Taimikasvattaja versottaa ja idättää – jääpallolyhdyt ja muut Sinikan vihervinkit helmikuulle

Piha
Nyt on hyvä aika poistaa lumitaakat, suojata havuja ja kaataa puita. Helmikuun aurinko herättelee jo taimikasvattajan haluja, mutta vielä pitäisi malttaa odottaa kuukauden päivät. Lue kaikki vinkit.

Tee tämä helmikuussa

1. Taakat pois pensaista ja pikkupuista

Vapauta vuorimännyt, marjakuuset ja muut ainavihannat pensaat ja pikkupuut kertyneestä lumikuormasta aina tarpeen mukaan mahdollisimman pian lumipyryn jälkeen.

2. Suojaa nyt ruskettumiselle herkät havukasvit

Ryhdy laittamaan varjostuksia alppiruusuille, kartiovalkokuuselle, nuorille katajille, tuijille ja muille havukasveille, jotka voivat ruskettua kevättalven paahteessa hangen suojasta paljastuttuaan. Juuttikangas, pakkaspeite ja varjostusverkko antavat suojaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Nyt on hyvä aika kaataa puita

Kun lumi suojaa maata, on hyvä puunkaadon aika. Mitä isompi pihapuu, sitä tärkeämpää on teettää kaato ammattilaisella. Ison puun pilkkominen on melkoinen savotta, mutta pakkasella puu halkeaa helposti klapeiksi ja lumien aikaan voit ehkä polttaa risut, jollet sitten silppua niitä monikäyttöiseksi hakkeeksi.

4. Uutta multaa huonekasveille

Maaliskuun koittaessa voit ryhtyä vaihtamaan huonekasvien multia. Jotkin viherkasvit viihtyvät ahtaassa ruukussa ja pikemminkin kärsivät, jos niiden juuristoon liiaksi kajotaan. Tällaisia ovat esimerkiksi kliivia ja tuonenkielo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pura viljelyintoa on paneutumalla versotukseen ja idätykseen

Sammalmähkä huonekasvina
Sammalmähkän menstyminen huonekasvina vaatii vähän ponnisteluja

Anna valkosipulin kynsien ja ruokasipulien versoa ja lisää lehtisilppua ruokiin ja salaatteihin. Versota myös viljaa, herneitä ja auringonkukkaa, idätä sarviapilaa, mungopapua ja sinimailasta. Pidä itupurkki kaiken aikaa käynnissä, saat helposti ja halvalla terveellistä ruoanlisää. Jos itujen turvallisuus huolettaa, kuumenna ne ennen käyttöä.

Jouluistutuksista löytyvistä viherkasveista voit saada hyvän lisän kodin kokoelmiin, kun siirrät ne nyt huolella omiin ruukkuihinsa. Muratit, talvikaktukset ja timanttiananakset jatkavat elämää omillaan.

Istutuksissa usein käytetty sammalmähkä (Selaginella martensii) on meksikolainen sademetsäkasvi, ja sen menestyminen huonekasvina vaatii vähän ponnisteluja. Se antaakin hyvän syy terraarion tai pullopuutarhan perustamiseen. Tämä sanikkainen vaatii paljon ilmankosteutta eikä multakaan saa kuivahtaa. Myös lisävalo on talvikaudella tarpeen. Mähkä juurtuu versoistaan ja sen voi keväällä jakaa pikkutaimiksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Timjamia hangesta

Timjami on monivuotinen, talvivihanta yrtti, joka viihtyy hyvin hangen alla
Hangesta voi löytyä timjamia.

Timjami on monivuotinen, talvivihanta yrtti, joka viihtyy hyvin hangen alla. Jos muistat kasvupaikan, voit kaivella sitä keiton mausteeksi talvellakin.

Idea Jääpallolyhty

Lumipallolyhyt - jäälyhty - lumilyhdyn tilalle
Vaihtelua lumilyhdylle tuo hauska jääpallolyhty.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tee hohtava jäälyhty jääpalloista. Laske vettä pyöreisiin ilmapalloihin, jäädytä pakastimessa tai ulkona kunnon pakkasella. Kuori pallot ja muuraa märän lumisohjon avulla lyhdyksi, jonka sisään sujautat kynttilän lasipurkissa.

Persoonallinen puutarha kierrätysmateriaaleista

Kierrätyspuutarhakirja

Ensimmäinen kattavasti kierrätyspuutarhaan paneutuva kotimainen kirja.

  • Runsas kuvitus, innostavia ideoita ja teko-ohjeita.
  • Kierrätyspuutarha, Heidi Haapalahti ja Teija Tuisku
  • Tammi, 192 s.
  • Ilmestyy maaliskuussa.