MAINOS

Taimirasiat käyttöön – näin leikkaat kiinanruusun

Piha

Käytä lokerikkotaimien lähetysrasiat uudelleen, leikkaa kiinanruusu, puhdista linnunpöntöt ja ota talvehtineita kasveja sisälle. Haluatko perhosia omalle pihallesi? Anna myös äänesi Suomen kansallisperhoselle!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Taimirasiat eivät ole kertakäyttötavaraa

Tiesitkö, että lokerikkotaimien toimittamiseen valmistetut lähetysrasiat eivät ole kertakäyttötuotteita? Ne on suunniteltu niin, että voit hyödyntää niitä jatkossakin. Eli ne ovat mitä mainioimpia ”pikkukasvihuoneita”, joissa onnistuu niin siementen kuin pistokkaidenkin juurruttaminen.

Jatkokäyttö on huomioitu kaikin tavoin:

 1. Rasia on joko vihreä tai mattapintainen, jolloin aurinko ei polta kasveja sen sisällä.
 2. Ilmareiät tai ”vuotava” yläsauma pitää huolen siitä, että kosteus säilyy, mutta ilma myös hiukan haihtuu, jolloin olosuhde on ihanteellinen rasian sisällä.
 3. Kastelu onnistuu hyvin upottamalla multapaakun osa veteen hetkeksi ja nostamalla pois. Ylimääräinen vesi valuu pois ja paakut kastuvat tasaisesti.
 4. Näet koska juuria on tullut tarpeeksi ja voit istuttaa taimet edelleen.
 5. Taimia ei tarvitse enää koulia ja häiritä juuristoa, vaan homma käy kätevästi ja helposti. Eikä ole niin kiirekään koulia, kun taimi viihtyy tuossa hyvin pidempäänkin.
 6. Näitä mahtuu vaikka ikkunalaudalle vieriviereen uskomattoman paljon ja kaikille riittää silti tilaa ja valoa sekä kasvurauhaa omissa pikku lokerikoissaan.
 7. Pistokaslisäämisessä nämä rasiat on aivan uskomattoman hyviä. Kokeilepa!

Älä siis heitä rasioita pois, vaan pese ne puhtaaksi ja käytä ne uudestaan tai lahjoita naapurille, jos itselläsi on niitä jo tarpeeksi. Vai voiko kasvatustarvikkeita ja kasveja olla koskaan tarpeeksi?

Puhdistettaisiinko pöntöt nyt viikonloppuna?

Alkaisi olla hyvä hetki ottaa vanhat tavarat pois pöntöstä ja toivottaa samalla uudet asukkaat tervetulleeksi. Saavat sitten sisustaa kotinsa kesäksi niin kuin tykkäävät. Toki puhdistuksella poistetaan tautiriskiä sekä pöntön liiallista täyttymistä myös.

Kiinanruusun leikkaus, komea lopputulos

Kiinanruusun voi ja kannattaakin leikata nyt. Näin se tukevoituu ja kasvusto tuuhentuu komeaksi. Se edesauttaa myös kukkanuppujen kehittymistä.

 1. Poista kaikki kuolleet ja kasvin sisälle kääntyneet versot.
 2. Leikkaa edellisen vuoden vahvoja versoja niin, että jäljelle jää vain n. 10 cm.
 3. Heikot versot kannattaa poistaa kokonaan.

Sitten kun versoja kasvaa, niin niitäkin voi typistellä, jolloin ne haarautuvat lisää.

Hyvä muistisääntö on, että kukat kehittyvät aina uusien versojen kärkiin. Tämä mielessä on helppoa leikata ja hoitaa kiinanruusu komeaan kukkaan. 

NASA tutki ja totesi jotain hämmästyttävää vai totesiko sittenkään?

Melkein rupesi hymyilyttämään taas kerran, kun lukee näitä tutkimuksia kasveista ja niiden vaikutuksista hyvinvointiin. Nyt oli vuorossa NASA, joka oli perusteellisesti tutkinut huonekasvien hyvää tekevän vaikutuksen niin ilmanpuhdistajana, viihtyvyyden lisääjänä, stressiä poistavana sekä keskittymiskykyä lisäävänä asiana. Tätä he pitivät mullistavana tietona ja olivat tutkineet tätä jo 1980-luvulta alkaen. Joskus tuntuu, että voisikohan johonkin asiaan luottaa ihan vain kokemuksesta, eikä aina tarvitsisi kaikkea numeroin todistaa. Onneksi me sinun kanssasi olemme tämän tienneet ihan ilman tutkimuksiakin, ihan omasta kokemuksesta.

Luin viikolla myös tutkimuksista, joissa oli todettu, että jo vartin kävely illalla ulkona parantaa unenlaatua, nukahtamista, aineenvaihduntaa ja kuntokin voi siinä samalla nousta. Mitähän jos kerrottaisiin, että miten hyvää tekee tämä PPP eli kun viettää puolituntia päivässä puutarhassa tai pihalla puuhastellen, niin ei tarvitsisi sitä tutkia, vaan voisi viettää senkin ajan kasvien kanssa.

Pääsiäinen lähestyy, rairuohot kauppalistalle

Pääsiäinen on jo kahden viikon päästä, joten rairuohon siemenet tai vastaavat kannattaa hankkia ja kylvää lähipäivinä. Näin ruohosta tulee hieno ja tuuhea, kun sen vielä leikkaa kerran pari.

Tapahtumia kalenteriin

Kaikenlaisia puutarha- ja pihatapahtumia on onneksi taas pitkin kevättä. Tässä ainakin muutamia, joita voit jo merkkailla kalenteriin.

 1. Turun piha- ja puutarhamessut Turun Messukeskuksessa 31.3.–2.4.
 2. Kevätpuutarha-tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa 6.–9.4.
 3. Piha- ja puutarhamessut Porin Karhuhallissa 22.–23.4. 
 4. Ja meidän avoimet ovet eli perinteiset Puutarhapäivät ovat sitten 26.–27.5. ja silloin on ovet avoinna ja Jannen kuuluisat tuoreet munkkikaffeet tarjotaan ja kaikkea kivaa muutakin on tarjolla. Lassi on myös taas maalaispalvimakkaroineen paikalla tuttuun tyyliin.

Talvehtineet pelargonit, verenpisarat, hortensiat, miniruusut ym. sisälle

Jos et ole vielä ottanut noita sisälle heräilemään, se kannattaa tehdä nyt. Valoa piisaa ja niiden luontainenkin kyky kasvuun on käynnistynyt. Aluksi varovasti vain vettä ja kevyttä suihkuttelua, että heräilevät ja sitten myöhemmin leikkaillaan ja aloitetaan lannoittamiset ym.

Vilkaise juuresten kunto kellarissa

Heitä huonot juurekset pois, jotteivät ne pilaa muita. Mädäntyneet heitetään talousjätteiden mukana kaatopaikalle. Niitä ei kannata heittää kompostiin, ettei suotta tule mitään kasvitauteja. Pelkästään nahistuneet voit viedä joko kompostiin tai metsäneläimille ruuaksi. Metsäneläimille on muutenkin hyvä viedä vielä ruokaa, sillä vaikka lumet ovat sulaneet jo monin paikoin, niin ruokaa ei vielä luonnossa kasva. Ja monilla eläimillä on myös lisääntymisaika kohta, joten ekstraruoka on varmasti tuleville emoille tarpeen.

Mikä perhonen sinusta sopii suomen kansallisperhoseksi?

Nokkosperhonen, suruvaippa, sitruunaperhonen, ritariperhonen, auroraperhonen. Nämä on tuttuja hyvänmielen ja kesäpäivien ilostuttajia meille kaikille. Vaan oletko nähnyt karhusiivekästä, nastakehrääjää tai siniritariyökköstä? Nekin ovat suomalaisia perhosia, mutta hiukan harvemmin nähtyjä. Suomessa on loppujen lopuksi paljon perhosia, mutta mikä niistä on sitten kansallisperhosen arvonimen ansainnut? Aika moni varmaan, mutta kun yksi vain valitaan, niin käy sinäkin antamassa äänesi omalle suosikillesi täällä.

Samalla sivulla on vallan mahdottoman hyvät kuvat ja tunnistusapua yleisimmistä perhosistamme muutenkin.

Haluatko perhosia omalle pihalle?

Kukapa ei haluaisi perhosia omalle pihalleen. Oikeat kasvivalinnat takaavat sen helposti koko kesäksi. Monen toiveena on saada katsella kauniita kukkia ja niiden kukinnoissa viihtyviä perhosia. Kukapa meistä ei olisi hiipinyt kuin intiaani hiljaa kukan luo, jossa perhonen on, joko kuvaten sitä tai muuten vain ihaillen. Perhoset ovat vaan kerta kaikkiaan ihania, eikö vain. Tässä olisi sinulle muutama iki-ihana perhoskasvi, joilla saat siivekkäät ystävät viihtymään pihassasi koko kesän.

Aurinkoisin kevätterveisin,

Puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

astiataimi Juha Toikka lokerikkotaimet lokerikkotaimi Pientalo ja piha taimet taimi taimikasvatus


Lisää samasta aiheesta