MAINOS

Takan jälkiasennus ei ole niin monimutkaista kuin luullaan – lue vinkit

LämmitysMökkiTalo

Kylmenevän syksyn aikana takan jälkiasennus mietityttää monissa takattomissa kodeissa. Takkatulen lämmöstä voi päästä nauttimaan jo yhden päivän asennusurakan jälkeen, vaikka kodissa ei olisi edes takkavarausta!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Takan jälkiasennus kiinnostaa nyt monia pientaloasujia. Takkatulen avulla voidaan tasata nopeita lämpötilavaihteluja ja saada kotiin kaivattua lisälämpöä. Sähkökatkosten yleistyessä ja sähkön hinnan noustessa takka tuo myös turvaa kylmään vuodenaikaan sekä auttaa pienentämään sähkölaskua.

Takkaliikkeet auttavat lupa-asioissa

Takkojen lupa-asioissa on kuntakohtaisia eroja. Monet takkaliikkeet auttavat suunnittelussa ja hoitavat lupa-asiat asiakkaan puolesta, joten kannattaa hyödyntää takkaliikkeiden ammattitaitoa.

– Takkaliikkeiden asiantuntijat pystyvät arvioimaan, mihin takka kannattaa sijoittaa ja miten asennus onnistuu vanhaankin asuntoon, takkavalmistaja Conturan maajohtaja Mikko Varjokorpi neuvoo.

Rivi- ja paritaloissa asukkaan täytyy itse sopia takan jälkiasennuksesta taloyhtiönsä kanssa. Lisäksi vaaditaan rakennuslupa, jos taloon asennetaan jälkikäteen uusi takka ja hormi.

Vanhan takan vaihto uuteen onnistuu yleensä ilman lupaa, ilmoitus kunnan rakennusvalvontaan riittää.

Lue myös: Ostajan opas: Takan valinta vaatii tietoa

Takan jälkiasennus kiinnostaa nyt monia pientaloasujia.

Takka ei välttämättä vaadi takkavarausta

Useimpiin omakoti-, rivi- ja paritaloihin voi tehdä takan jälkiasennuksen, vaikka takkavarausta tai hormia ei olisi valmiina. Parhaiten jälkiasennattavaksi sopivat sirot kiertoilmatakat ja muut kevyet takkamallit, jotka eivät edellytä lattiapohjan vahvistamista.

Kevyet kiertoilmatakat toimitetaan lähes valmiina, joten niiden asennus on siistiä ja nopeaa. Jos takka ja hormi -kokonaisuuden paino jää alle 300 kilon, se voidaan painon puolesta laittaa minkä tahansa lattiapinnan päälle, Varjokorpi vinkkaa.

Jälkiasennukseen suositeltavien kiertoilmatakkojen suosio on Suomessa kasvussa. Kiertoilmatakka ottaa viileää huoneilmaa sisään takan alaosasta, lämmittää ilman kuoren ja takkasydämen välissä ja kierrättää takan yläosan aukoista lämmintä ilmaa huoneeseen.   

Takan jälkiasennus on mahdollista, vaikka hormia ei ole valmiina

Hormin puuttuminen asunnosta ei ole este takkahaaveelle. Asiantunteva takkaliike osaa suunnitella paikan hormille, ja kevytmetallihormi on helppo viedä läpi ylä- ja välipohjasta.

– Moni uskoo virheellisesti, että takan jälkiasennus onnistuu vain silloin, jos talossa on jo hormi valmiina. Tämä ei pidä paikkaansa. Hormin asennuksen voi yleensä tilata takkaliikkeen kautta samalla, kun valitsee itselleen mieluisen takan, Varjokorpi kertoo.

Jos kotiin asennetaan pieni kiertoilmatakka, samalla kertaa voidaan asentaa myös kevytmetallihormi. Katon läpivientiin löytyy projektia nopeuttavia valmiita pellityssarjoja.

Jos asunnossa on jo hormi valmiina, kannattaa ennen takan asennusta tarkistaa hormin kunto ja nuohota myös käyttämätön hormi.

Takan jälkiasennus onnistuu päivässä ja takka sopii myös terassille

Moni luulee, että takan asentaminen on vaivalloista ja kestää kauan. Kiertoilmatakan asentaminen onnistuu kuitenkin usein yhdessä päivässä, vaikka samalla asennettaisiin myös kevytmetallihormi.

Jos asunnon sisältä ei löydy takalle sopivaa paikkaa, voi huomion kääntää terassin puolelle. Kiertoilmatakka lämmittää nopeasti muutaman kymmenen neliön katetun ja lasitetun terassin niin, että siellä voi viettää illanistujaisia ympäri vuoden.

– Kevyiden kiertoilmatakkojen kanssa myöskään terassin perustuksiin ei yleensä tarvitse tehdä mitään muutoksia. Tärkeintä on miettiä huolella hormin paikka, Varjokorpi muistuttaa.

Lue myös nämä energiansäästövinkit!

 

Lähde: Mynewsdesk, kuva: Contura

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hormi kevyttakat kevyttakka kiertoilmatakat kiertoilmatakka takan jälkiasennus takat takka


Lisää samasta aiheesta