MAINOS

Taimien karaisu ja sipulikukkien lannoitus – loppukevään toimet puutarhassa

Piha

Kun aurinko alkaa lämmittää, kotipuutarhurin kannattaa tehdä seuraavia asioita: taimien karaisu, sipulikukkien ja valkosipulien lannoitus sekä kastelu ja kukkaniityn perustaminen. Myös nokkosuute kasvien luomuravinteeksi tehdään nyt.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Sisällä esikasvatetut taimet on hyvä karaista ennen niiden istuttamista ulos tai edes lämmittämättömään kasvihuoneeseen. Taimien karaisu on tärkeä toimi, jotta kasvit pärjäävät hyvin ulkona.

Taimien karaisu tehdään näin

  • Taimet tuodaan ulos, paahteettomaan ja vedottomaan paikkaan ensin 5–10 minuutiksi.
  • Seuraavana päivänä aika tuplataan.
  • Samalla tavoin aikaa voi tuplata aina edelliseen päivään nähden.
  • Näin kasvit karaistuvat ja kestävät jo parin viikon jälkeen ulos istuttamisen ilman huolta.
  • Seuraa enemmän kasveja ja ilmoja kuin kelloa, vaikka noudatat edellä kerrottua perusajatusta.

Taimien karaisu johtaa usein siihen, että kasvu saattaa pysähtyä hetkeksi, kun kasvi alkaa sopeutua ulkoilman vaatimuksiin. Tästäkään ei siis kannata olla huolissaan, vaan antaa kasville aikaa ja hoitoa normaaliin tapaan ja itselleen malttia.

Alussa, etenkin jos paikka on aurinkoinen ja tuulinen, kannatta taimien päälle laittaa harsokangas. Se suojaa kasvin solukkoa vaurioilta, joita voi aluksi tulla, ennen kuin ne ennättävät sopeuta.

taimien karaisu

Taimet tuodaan alussa ulos 5–10 minuutiksi, ja seuraavina päivinä aika tuplataan.

Lannoita & kastele sipulikukat ja valkosipuli

Keväällä nousevat syksyllä maahan laitetut pikkuaarteet, joista ensimmäiset kukkivat jo täyttä päätä.

Sipulikukille on hyvä antaa sipulikukkalannoitetta tässä vaiheessa, sillä kukinnan jälkeen kasvi aloittaa uuden sipulin kasvattamisen. Hyvin lannoitettu sipuli voimistuu ja kasvattaa mainion uuden sipulin ja kukkii taas ensi keväällä upeasti.

Talvivalkosipulit lähtevät heti maan lämmettyä kovaan kasvuun ja niidenkin typpilannoituksesta on hyvä huolehtia nyt. Lannoituksen jälkeen penkkien päälle laitettava ruohokate on niille etu, koska se pitää penkit kosteina ja lämpiminä sekä ehkäisee rikkakasvien kasvua.

taimien karaisu ja valkosipuli

Valkosipulisadosta on lupa odottaa hyvää, jos alkukesän lannoitus tehdään kunnolla.

Luomulannoite nokkosista

Nokkosuute on erinomainen tuote luomupohjaiseen lannoittamiseen. Sitä käytetään kastelulannoitteena sekoitetaan 1:10 kasteluveteen.

Tee nokkosuute näin

  • kerää noin 1 kg nokkosia
  • laita ne 10 litraan vettä
  • anna seistä pari viikkoa lämpimässä ja aurinkoisessa paikassa välillä sekoittaen kansi ämpärin päällä.
taimien karaisu ja kukkaniitty

Kysy neuvoa erilaisista vaihtoehdoista perustaa kukkaniitty puutarhakauppiaalta, Lisäksi netistä saa hyviä ohjeita, kuten myös muilta kotipuutarhureilta.

Kukkaniitty sopii pieneenkin pihaan

Kukkaniitty onnistuu parhaiten paikkaan, joka on valoisa, kuivahko ja ravinteiltaan köyhä. Vahvaa tai jäykkää maaperää voi keventää ja köyhdyttää lisäämällä siihen hiekkaa, jolloin myös paikan vesitalous paranee niittykukille paremmaksi.

Lajikkeina kannattaa käyttää sekoituksia, jolloin kukkaniitystä on iloa koko kesän aina myöhäiseen syksyyn asti niin itselle kuin pörriäisillekin.

Uusi innovaatio, maatuva siemenkangas mahdollistaa perustamisen vieläkin helpommin ja muun muassa rinteisiin. Se pitää myös hyvin siemenet paikoillaan sateiden aikaan sekä kilpailevat rikkaruohot allaan itämisen ajan. 

Kukkaniittyä ei lannoiteta ja kastelunkin voi käytännössä unohtaa sen jälkeen, kun kasvusto on ensimmäisen kerran saatu nousemaan.

Viikoittaisia ja ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin, suoraan sähköpostiisi. Sen voit tilata täältä.

Teksti: Juha Toikka, KodinKukat OY

Kuvat: iStock

Lue myös: Puutarhurin vihervinkki: nuppujen poistoa ja latvontaa sekä vinkit kirvojen torjuntaan – Suomela – Jotta asuminen olisi mukavampaa

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juhan Toikka kukkaniitty nokkosuute sipulikukat taimien karaisu viherkalenteri