Taimikasvatus aikaistaa kasvukautta

Taimikasvatus on keino pidentää kasvukautta. Suomen kesä on niin lyhyt, etteivät kaikki meillä viljeltävät vihannekset ehtisi tuottaa satoa tai kukat kukkia ennen pakkasia, ellei taimia esikasvatettaisi sisällä.
Valoisa ikkunalauta sopii hyvin taimikasvatuspaikaksi. Maaliskuussa on aika kylvää pitkää taimikasvatusaikaa vaativat kasvit. Nopeakasvuisten vihannesten kylvö jätetään toukokuun alkuun, etteivät taimet ehtisi venyä sisällä liikaa.
Siementen kylvö
Multa kannattaa kostuttaa ennen kylvöä esimerkiksi pesuvadissa. Sopiva vesimäärä on noin 1 dl vettä/multalitra.
Kylvöastian on oltava puhdas ja sellainen, että ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois. Ruukku tai lokerikko täytetään hienojakoisella, hiekansekaisella Kylvö- ja taimimullalla, joka on luonnonmukaisesti lannoitettu ja kalkittu. Mullan pinta tasoitetaan ennen kylvöä.
Aivan pienet siemenet on helpointa kylvää hajakylvönä. Kylvös peitetään siemenen paksuisella multa- tai hiekkakerroksella ja kylvöksen päälle laitetaan lasilevy tai läpinäkyvä muovikalvo tasaamaan kosteutta.
Jotkut lajit itävät valossa, joten siemenet jätetään mullan pinnalle. Tällaisia kasveja ovat muun muassa ahkeraliisa, bellis, heliotrooppi, koristetupakka ja lobelia.
Taimettumisen jälkeen tarkkaillaan, ettei lämpötila nouse liikaa lasin tai muovin alla. Kate poistetaan aurinkoisina päivinä – tai ainakin huolehditaan tuuletuksesta.
Kurkun, kurpitsojen ja sokerimaissin taimikasvatus aloitetaan toukokuun alussa. Kaikkien näiden vihannesten siemenet ovat niin suuria, että ne voidaan kylvää yksittäin ruukkuihin. Kylvöksiä hoidetaan samalla tavalla kuin hajakylvöjäkin, mutta useimmiten taimet voivat kasvaa samassa kylvöruukussa koko taimikasvatuksen ajan.
Pikkutaimien koulinta eli ruukutus
Hajakylvönä lisätyt taimet istutetaan omiin ruukkuihinsa, kun niissä on ensimmäiset kasvulehdet. Kasvualustana ruukutusvaiheessa käytetään joko Kylvö- ja taimimultaa, Kasvuturvetta tai Puutarhan Turvemultaa. Myös lokerikkoihin tai pieniin ruukkuihin kylvetyt taimet istutetaan taimikasvatuksen edetessä suurempiin ruukkuihin.
Lannoitus taimikasvatuksen aikana
Kun taimet ovat juurtuneet koulinnan jälkeen, on aika aloittaa lisälannoitus. Lannoittamiseen soveltuu joko kasteluveteen lisättävä Luonnonravinneneste Kesäkukille tai ruukkuun sijoitettava varastolannoite. Varastolannoitteeksi soveltuvat vain hidasliukoiset lannoitteet. Luonnonmukainen varastolannoitus saadaan käyttämällä Yrtti-lannosta tai Luonnonlannoitetta.
Taimikasvatusruukun reunaan tehdään pohjaan asti ulottuva kolo, johon lannospuikko työnnetään tai lannoiterakeet annostellaan. Yhteen 5 dl ruukkuunlisätään 1–2 lannospuikkoa tai 0,4 dl lannoiterakeita.
Lannoitteen päälle laitetaan ohut kerros multaa, jotta se ei houkuttele hyönteisiä. Tästä varastolannoitteesta liukenee ravinteita koko taimikasvatuksen ajan ja taimen kasteluun riittääkin pelkkä vesi.
Taimien alalehtien kellastuminen on selvä merkki lisälannoitustarpeesta.
Vinkki!
Jos et omista omaa pihaa tai parveketta, voit kasvattaa kesän herkkuja omassa ikkunapuutarhassasi. Aurinkoiselle ikkunalaudalle voi kylvää ruukkuihin erilaisia yrttejä, joista voi nipistää satoa koko kesän ajan ruokien mausteeksi. Basilika viihtyy lämpimällä ikkunalla ja se sopii erittäin hyvin tomaattiruokiin, keittoihin ja salaatteihin. Timjami on monikäyttöinen mauste, sitä käytetään muna-, liha- ja kalaruokiin. Perinteisemmistä yrteistä ikkunalaudalla viihtyy myös persilja, josta saa makua keittoihin ja salaatteihin. Uutta makua salaatteihin saa myös herneenversoista, joiden kasvatus on helppoa ikkunalaudalla.
Lähde: Biolan
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
kevätkylvö kylvää kylvö kylvömulta lannoittaa lannoitus taimi taimien jakaminenTuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja