MAINOS

Taimilaatikot valoon

Piha

Taimikasvatuksessa valolla on paljon merkitystä. Mitä apua tussista on lapioiden teroittamisessa? Herättele komposti kevääseen!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Valon merkitys taimikasvatuksessa

Siemen itää lämmön ja kosteuden ansiosta aina, mutta sen jälkeen valolla on suuri merkitys taimien laatuun ja kasvuun.

Tärkeää on sijoittaa taimilaatikot valoon (ei paahteeseen) ja katsoa, ettei lämpötila nouse liian korkeaksi, ennemmin jopa päinvastoin. Vähän viileämmässä (+15–18 °C) ja runsaassa valossa tulee napakat taimet.

Taimikasvatuslaatikon reunat olisi hyvä olla aina mahdollisimman matalat. Korkeat reunat saavat taimet kilpailemaan valosta ja venymään pitkiksi ja honteloiksi. Taimilaatikon ympärille olen joskus rakennellut takaseinän pahvista ja foliosta, jolloin valo heijastelee taimiin enemmän ja tasaisemmin. Jotkut käyttävät peilejä, mutta minusta se on hankalampaa kuin pahvin ja folion yhdistelmä.

Kaikkein parasta on käyttää kunnon kasvulamppua. Itse suosin tätä LED-lamppua. Sen valo on oikeaa kasveille (ei siis pelkkää valoa, vaan oikeaa aallonpituutta) ja sen voi tuoda myös hyvin lähelle kasveja, koska se ei kuumene liiaksi. Käyttötunteja sillä on ihan tolkuttomasti, eikä virtaakaan kulu juuri yhtään.

Latvoa vai ei?

Latvoa vai ei? Se ei ole pulma vaan ennemminkin valintakysymys. Latvomalla saadaan kasvit tuuhentumaan ja pysymään kompakteina. Latvomisessa ei ole kovin suurta taikaa, lähinnä kun katsoo sen, että jäljelle jää riittävästi lehtihankoja tai silmuja rungossa, joista uudet versot tulevat. Esimerkiksi verenpisaran latvomisessa jätän runkoon 3–4 lehtiparia.

Latvoa voi pitkin kasvukautta vieläkin huolettomammin, sillä kasvustot ovat silloin jo niin pitkiä, että huolta ei ole. Itse latvon (lähinnä katkaisen vain latvan poikki) kaiken kesää mm. petunioita, miljoonakelloja, lumihiutaleita, verenpisaroita (paitsi ne joista teen runkomallisia) ja lähes kaikkia kesäkukkia, jotka uhkaavat venyä liian pitkiksi ja päältä harvoiksi. Esimerkiksi tästä Walz Jubelteesta kasvaa latvomatta tämän näköinen komistus.

Kasvien suojaus

Harso on hyvä suoja mansikkamaalle, mutta se on mahdottoman hyvä suoja kaikille muillekin kasvuun herääville tai suojausta alkukeväästä tarvitseville kasveille.

Vaikka ilmat nyt lämpenivät, kannattaa kevätsuojat pitää vielä paikallaan. Yöpakkasten ja viileän tuulen takia arkojen kasvien on parempi olla vielä peiton alla.

Leikata voi vielä

Hitaassa keväässä on se hyvä puoli, että leikkaamaan ehtii vielä ihan hyvin. Eikä se minusta haittaa, vaikka silmut jo olisivat vähän turvoksissa, minä ainakin olen leikannut hyvällä menestyksellä sellaisia pensaita aina. Sitten kun lehdet puhkeavat, sakset menevät talvileikkauksen osalta kiinni.

Lapiot teräviksi, tussista hyvä apu

Jos syksyllä ei ehtinyt huoltaa kaikkia lapioita, nyt niihin on hyvä pyyhkäistä hiukan terävyyttä lisää. En tee lapioihin mitään fileerausveistä muistuttavaa terää, vaan sellaisen, että se pystyy maahan hyvin. Mikään ei harmita enempää kaivuuhommissa kuin tylsät työkalut!

Tussi on hyvä apuri teroitushommissa. Kun ensin olen puhdistanut terän liasta, värjään tussilla teroitettavan (= hiottavan) alueen. Kun tussijäljet on hiottu pois, teräkin on kokonaan valmis. Pieni homma, mutta yllättävän iso apu!

Ranteet säästyivät ja ilo palasi – saimme tällaista palautetta ”ihmelapioksi” ristimästämme monitoimityökalusta. Ja lapio on nimensä veroinen! Paras idea lapiossa on, että siitä otetaan kiinni ja työskennellään aivan eri tavoin kuin perinteisillä lapioilla. Samalla työkalulla hoituvat niin möyhennykset, istutukset, tasoitukset, rikkaruohojen poistot kuin jopa rännien putsaus. Katsopa täältä lisää, siellä on esittelyvideokin!

Kompostin herätys

Alkaa hiljalleen olla käsillä sekin hetki, kun ulkokompostit voisi herätellä taas käyntiin. Talven aikana ne usein tiivistyvät niin paljon, että niitä pitänee hiukan herätellä. Perushuolto yleensä riittää eli hiukan möyhitään ja lisätään samalla typpeä, esim. kanankakkarakeita tai kompostiherätettä. Jos komposti on kovin kuivaa, kaada sekaan kastelukannulla hiukan haaleaa vettä. Kosteus on kohdillaan, kun kompostia puristaa nyrkissä ja siitä irtoaa muutama tippa vettä. Kaikki on hyvin, kun komposti lämpenee eikä haise mädälle.

Ihanaa toukokuuta ja ennen kaikkea mahtavaa kasvukauden alkua.

Toivotteleepi,

Puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

harso komposti kompostoida kompostointi kompostori latvoa suoja suojata


Lisää samasta aiheesta