemenpussin tiedoista. Suihkuttele mullan pinta kosteaksi ja peitä kylvöastiat ilmavasti lasilevyllä tai rei’itetyllä, läpinäkyvällä kelmulla tai muovilla. Ne säilyttävät itämiseen tarvittavan kosteuden ja suojaavat samalla taimia vedolta.
Useimmat siemenet itävät parhaiten lämpimässä, joten voit viedä kylvöastiat lämpimään, esimerkiksi patterin läheisyyteen, pannuhuoneeseen tai jääkaapin päälle. Kun ensimmäiset siemenet ovat itäneet, varaa taimipurkeille valoisa ja vedoton tila. Ihanteellisin paikka on hieman huoneenlämpötilaa viileämpi ja valoisampi, koska korkea lämpötila ja hämäryys saavat taimet venymään.
Asuinhuoneita paremmin taimille sopivat viher- ja kasvihuone sekä valoisa kuisti, mutta paremman puutteessa esikasvatus onnistuu ilman niitäkin. Pese likaiset ikkunat ennen esikasvatuksen aloittamista, jotta mahdollisimman paljon valoa pääsee sisään.
Usein kylvöastioita on niin paljon, etteivät kaikki mahdu ikkunalaudalle, vaikka huonekasvit nostettaisiin sivummalle. Viitseliäimmät rakentavat ikkunan eteen kapean hyllykön, jotta mahdollisimman moni taimi pääsee valoon. Ikkunahyllyn tasot on hyvä tehdä lasista, josta valo kulkee läpi. Voit myös laittaa kylvöpurkit läpinäkyviin muovisiin irtokarkkirasioihin, joita voi kätevästi pinota päällekkäin.
Pidä multa kosteana kastelemalla säännöllisesti suihkepullolla, koska nuori juuristo vioittuu helposti vääristä kosteusolosuhteista. Liika märkyys tukehduttaa taimet, mutta ne eivät saa kokonaan kuivuakaan. Alituisen liruttelun sijaan on parempi kastella kerralla kunnolla, koska usein kasteltujen taimien juuristo ei kehity vahvaksi ja runsaaksi.
Taimien esikasvatus vaatii säännöllistä kastelua. Kastele taimien alkuja ensin pelkällä vedellä, mutta anna pitkän esikasvatuksen tarvitseville kasveille myöhemmin kastelulannosta viikoittain. Pieniä taimia on paras kastella sumuttamalla, mutta isommille käy kastelukannukin. Itämisen ajaksi levitetyn läpinäkyvän peitteen voit poistaa, kun sirkkalehdet nousevat näkyviin.
Taimet hakeutuvat kohti valoa, joten kylvöastioita on hyvä käännellä usein, että taimet kasvavat sopusuhtaisiksi. Isokokoiset taimet saattavat tarvita tukemista.
Taimien esikasvatus vaatii aikaa. Jotkut siemenet itävät hitaasti, joten itäminen saattaa viedä useita viikkoja. Usein syy hitaaseen tai olemattomaan itämiseen on se, että siemenet on kylvetty liian syvälle. Tällöin niiltä kestää kauemmin kasvaa mullan pinnan yläpuolelle ja toiset eivät liian syvältä jaksa kasvaa lainkaan.
Multa voi olla itämiseen liian vahvaa tai siemenet huonolaatuisia tai liian pitkä liotusaika on tuhonnut ne.
Jos siemenet olivat jo ehtineet itää, ei ole paljoakaan tehtävissä. Kookkaammat taimet saattavat sietää paremmin hetkellistä kuivuutta. Isoa esikasvatuslaatikkoa on helpompi pitää tasakosteana kuin pieniä yksittäisiä taimipotteja.
Liian kostean mullan pinnalle ilmaantuva home on vaaratonta, mutta saattaa aiheuttaa allergiaoireita. Ilmavasti aseteltu tai rei’itetty taimilaatikon päällinen ehkäisee mullan homehtumista.
Tomaatin taimien kouliminen Tomaatin taimet kaipaavat jo lisää kasvutilaa. On koulimisen aika.
Kun siemenet ovat taimettuneet, ne tarvitsevat yleensä lisätilaa ympärilleen. Silloin taimia pitää joko koulia tai harventaa poistamalla heikoimmat, ylimääräiset taimet, jotta vahvemmat saavat enemmän tilaa.
Tehtävä kannattaa hoitaa silloin, kun taimet ovat vielä pieniä, koska myöhemmin taimet venyvät hankalan pitkiksi ja takertuvat toisiinsa. Sopiva aika on, kun ensimmäiset varsinaiset lehdet ovat kasvaneet.
Koulittaessa pienet taimet istutetaan uudelleen aiempaa harvempaan laatikoihin tai kukin taimi omaan ruukkuunsa. Kastele taimet hyvin sekä ennen että jälkeen koulimisen. Saat vedettyä ne kokonaisina irti kasvualustasta ottamalla varovasti kiinni sirkkalehdistä tai erottelemalla taimet toisistaan juuripaakusta. Varresta tai kasvulehdistä ei kannata nykiä.
Tee taimelle kasvualustaan kolo esimerkiksi puutikulla ja laske se varovasti aukkoon. Tiivistä multa taimen ympärille, jotta sen juuret saavat hyvän otteen mullasta. Koulitut taimet kannattaa kastella asettamalla taimipotit vedellä täytettyyn astiaan imeytymään, kunnes multa on ylös asti kosteaa.
Jos kastelet taimia ylhäältä päin, voi multaa huuhtoutua pois niiden ympäriltä. Joitakin lajeja saatat joutua koulimaan tai ruukuttamaan uudelleen tilavampaan ruukkuun usean kerran esikasvatuksen aikana.
Pienten taimien lehdet ovat pehmeitä, joten ne vioittuvat helposti äkkinäisistä muutoksista. Siksi lämpimällä ja tuulettomalla ikkunalaudalla kasvaneita alkuja totutetaan ulko-oloihin pikkuhiljaa ennen ulos istuttamista.
Karaise taimia muutaman viikon ajan niin, että viet ne ulos vain päiväajaksi ja nostat sisään yöksi. Myöhemmin taimet jätetään yöksikin ulos esimerkiksi harsolla suojattuina. Ulos ne voit istuttaa vasta, kun hallasta ei enää ole vaaraa.
Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa.
Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.