MAINOS

Taimikasvatuksen lannoituksesta – mansikkapenkkien harjaukseen

Piha

Kuinka taimia tulisi lannoittaa? Puutarhuri neuvoo. Nyt on hyvä hetki harjata mansikkapenkit ennen kuin uutta kasvustoa ilmaantuu. Esikasvatettujen taimien loppukiri.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Nyt kun esikasvatettujen ja koulittujen taimien seuraava vaihe alkaa kiihtyä, eli niitä siirretään kasvamaan kasvatusruukkuihin, niin lannoittaminen on yksi asia johon on hyvä kiinnittää huomiota. Perusvirhe on yleensä molemmat ääripäät – ei lannoiteta lainkaan tai sitten lannoitetaan liikaa.

Miksi se liikalannoituksen vahinko käy niin helposti? Kasvihan on alussa pieni, sillä on hennot juuret ja vähän haihduttavaa lehtipinta-alaa. Jos multaa kastellaan joka kerta vahvalla lannoitteella, niin sitä lannoitetta alkaa kertyä ja varastoitumaan multaan. Kohta multa onkin sitten jo niin väkevää, että se tuhoaa kasvin juuret ja taimi kuolee. Tämä on melko yleinen syy miksi taimet jostain syystä kuolee kesken esikasvatuksen. 

Tolkku, terve maalaisjärki ja omiin havaintoihin luottaminen auttaa tässäkin asiassa hyvään lopputulokseen. Ja kokeneemmilta kysyminen. Minä olen pitänyt  ”nyrkkisääntönäni” tämmöistä tapaa ensimmäisen kuukauden ajalle:

 • Lannoitan vain 50 % väkevyydellä lannoitevalmistajan suosituksesta.
 • Annan lannoitetta vain joka kolmas kastelukerta.
 • En kastele kerralla liikaa ja pidän ruukut ennemmin hiukan kuivina kuin märkinä.
 • Kastelen alakautta ja annan ruukkujen vetää vettä vain hetken. Painosta tunnustelemalla oppii nopeasti kuinka kostea ruukku oikeasti on.
 • Haaleat lehdet kielii liian vähästä lannoituksesta ja liian tummat taas liialliselta lannoituksesta – näissä pitää toki ottaa huomioon myös kasvien luonnolliset ja omat värit lehdissä.

Ja lisäksi käytän:

 • Vain taimikasvatukseen soveltuvia multaseoksia tai Kookostaimimultaa
 • Puhtaita ruukkuja – valtaosan kasvatan 8 cm muoviruukussa.
 • Alkuun sumuttelua tai hiukan muovihuputusta.
 • Ei suoraan paahteeseen vaan hajavaloon tai parasta on tietysti kasvilampun alla.
 • Kun taimet ovat läpijuurtuneet, niin latvonta ja istutus lopullisiin ruukkuihin tai maahan (kelien sallimissa rajoissa tietty).

Mukavaa tarkkailua ja hellää huolenpitoa aluksi niin taimista tulee vahvoja ja upeita. Sellainen kukka, jonka on itse pienestä pitäen kasvattanut, on aina kaikkein komein.

Lehdestä kiinni, ei varresta

Tämä tuli mieleeni, että kun koulitaan, niin tehdään se ajoissa ja niin, että otetaan koulittavan taimen lehdestä kiinni eikä varresta. Lehti kestää paljon paremmin kiinnipitoa kuin varsi, ja jos käykin niin, että lehti vaurioituu, niin kasvi kestää sen kyllä, mutta jos varsi vaurioituu, niin taimi kuolee.

Mansikkapenkkien harjaukseen ja harsoja päälle

Ajankohta mansikkapenkkien harjaukseen alkaisi ainakin täällä meillä olla parhaimmillaan. Jos vain ei maa ole liian märkää, niin heti kun maa kestää kävellä, niin rappuharja heilumaan. Uutta kasvustoa alkaa tulla pintaan hyvin pian, niin eivät suotta vaurioidu kun harjataan ajoissa.

Vielä kun laittaa harsoja penkkien päälle, niin sato aikaistuu mukavasti viikolla-parilla.

Saadaanko mansikoita tänä kesänä? Siihen voi vaikuttaa

Ensi kesän marjatilannetta moni pohtii, että saadaanko mansikoita, jos työvoimaa ei ole tiloilla tarpeeksi. Itse olen kuullut hyviä uutisia, että kovasti on marjatiloille tekijöitä ilmoittautunut, joten uskon, että kyllä mansikoita saa.

Toki paras tapa varmistaa mansikkasato nyt sekä jatkossa on kasvattaa ne itse. Mansikka on loppujen lopuksi helppo herkku kasvattaa ja kun kerran penkin perustaa, niin satoa saa nauttia vuosia.

Ja toki jatkuvasatoisilla ”amppelimansikka” lajikkeilla satoa saa kerättyä kaiken kesää. Näiden käyttö myös ammattiviljelmillä on lisääntynyt paljon viime vuosina.

Niin maahan istutettavat kuin jatkuvasatoiset amppelimansikka lajikkeeni löydät täältä

Marjapensaiden oksat hyötykäyttöön

Nyt jos olet leikannut tai olet leikkaamassa marjapensaita, niin etenkin mustaherukkapensaiden leikatut oksat kannattaa ottaa käyttöön. Lehdet tulevat nopeasti esiin kun oksat laittaa maljakkoon. Oksista tulee myös ihanaa tuoksua sisälle ja mikä estää vaikka kiehauttamasta lehdistä makoisat ja terveelliset iltateet.  

Esikasvatettujen taimien H-hetki

Esikasvatettujen taimien kysyntä on ollut nyt niin kovaa, että niiden h-hetket lähestyvät tavallista kevättä nopeammin. Muutamat lajikkeet niin kukista kuin hyötykasveista on jo varattu loppuun, mutta vielä on hyvää valikoimaa kaikista ryhmistä saatavilla.

Verenpisara Lauran (3,95 € / 3 kpl) ja muut esikasvatetut kesäkukkien taimet löydät täältä

Mikäli sinulla on tilauksiin tai toimituksiin liittyviä kysymyksiä, niin ota yhteyttä vaan reilusti. Katsotaan asiat kuntoon yhdessä.

 • Puhelin (05-3440300) ajoittain ruuhkainen – kärsivällisyyttä!
 • Chat kotisivuilla www.puutarha.com
 • WhatsApp 044 099 7096
 • Sähköposti puutarha@kodinkukat.fi 

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amppelimansikka Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat lannoittaa lannoitus mansikka mansikkasato


Lisää samasta aiheesta